SAĞLIK
okuma süresi: 8 dak.

5 TL ile hayat kurtarın

5 TL ile hayat kurtarın

KHYD Başkanı Raziye Kocaismail KHYD'nin gittikçe büyüdüğünü ve hizmetlerini artırdığını belirterek, "Devletin bize sağladığı sigorta emeklilerinin maaşlarından kesinti yapma imkânı ile sigorta emeklilerinden duyarlılık göstererek 5 TL'lik bir kesintiyle kanser hastalarına destek vermelerini istiyoruz. Hem 5 TL kimseye görünmeyecektir" dedi.

Yayın Tarihi: 22/10/14 08:15
okuma süresi: 8 dak.
5 TL ile hayat kurtarın
A- A A+

Eniz ORAKCIOĞLU/Canan ONURER

Kocaismail, vatandaşları kanserden koruyacak politikalar yürütecek ve kansere, henüz ortaya çıkmadan 'dur' diyebilmemizi sağlayacak bir oluşum yaratmamız gerektiğini vurgulayarak, "Bu oluşum ancak Ulusal Kanser Danışma Konseyi'nin adamızda kurulmasıyla mümkündür" dedi.

Kanser Hastaları Yardım Derneği, 'Meme Kanserinde Farkındalık Ayı' nedeniyle Ekim ayı boyunca birçok etkinlik düzenledi. Kıbrıs Postası'nın görüşlerine başvurduğu Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, farkındalık adına gerçekleştirdikleri etkinliklerden ve yaşadıkları zorluklardan bahsederek, "Devletin bize sağladığı sigorta emeklilerinin maaşlarından kesinti yapma imkânı ile sigorta emeklilerinden duyarlılık göstererek 5 TL'lik bir kesintiyle kanser hastalarına destek vermelerini istiyoruz" dedi.

"Çocukların farkındalığı artırılacak"
'Meme Kanserinde Farkındalık Ayı' nedeniyle farkındalığı artırmak adına Ekim ayı boyunca birçok etkinlik düzenleyen Kanser Hastaları Yardım Derneği her Cuma Kuğulu Park'ta 'Derneği İdame Ettirme Kermesleri' düzenliyor. Dernek her Çarşamba da İngiliz gönüllülerin desteğiyle Tekne gezisi ve kayak eğitimi düzenliyor. Farkındalık yaratmak adına düzenlenen birçok etkinliğin en çok ilgi göreni ve birçok okulun duyarlılık gösterdiği etkinlik ise 24 Ekim Cuma günü okul saatleri içerisinde MEB'e bağlı tüm okulların katılacağı 'Pembe Giyme' etkinliği. 24 Ekim Cuma günü adadaki tüm okullarda öğrencilerin pembe giyeceğini belirten Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail ve Dernek adına birçok etkinlik düzenleyen İngiliz gönüllüler ekibi, bu günün çocukların farkındalığını artıracağını söyledi.

"Politikalar yürütecek oluşumu yaratmalıyız"
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, vatandaşları kanserden koruyacak politikalar yürütecek ve kansere, henüz ortaya çıkmadan 'dur' diyebilmemizi sağlayacak bir oluşum yaratmamız gerektiğini vurgulayarak, "Bu oluşum ancak Ulusal Kanser Danışma Konseyi'nin adamızda kurulmasıyla mümkündür. Türkiye'de var olan Ulusal Kanser Danışma Kurulu bizimle 2007'de işbirliğine hazır olduklarını söyleyerek, adamızda bir danışma kurulunun oluşturulması için Meclisimize ve Sağlık Bakanlığı'na talepte bulunmamızı söylediler. Böylelikle iki kuruluşu ilişkilendirerek orada atılan adımların burada da atılmasını sağlayarak işbirliği içerisinde çalışabilecektik" şeklinde konuştu.

"Agresif kanser, gençlerimizde görülmeye başladı"
Kıbrıs'ta bir kanser haritasının çıkarılmasının önemine de değinen Kocaismail, kanser hastalığının görüldüğü bölgelerde hangi kanser türlerinin ağırlıkta olduğuna bakılarak nedenleri üzerine araştırmalar yapılması ve eğitim seminerleri düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Agresif kanserlerin ülkemizde eskiden görülmediğini belirten Kocaismail, "Son yıllarda 3-4 tane agresif vaka görülmekle birlikte, bu sayı oran olarak ülkemiz için çok yüksek bir rakamdır. Meme veya prostat kanserleri beklenen kanserler olduğu için yılda 100 -150 vaka oluşması mümkündür, fakatender görünen ve çıktığı andan itibaren süratle yayılan ve her tedaviye cevap vereceği yerde dirençli durmaya devam eden agresif kanser türlerinin bu denli artması bizleri korutmaktadır. Son zamanlarda agresif kanser gençlerimizde görülmeye başladı, bu yüzden kontroller sık sık gününde yaptırmalı ve erken teşhisin hayatımızı kurtardığının bilincinde olmalıyız" dedi.

"Devlet ilgisiz"
Kocaismail, devletin ilgisiz olduğunu kaydederek, şunları söyledi; "Dışardan yapılan tetkikleri, dışardan alınan ilaçları, yurtdışına gidecek olan hastalarımızın cep harçlığı, uçak bileti ve yurtdışında konaklama ücretlerini dernek olarak biz karşılıyoruz. Devlet bu masrafları karşılamak konusunda ilgisiz davranıyor. Bunun yanında biz yıllarca devletin bu masrafları karşılayacağını umarak bekledik, fakat umursamadıklarını gördük. 1993'de kurulan derneğimiz, 2005'te kanser hastaları adına devletin yapması gerekenleri şeyleri, devletin ilgisizliği nedeniyle yapmaya ve hasta masraflarını da karşılamaya başladı."

"Bakanlar Kurulu söylediği halde sevklerde sıkıntı yaşanıyor"
Derneğin gittikçe büyüdüğünü ve hizmetlerini artırdığını belirten Kocaismail, "Her yıl kalıcı gelir aynı ve sabit kalmasına rağmen bazı şeylerle baş edemez duruma geldik. Devletten kalıcı bir gelirimiz olmadığı için, ayı hep sıkıntı ve vatandaşın duyarlılıklarıyla geçiriyoruz. Bunun yanında diğer yaşadığımız soruna da değinecek olursak; Bakanlar Kurulu, hastaların tedavi amaçlı Yakın Doğu Hastanesi'ne gidebileceklerini söylediği halde devlet hastanesindeki personel sevk olmadığını ve YDÜ Hastanesi'ne gidemeyeceklerini söyleyerek, işi yokuşa sürüyor" şeklinde konuştu.

"İnsanları bilinçlendiriyoruz"
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, sözlerine şu şekilde devam etti; "Toplumu bilinçlendirmek için adadaki tek temel onkoloji uzmanı olan Mine Çağlar, derneğimizin eğitim ve danışma biriminde çalışarak, her gün bir bölgede, okulda veya iş yerlerinde dernek adına toplantılar yaparak insanları bilinçlendiriyor."

"Bağışlarla ayakta durduğumuza AB inanmıyor"
Derneğin verdiği hizmetlerin profesyonel çalışanla ve gönüllülerin emekleriyle ilerlediğini belirten Kocaismail, "Profesyonel çalışanların maaşları vardır ve ay sonu geldiğinde çalışan bakıcıların, sekreterlerin, muhasebecilerin maaşlarını karşılamak, diğer taraftan da hastalara yardım etmek dernek için inanılmaz bir meblağ oluşturuyor. Bu derneği bu meblağlarla sonucunda sadece bağışlarla ayakta tutuğumuza Avrupa Birliği bile inanamıyor, çünkü Güney Kıbrıs'ta her şey olmasına rağmen devlet sivil toplum örgütlerine yılda 100 bin Euro katkı koyuyor" diye konuştu.

"30 bin sigorta emeklisinden destek bekliyoruz"
Kocaismail, sözlerine şu şekilde son verdi; "Vatandaş bizi hep karşısında bilet ve etkinlik olarak görmekten, ekibimde koşuşturmaktan yoruldu. Bakıcı veya hemşire diye aldığımız personelimiz maaşlarını çıkarmak adına özveriyle sokakta lokma ve kitap satıyor. Burada artık öne çıkması gereken ve bizim de vurgulamak istediğimiz şey şudur; devlet tarafından derneğimize sigorta emeklilerinin maaşlarından kesinti yapma imkânı sunuldu. 30 bin sigorta emeklisinden sadece 5 bin tanesi gönüllü olarak maaşlarından 5 -10 TL kesinti yaptırsa biz de kalıcı gelirimizi yukarıya çekeceğiz ve hal böyle olunca da hem ekip dinlenme fırsatı bulacak, hem de 5 TL kimseye görünmeyecektir. Sigorta emeklilerinden bu anlamda duyarlılık bekleyerek bu kesintiyi kabul etmelerini istiyoruz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.