SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Mers Virüsü ülkede, katı tedbir için erken!

Mers Virüsü ülkede, katı tedbir için erken!

YDÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır'a göre ülkemizde Mers Virüsü için "katı tedbir" almak için henüz erken…

Yayın Tarihi: 28/10/14 07:51
okuma süresi: 4 dak.
Mers Virüsü ülkede, katı tedbir için erken!
A- A A+

Mers şüphesi gölgesinde geçtiğimiz gün ülkemizde gerçekleşen ölümün ardından Kıbrıs Postası'na değerlendiren YDÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır, Mers virüsü için "katı tedbir" almak için henüz çok erken olduğunu, laboratuvar tanısı sonucu ispatlanırsa tedbirlerin artırılması gerektiğini açıkladı.

Dr. Çakır, Mers virüsünün en belirgin bulaşma yolunun damlacık enfeksiyonu ve Solunum yoluyla geçtiğini açıkladı. Virüsün iki haftada kendini belli ettiğini belirten Çakır, hacca gitmiş kişiler ve uçakta hacdan dönenlerle seyahat edenlerin sağlık kontrolünden geçmesinde yarar olduğunu belirtti.

Kıbrıs Postası - Deniz Abidin

Suudi Arabistan'dan Hac ziyaretinden dönen ve Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ile ilgili olabileceği düşünülen Solunum semptomları olan 5 kişinin Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde takibe alınması ve hastalardan birinin hayatını kaybetmesi sonrası gündeme gelen virüsle ilgili YDÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik MikrobiyolojiAna Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulundu.

Çakır: "Laboratuar tanısı ile ispatlanır"

Prof. Dr. Nedim Çakır, Mers virüsünün özellikle kalp, akciğer gibi rahatsızlıkları olan hastalar için riskli bir virüs çeşidi olduğunu belirterek, dikkat etmekte fayda olduğunu söyledi. Geçtiğimiz Mayıs ayında ilk gündeme gelen mers virüsü için hac ziyaretlerinin iptal edilmesi için uyarılar yapıldığını ancak dikkate alınmadığını söyledi. Ülkemizde henüz mers virüsü olup olmadığına ilişkin bir şey söylemek için erken olduğunu, takibe alınan hastalara yapılacak laboratuartanısı ile ispatlanması gerektiğini kaydeden Çakır, hastalık varmış gibi kamuoyunu bilgilendirmekte fayda olduğunun altını çizdi.

"Solunum yoluyla bulaşır"

Prof. Dr. Nedim Çakır, Mers virüsünün en belirgin bulaşma yolunun damlacık enfeksiyonu ve Solunum yoluyla geçtiğini açıkladı. "Herkesin dikkatli olmasında yarar var" diyen Çakır, en büyük riski kalp, akciğer gibi rahatsızlıkları olan kişiler dışında sağlık çalışanlarının taşıdığını belirtti.

"Virüs iki haftada kendini belli eder"

Belirtileri olan hastalara yaklaşmamak, ziyarete gitmemek ve el temizliğine dikkat etmek gerektiğine vurgu yapan Dr. Nedim Çakır, özellikle yaşlı kişilerin direnme güçleri az olduğundan grip enfeksiyonu olan kişilerden uzak tutulması gerektiğini söyledi. Çakır, kuluçka döneminde bulaşabilen Mers virüsünün iki haftada kendini belli ettiğine dikkat çekti.

"Hacca gidenler sağlık denetiminden geçmeli"

Dr. Nedim Çakır, hacca gitmiş kişiler varsa ya da uçakta hacdan dönen kişilerle seyahat etmişse mutlaka bir sağlık denetiminden geçmesi gerektiğini belirtti.Prof. Dr. Nedim Çakır, şu an tedbirleri artırmak adına çok erken olduğunu, ülkemizde Mers virüsü varlığı ispatlanırsa daha katı tedbirler alınabileceğini dile getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.