SAĞLIK
okuma süresi: 7 dak.

YDÜ ağız ve diş sağlığına dikkat çekti…

YDÜ ağız ve diş sağlığına dikkat çekti…

YDÜ 17-22 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle mesaj yayımladı.

Yayın Tarihi: 18/11/14 08:58
okuma süresi: 7 dak.
YDÜ ağız ve diş sağlığına dikkat çekti…
A- A A+

YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilediğini söyleyerek, diş çürükleri ile dişeti hastalıklarının önemine dikkat çekti. Savaşan ihmal edilen ağız diş sağlığının başta; kalp-damar hastalıkları olmak üzere pek çok sistemik hastalık için de hazırlayıcı rolü olduğunu vurguladı.

Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre; Ağız ve diş sağlığı bozukluklarının birçok farklı rahatsızlığı tetiklediğine ve kişilerin toplum içerisindeki özgüvenini de zedeleyebileceğine vurgu yapan Ahmet Savaşan'ın "Bireylerin fiziksel sağlığı vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmada öncelikle kişiler kendi sağlıklarının bilincinde olmalı ve bireylere düzenli fırçalama alışkanlığı, diş ipi kullanımı, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlığının kazandırılması hayati öneme haizdir" diye konuştu.

YDÜ 7 yıldır koruyucu hekimlik çalışmalarını sürdürüyor…

Savaşan, Ekim 2007'de kurulan ve halen KKTC'nin ilk ve tek Dişhekimliği Fakültesi Hastanesi olma özelliğini taşıyan YDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'nin 8 anabilim dalında Dünya'nın en gelişmiş ülkelerinde kullanılan teknolojik donanım, yöntem ve malzemelerle ağız, diş ve çene sağlığı ve rahatsızlıklarına yönelik üst düzey hizmetlerin verildiğini anlattı. Savaşan, İmplantoloji, estetik diş hekimliği, özellikle engelli ve uyumsuz çocuklar başta olmak üzere sedasyon gerektiren hastaların tedavisi için bilinçli sedasyon gibi modern diş hekimliğinin güncel uygulamalarının gerek klinik gerekse de eğitim olarak fakülte programı içerisinde yer aldığını da söyledi. Savaşan "koruyucu diş hekimliği faaliyet ve uygulamalarını yedi yıldan bu yana arttırarak okullar başta olmak üzere pek çok yerleşim yerinde sürdürdük ve sürdürmeye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ağız ve diş sağlığına yönelik eğitimleri ve tedavileri ücretsiz veriyoruz…

Savaşan, üç yıldan buyana KKTC genelindeki okullarda, Eğitim Bakanlığı ile YDÜ arasında imzalanan protokol kapsamında ağız ve diş sağlığına yönelik eğitimlerin YDÜ Diş Hekimliği Fakültesi hocaları tarafından ücretsiz olarak verildiğini anımsattı. "Belirli aralıklarla Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarmızda ülkemizdeki ağız ve diş sağlığının gelişmesine yönelik olarak uzman hocalarımız tarafından eğitimler veriliyor. Ayrıca eğitim verdiğimiz okullarımızda öğrencilerin ağız ve diş muayeneleri de yapıyoruz. Buna ek olarak okul yetkilileri tarafından bildirilen ihtiyaç sahibi ailelerimizin çocuklarının tedavilerini de üstleniyoruz" dedi.

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası ile işbirliğinde SOS Çocuk Köyü'nde tarama yaptık…

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası işbirliği ile SOS Çocuk Köyü'nde diş taraması ve bilinçlendirme çalışmasının yapıldığını anlatan Ahmet Savaşan "Diş Tabipleri Odamızın değerli işbirliğinde SOS Çocuk Köyü'müzde örnek bir çalışma yaparak hem oradaki çocuklarımızı bilinçlendirdik hem de ağız diş muayenelerini yaparak tedavi gereken çocuklarımızı da YDÜ Diş Hekimliği hastanemizde tedavi etmenin mutluluğunu yaşadık" diye konuştu.

Belediyeler ile işbirliğinde ağız diş taramalarını yapmaya devam ediyoruz… Lefkoşa, Değirmenlik, Lapta Belediyeleri yanısıra sivil toplum örgütleri ile işbirliğinde sürdürülen bölgesel ağız ve diş sağlığı taramalarının devam ettiğini anlatan Savaşan "Diş Hekimlerimiz belediyeler ve sivil toplum örgütleri ile işbirliğinde ülkemizin dört bir yanında ev ev dolaşarak ağız ve diş sağlığı konularında bilinçlendirime çalışmalarını sürdürürken, ağız bakımı, diş çekimi, diş taşı temizliği gibi pek çok hizmeti de ücretsiz veriyor. Ayrıca belediyelerden resmi olarak bildirilen ihtiyaç sahibi kişilerin dolgu, kanal tedavisi ve protez gibi tedavilerini de üstlenerek en iyi şekilde yapıyoruz" dedi.

Huzur evlerindeki yaşlılarımızın diş tedavileri de yapılıyor…

Sağlık alanındaki Uluslararası Akreditasyon Kuruluşu JCI'nın (The Joint Commission International), YDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'ni Dünya'daki ilk bağımsız Diş Hekimliği Kliniği olarak, uluslararası platformda alınmış en yüksek değerlendirme puanı ile 2009 yılında akredite ettiğini hatırlatan Ahmet Savaşan "Kurucu Rektörümüz Dr. Suat İ. Günsel'in insiyatifi ile baş tacımız olan ve Huzur Evlerinde yaşayan büyüklerimizin ağız ve diş tedavilerini üstlenerek uluslararası standartlarda yapmaktan da büyük bir mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

YDÜ ağız ve diş sağlığı alanındaki çalışmalarıyla KKTC'nin, Dünya Sağlık Örgütü'ne girmesini hedefliyor…

YDÜ Diş Hekimliği Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hikmet Solak başkanlığında değerli akademisyenlerden oluşan bir komitenin toplumun ağız, diş sağlığı profilinin çıkartılmasına yönelik olarak çalışmalarını sürdürdüğünü anımsatan Savaşan, "bu çalışmanın tamamlanması ülkede sağlık alanında ileriye dönük yapılacak planlamalara da ışık tutacaktır" dedi. Savaşan ayrıca çalışmanın tamamlanmasının ardından KKTC'nin Dünya Sağlık Örgütü'ne de gireceğini vurguladı.

Ağız ve Diş Sağlığı bir haftaya sığmayacak kadar önemli…

17-22 Kasım haftasında hatırlanan Ağız ve Diş Sağlığı'nın toplum sağlığı bakımından son derece önemli olduğunu ve bu faaliyetlerin bir haftayla sınırlı kalmaması gerektiğine vurgu yapan Ahmet Savaşan "Toplumların gelişmişlik düzeyleri sadece ekonomileri ya da kişi başına düşen gelir oranları ile değil, eğitim ve sağlık ölçütleri de göz önünde tutularak değerlendirilmektedir. Ülkemizde ise ağız ve diş sağlığına yeteri kadar önem verilmemesini, önemli bir toplum problemi olarak görüyoruz. Öncelik tanınan sağlık sorunları ile beraber vücut sağlığının bir parçası olan ağız ve diş sağlığı korunmadığında birçok hastalığın da beraberinde geldiğini unutmamak gerekir. Yakın Doğu Üniversitesi olarak bizler ülkemizdeki ağız ve diş sağlığının gelişmesine yedi yıldan bu yana gösterdiğimiz önem, sürdürdüğümüz çalışmalar ve sosyal sorumluluk bilinciyle verdiğimiz hizmetleri sadece bir hafta değil ebediyen sürdürmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.