SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

LSD Hastalığı ve alınacak önlemler YDÜ'de tartışıldı

LSD Hastalığı ve alınacak önlemler YDܒde tartışıldı

Ülkemizde büyük endişe yaratan LSD Hastalığı ile ilgili bilgilendirme konferansı büyük bir katılım ile YDÜ ev sahipliğinde yapıldı.

Yayın Tarihi: 23/01/15 09:24
okuma süresi: 4 dak.
LSD Hastalığı ve alınacak önlemler YDܒde tartışıldı
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre; Ülkemizde büyük endişe yaratan LSD (Lumpy Skin Disease) Hastalığı ile ilgili bilgilendirme konferansı, YDÜ Veteriner Fakültesi ev sahipliğinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı, Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği ve Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliğinin katkıları ile gerçekleştirildi.

YDÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Memduh Esendal, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, hastalık ve hastalığa karşı alınması gereken tedbirlere yönelik olarak üniversitenin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Esendal'ın ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı Veteriner Dairesi adına Veteriner Hekim Hüda Hüdaoğlu bir konuşma yaparak hastalığın ülkemizde ne zaman görüldüğü ve bugüne kadar bakanlık bünyesinde alınan tedbirler konusunda geniş bilgi verdi.

Prof. Dr. Sezgin Şentürk; LSD virüs kaynaklı bir hastalıktır...

Lumpy Skin Disease (LSD) olarak da adlandırılan Nodüler Ekzantem hastalığına, Poxviridae ailesi, capripoxvirus genusu içinde yer alan ve Neethling olarak da bilinen virüsun neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sezgin Şentürk, hastalığın sığırlarda akut viral bir enfeksiyon olduğuna dikkat çekti. Şentürk yaptığı konuşmada hastalığın epidemiyolojisi ve hastalığa karşı yapılması gerekenler yanısıra alınması gereken önlemleri anlattı.

Aşılama yapılmalı! Kararın sorumluluğu hükümetindir...

Ülke ve hastalığın durumu göz önünde bulundurulduğunda aşılama yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sezgin Şentürk, yapılacak ve uygulanacak aşının canlı aşı mı yoksa inaktif aşı mı olacağına hükümetin karar verebileceğine ve yetki ve sorumluluğun da bakanlığa ait olduğuna işaret etti.

Aşılama geciktirilmeden ve kış aylarında yapılmalı...

Aşılama işlemlerinin başlaması ve bütün ülkedeki hayvanların aşılanmasının kış mevsimi içerisinde sinek yoğunluğu ve hareketliliğinin başlamasından önce yapılması gerektiğini vurgulayan Şentürk, aşılama işlemlerinin uzaması durumunda sineklerle hastalığın daha da yayılabileceği tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekti.

Aşılama hastalığın görüldüğü çiftliklerde yapılmamalı!

Uygulanacak aşının hastalığın görüldüğü çiftliklerde yapılmaması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Sezgin Şentürk, aşının mecbur kalmadıkça gebe hayvanlara da uygulanmaması gerektiğini söyledi.

Aşılama ile birlikte doğabilecek sorunlara yönelik önlemler bakanlık tarafından alınmalı...

Yapılacak aşı sonrasında ülke genelinde ve çiftliklerde şekillenebilecek sıkıntılar (yavru atma, süt veriminde azalma vb.) konusunda mutlaka hayvancılar ve yetiştiricilerin bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şentürk, oluşabilecek olumsuzluklara karşı gerekli önlemlerin bakanlık tarafından alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Sinek ve kene mücadelesi devam etmeli...

Hastalığın taşınmasında ve bulaşmasında sokucu sineklerin ve kenelerin önemli rol oynadığını anlatan Prof. Dr. Sezgin Şentürk, sinek ve kene mücadelesinin etkin olarak devam etmesinin önemine işaret etti.

Sinek ve kene mücadelesi çevreye zarar vermemelidir...

Sinek ve kene mücadelesi yapılırken çevreye zarar verilmemesi ve doğaya karşı da hassas olunması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sezgin Şentürk, ülke genelinde risk altında bulunduğumuz hastalıklara karşı gerekli önlemlerin alınması ve ülkemizde ilerleyen yıllarda hayvancılık sektörüne zarar verebilecek etkenlerin gerekli önlemler alınarak engellenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.