SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Bakkaloğlu: "ALS hastalığı bulaşıcı veya bir akıl hastalığı değildir"

Bakkaloğlu: "ALS hastalığı bulaşıcı veya bir akıl hastalığı değildir"

<p>YDÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Kıbrıs Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Amber Eker Bakkaloğlu, ALS hastalığını anlattı. Bakkaloğlu, "ALS hastalığı, bulaşıcı veya bir akıl hastalığı değildir"dedi.</p>

Yayın Tarihi: 21/06/15 11:52
okuma süresi: 4 dak.
Bakkaloğlu: "ALS hastalığı bulaşıcı veya bir akıl hastalığı değildir"
A- A A+

Her yıl 21 Haziranda ALS günü etkinlikleri düzenlenerek konuya ilişkin toplumun duyarlılık ve farkındalığı arttırılmaya çalışılmaktadır.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Kıbrıs Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Amber Eker Bakkaloğlu, ALS hastalığını Türkiye'den fulbolcu Sedat, dünyadan ise ünlü fizikçi Stephan Hawking'in hastalığı olarak basından sıkça duyduk. Geçen yıl da ALS'ye dikkati çekmek için başlatılan buzlu kova etkinliği çok geniş kitlelere ulaştı. Bu yıl da yaklaşan 21 Haziran ALS farkındalık günü nedeni ile hastalığın belirtilerini, hasta ve hasta yakınlarının karşılaştıkları sorunları gözden geçirmek bu ciddi, ilerletici hastalığı anlamak için ilk adım olacaktır dedi.

Yrd. Doç. Dr. Amber Eker Bakkaloğlu ALS Hastalığına ilişkin şöyle devam etti; ALS açık adı ile (Amiyotrofik Lateral Skleroz), beyin ve omurilikteki motor nöron dediğimiz vücudumuzun istemli olarak kasılan kaslarını kontrol eden sinirlerinin harabiyeti sonucu oluşan bir hastalıktır. İlerleyici seyretmektedir. Bu sinirlerin harabiyeti nedeni ile vücutta bu sinirlerin kontrol ettiği kasların zayıflaması ile ilgili belirtiler ortaya çıkmaktadır. İlk belirtiler yavaş ve sinsi olabilir. Genelde bir elde kaslarda güçsüzlük, cisimleri kavramada güçlük şeklinde başlayabilir. Zamanla diğer kasların da etkilenmesi gözlenir. Kasların gücü azalır. Bu nedenle elleri kullanma, yürüme güçlükleri gözlenir. Kaslarda seyirmeler izlenir. İlerleyen durumlarda yutma ve Solunum kasları etkilenmesi ile yemek yeme, yutma sorunları ile nefes almakta güçlükler ortaya çıkar.

Bulaşıcı Bir Hastalık Veya Bir Akıl Hastalığı Değildir

Bu hastalığın oluşmasında genetik özellikler, çevresel fatörler birlikte rol oynamaktadır. İleri yaşlarda ve erkeklerde daha sık gözlenmektedir. Ailevi olarak da izlenen küçük bir grup da vardır. Tanı aşamasında hastaların Nöroloji hekimi tarafından nörolojik değerlendirmesi sonrası sinir harabiyetinin gösterilmesi için EMG tetkiki yapılır. EMG tetkiki ile sinirlerin iletimi ve kasların çalışması değerlendirilmektedir. Kan ve idrar tahlilleri ile gerek görülürse diğer incelemeler ile bu tabloyu taklid edebilecek diğer durumlar dışlanmaktadır. Tanının kesinleştirilmesi sonrası başlanan hap tedavisi ile amaç hastalıkta ilerlemeyi yavaşlatmak ve hastanın Solunum cihazına bağlanma süresini geciktirmektir. Hastalığın ileri safhalarında ortaya çıkabilecek yutma sorunları gözlendiğinde hastanın durumuna uygun yöntemler ile örneğin bir tüp yardımıyla beslenmesinin devamını sağlamak çok önemlidir. Yine ileri safhalarda Solunum kaslarının etkilenmesi ortaya çıktığında Solunum fonksiyonunun iyi şekilde devamını sağlamak için Solunum cihazı desteğine geçmek hayat kurtarıcı olacaktır. Bu süreçte bakım veren kişilerin eğitimi çok önemlidir. Ayrıca unutulmamalıdır ki ALS zihinsel fonksiyonları etkilememektedir. Bulaşıcı bir hastalık veya bir akıl hastalığı değildir. İlerleyici olan bu süreç hasta ve hasta yakınları için hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorlayıcı bir durumdur. Bu nedenle psikolojik destek de önem taşımaktadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.