SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Dr. Dağlı uyardı: "Verem hastalığı görülme sıklığı arttı"

Dr. Dağlı uyardı: "Verem hastalığı görülme sıklığı arttı"

Tüberküloz (verem) hastalığında son 3 ayda gözle görülür şekilde artış yaşandığı öne sürüldü. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Okan Dağlı, görev yaptığı Mağusa'da son üç ayda ciddi sayıda verem vakasına rastladığını duyurarak, yetkilileri önlem almaya çağırdı.

Yayın Tarihi: 21/07/15 12:25
okuma süresi: 4 dak.
Dr. Dağlı uyardı: "Verem hastalığı görülme sıklığı arttı"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Filiz Seyis

Tıp dilinde tüberküloz olarak bilinen ve bulaşışı olan verem hastalığı, dünya tarihi boyunca en çok ölüme neden olan hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Ülkemizde ise geçtiğimiz Haziran ayı içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda görevli bir memura verem teşhişi konmuş ve Bakanlıktaki tüm çalışanlara tedbir amaçlı verem testi yapılmıştı. 2014 yılı içinde ise Güney Kıbrıs'ta 11'i Rum, 33'ü yabancı toplam 44 kişiye tüberküloz teşhisi konmuştu.

Dr. Yeorgiadis: "Önlem alınmazsa tüberküloz kâbusunun Kıbrıs'ı istila ettiğini göreceğiz"

Güney'deki bu tablo karşısında Lefkoşa Rum Genel Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde görevli Uzman Doktor Yorgos Yeorgiadis tüberkülozun halk sağlığı için büyük tehdit olduğuna dikkat çekmiş ve "Önlem alınmazsa bir sabah uyanacak ve tüberküloz kâbusunun Kıbrıs'ı tehlikeli ve tehditkâr şekilde istila ettiğini göreceğiz" demişti.

Ülkeler arası göç ve seyahatlerin hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynadığı ve tüberküloz mikrobunun ilaçlara dirençli olduğu bilinirken, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Okan Dağlı'nın hastalıktaki artış ile ilgili açıklaması endişe yarattı.

Dr. Dağlı: "Ciddi bir sağlık sorunuyla karşı karşıyayız"

Dağlı sosyal medya aracılığı ile yaptığı açıklama şöyle:

"Kıbrıs'ta tüberküloz yani verem hastalığı görülme sıklığı artmıştır. Mağusa'da son 3 ayda istatistikleri anlamlı derecede etkileyecek oranda olguya şahit oldum. Tüberküloz mikrobunun antibiyotiklere oldukça dirençli olması ve tedavisinin çok uzun sürmesi nedeniyle de ciddi bir sağlık sorunuyla karşı karşıyayız. Sağlık Sistemlerini tartışırken, bu konuda hızla önlem alınması şarttır.
1-Dıştan gelen tüberküloz olgularının da arttığını dikkate aldığımızda çalışma-oturma izinleri ve öğrenci sağlık raporları için yapılan tetkiklerin yetersiz olduğunu söyleyebiliriz.
2-Tüberküloz aşısı, özellikle 2015 yılının ilk 6 ayı tekrardan değerlendirilerek yeni doğanlar ve çocuklar aşı takvimi içine alınması için değerlendirilmelidir."

Tüberküloz nedir?

Tüberküloz Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir basille oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz, % 80 oranında akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda görülebilir. Tedavi edilmeyen veya yetersiz tedavi edilen hastalarda ölüme yol açabilir. Bu günkü modern tedavi ile tüberküloz hastalarında yüzde yüze yakın iyileşme sağlanabilir.

Tüberküloz hastalığının belirtileri nelerdir?

İki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemeleri, göğüs ağrıları, iştahsızlık, zayıflama, halsizlik, yorgunluk, kan tükürme.

Belirtiler genellikle hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Bu nedenle, birçok hasta doktora başvurmakta gecikir. Bazıları da özellikle öksürük şikâyetini sigara ya da başka bir nedene bağlar ve doktora başvurmaz. Bu durum yanlış teşhis ve yanlış tedavilere yol açabilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.