SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Kalp ve yüksek tansiyon hastaları sıcaklara dikkat!

Kalp ve yüksek tansiyon hastaları sıcaklara dikkat!

Yaz mevsiminin getirdiği sıcak hava kalp hastaları için taşımaları gereken ek bir yük anlamına geliyor. Bu yük bilinen bir kalp hastalığı olan kişilerde belirtilerin kötüleşmesine neden olabiliyor.

Yayın Tarihi: 15/08/15 15:02
okuma süresi: 3 dak.
Kalp ve yüksek tansiyon hastaları sıcaklara dikkat!
A- A A+

sıcak havalar kalbinize dokunmasın.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Mdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Hamza Duygu, hava sıcaklıklarının çok yüksek olduğu bu günlerde kalp hastalarının dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.

Prof. Dr. Hamza Duygu, Yüksek tansiyon, kalp yetersizliği ,kalp damarlarında tıkanıklık , kalp damarlarına stent bulunan veya bypass yapılan hastalarda aşırı sıcak ve nem nedeniyle terlemenin yaratacağı sıvı ve tuz kayıpları sonrasında kalp hızındaki artışlar konusunda dikkatli olmalıdırlar. İdrar söktürücü ilaç kullanan, kalp yetmezliği veya yüksek tansiyon hastalarında, yaz aylarında aşırı sıvı kayıpları nedeniyle halsizlik yorgunluk veya ritim bozukluklarına eğilim artabileceğini aktaran Prof. Dr. Hamza Duygu bu nedenle bu tip ilaç kullanan hastaların doktorlarına danışarak ilaç dozlarının yeniden düzenlenmesi gerekebileceğini vurguladı.

Kalp hastalarında bir diğer önemli konu da hastaların diyetidir diyen Prof. Dr. Duygu; kalp hastalarının yaz aylarında yağlı, kızartma türü, ağır ve sindirimi zor gıdalar yerine ,sebze ağırlıklı, bol posalı, haşlama veya ızgara türü gıdalar almalarını önerdi. Öğünlerin sık ve alınan gıdaların az miktarlarda olmasının da faydalı olacağını vurguladı.

Prof. Dr. Duygu; Tok karınla denize girilmemesi, gündüz güneş ışınlarının dik olarak yansıdığı saatlerde dışarı çıkılmaması, bu saatlerde aşırı efor gerektiren aktivitelerden kaçınılması ve sıcak saatlerde alkol alınmaması konusunda da uyarıda bulundu. Kalp hastalarının sabah erken veya akşam serin saatlerde kendilerini aşırı yormayacak şekilde yürüyüş yapması veya yüzmesi yararlı olacağını aktaran Prof. Dr. Hamza Duygu hava sıcaklığının yüksek olduğu bu dönemde kişiler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baygınlık hissi gibi şikayetlerinin olduğu durumlarda mutlaka en yakın sağlık merkezine başvurarak kontrolden geçmeleri gerektiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.