SAĞLIK
okuma süresi: 9 dak.

Vehbi: "Sağlık alanında tam gün mesaiye geçilmeli"

Vehbi: "Sağlık alanında tam gün mesaiye geçilmeli"

37 yıl önce gündeme getirdiği devlet hastanelerinde tam gün mesai sistemine geçilmesinin bugün de üzerinde duran ve kaybedecek bir 37 yılın daha olmadığının altını çizen Jin. Op.Dr. Vehbi, her insanın sağlık hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 29/11/15 09:05
okuma süresi: 9 dak.
Vehbi: "Sağlık alanında tam gün mesaiye geçilmeli"
A- A A+

Ülkemizde sağlık sisteminin yıllardır tartışılan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen unsurlarından devlet hastanelerinde tam gün mesaiye geçilmesi konusunda bu kez Türkiye'de devlet hastanelerinde randevulu sisteme geçilmesinin öncülerinden, Kartal SSK Hastanesi Başhekimliği yapan ve o süreçte birçok ilke imza atan, ülkemizde de sağlık alanına yıllarını veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Vesile Vehbi konuştu.

37 yıl önce gündeme getirdiği devlet hastanelerinde tam gün mesai sistemine geçilmesinin bugün de üzerinde duran ve kaybedecek bir 37 yılın daha olmadığının altını çizen Jin. Op.Dr. Vehbi, her insanın sağlık hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, halkın sağlık hizmeti alabilmesi için tam gün hizmet verilmesinin şart olduğunu ve bu hakkın maddi imkansızlıklar gerekçe gösterilerek ertelenemeyecek bir konu olduğunu kaydetti. Jin.Op.Dr. Vehbi, "Bunu kader olarak kabul ettiğimizde halk eziliyor. İnsanların bugün Güney'deki paralı kliniklere gitmeleri bu çarpık sistemin neticesi. Halk paralı sağlık sarmalına takıldı. Bu işe el atan devletlerde ilerleme var. Paran yoksa sağlık hizmeti alamazsın demek zor" dedi.

Meryem Ekinci - Kıbrıs Postası

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gin. Op. Dr. Vesile Vehbi, İstanbul'da kadın doğum denilince akla ilk gelen Zeynep Kamil Hastanesi'nde ihtisasını tamamladıktan sonra eşi Ergün Vehbi'yle birlikte ülkeye gelmiş, 1 yıl devlet hastanesinde çalıştıktan sonra devletten ayrılarak kliniğinde çalışmaya başlamış, TIP-İŞ'in ilk başkanı seçilmesine rağmen iki küçük çocuğuna bakabilmek için bu görevi Dr. Ertuğrul Hasipoğlu'na devretmiş, Türkiye'de devlet hastanelerinde randevu sistemine geçilmesinde öncülük etmiş, Başhekimlik yaptığı İstanbul Kartal SSK Hastanesi'nde birçok ilke imza atmış, Harvard Üniversitesi'nde kadın kanserlerinin erken teşhis metotları üzerinde çalışmış bir doktor.

"Dünyanın hiçbir yerinde herhalde böyle bir sistem yoktur"

Uzun yılların tecrübesi ve birikimi ışığında, ülkemizdeki sağlık sistemini Kıbrıs Postası'na değerlendiren Jin. Op.Dr. Vesile Vehbi, sağlık sistemindeki sorunların temelinde tam gün sağlık sistemine geçilmemesinin yattığını kaydetti.

Hasta hakkının ve herkesin ulaşabileceği sağlık hakkının önemi üzerinde duran Jin. Op.Dr. Vehbi'ye göre kamu sağlık çalışanı doktorların mesai saatlerinin 08:00 ila 12:00 saatleri arasında kısıtlı olması, acil servislere akşam saatlerinde yığılmalara neden olabildiği gibi, insanların devletten almaları gereken yeterli sağlık hizmetini de alamamalarına yol açıyor.

37 yıl önce, 1976 yılında kamu sağlık çalışanı olarak devlet hastanesinde yaptığı görevinden istifa ettikten 1 yıl sonra kaleme aldığı ve Dr. Fazıl Küçük tarafından Halkın Sesi Gazetesi'nde yayımlanan ve özünde kamu sağlık çalışanı hekimlere özlük hakları verilip tam gün sağlık hizmetinin sağlanması üzerinde durduğu "Kıbrıs Türk Federe Devletinde Sağlık Hizmetleri Hakkında Düşünceler" başlılı yazısına atıfta bulunan Jin. Op. Dr. Vehbi, "37 yıl sonra aynı sorunlar gündemde. Dünyanın hiçbir yerinde herhalde böyle bir sistem yoktur. Para bahane edilmemeli yoksa bu sistem 37 sene daha çözülemez." dedi.

"Bunu kader olarak kabul ettiğimizde halk eziliyor"

Jin.Op.Dr.Vehbi, bir gazetede kamu sağlık çalışanı hekimlerin maaşlarıyla ilgili olarak çıkan makaleye de atıfta bulunarak, eski doktorların ortalama olarak net 9 bin TL maaş, yeni doktorların ise net 5 bin TL maaş aldıklarını ve bu rakamların Türkiye'de tam gün çalışan doktorların aldıkları maaşlardan yüksek olduğunu söyledi.

Devletin mali olanaklarının kısıtlı olduğunu ancak bu durumun tam gün mesaiye geçilmesinin gerekçesi olamayacağını da ifade eden Jin. Op. Dr. Vehbi, bu durumun halkın sağlık hizmeti almasını engellediği gibi, kamu sağlık çalışanı hekimlerin de özellikle tek başlarına nöbet tuttukları günlerde çok zor koşullarda çalıştıklarını ve hata yapma risklerinin arttığını kaydetti.

"Halk paralı sağlık sarmalına takıldı"

Tam gün sağlık sistemine geçilmesinin yanında devletin kamu sağlık çalışanı hekim ihtiyacını karşılaması gereği üzerinde duran ve ülkede yetişmiş hekim sayısının bunu karşılayabilecek potansiyelde olduğunu kaydeden Jin.Op.Dr. Vehbi, şöyle konuştu:

"Bunu kader olarak kabul ettiğimizde halk eziliyor. İnsanların bugün Güney'deki paralı kliniklere gitmeleri bu çarpık sistemin neticesi. Doktorların nöbetçi oldukları günlerde canları çıkıyor. Gece boyunca çalışıyorlar. Çare olarak 1 değil 2 nöbetçi kalacak. Halk paralı sağlık sarmalına takıldı. Bu işe el atan devletlerde ilerleme var. Paran yoksa sağlık hizmeti alamazsın demek zor. Ülkede çok doktor var. Bu doktorlardan yararlanılmalı. Dışarıda çalışan doktor da devletten yararlanmalı. Sağlık ücretsiz olmalı."

"Bir şeye adım atarsanız arkasından size destek olanlar geliyor"

Başta alt yapı sorunları yaşayan ve hükmünü dolduran Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi olmak üzere devlet hastanelerinin alt yapılarının iyileştirilmesi ve bina ihtiyaçları konusunda da irade gösterildiği takdirde neler yapılabileceğini ortaya koyan Jin. Op. Dr. Vehbi, kendisinin İstanbul Kartal'daki Kartal SSK Hastanesi Başhekimi olduğu dönemde, SSK'nin atıl binalarını geri aldıklarını, bu bağlamda da SSK doktorlarının maaşlarının yattığı İşbankası'yla işbirliğine girerek, eski bir binanın Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi olarak hayata geçirilmesinin finansmanını sağladıklarını kaydetti.

1995-2002 yılları arasında sürdürdüğü Başhekimliği süresince bağışlarla ve mevcut binaların geri alınmasıyla, Samandıra ve Sultanbeyli'de dipanserleri hayata geçirdiklerini anlatan Jin. Op. Dr. Vehbi, "Sultanbeyli Kaymakamı ile konuştuğumuzda bölgeye bir dispanser kazandırılması için kaymakamlık binasını bize verdi, kendisi de daha sade başka bir binaya geçti. Bir şeye adım atarsanız, arkasından size destek olanlar geliyor."

"Doktor yoksa alacaksınız"

Jin.Op.Dr. Vehbi, kamu sağlık çalışanı hekim sayısının artırılması gerektiğini de yineleyerek, kamu sağlık çalışanı hekimlerin zaman zaman ifade ettiği "biz kamudan çıkarsak yerimize bakacak kimse yok" sözlerine atıfta bulunarak, "Doktor yoksa alacaksınız. Biz çıkarsak bizim yerimize bakacak kimse yok diyorlar. Var efendim" dedi.

Jin.Op.Dr. Vehbi, "Elindeki imkanlar buysa, en iyi nasıl yapabilirim diye bakacaksın. Hastanenin bu halinden hiçbir eski bakan, milletvekili, başhekim sorumlu değil mi?" şeklinde konuştu.

"Harvard'da full time çalışıyorlar"

Jin.Op.Dr. Vehbi, Harvard'da kadın kanserleri erken tanı konusunda çalıştığı süreçte doktorların tam gün çalıştıklarını ve aldıkları ücretlerin de orta gelirli tüm Amerikalılarla eşit olduğunu ifade ederek, "İnsan gibi yaşıyorlar ama lüks değil" dedi.

"Doktorların grevinden çekiniyorlar"

Ülkede tam gün sağlık sistemine geçilmesi konusunun uzun yıllardır gündemde olmasına rağmen neden bir türlü hayata geçirilmediğinin sorulması üzerine ise Jin.Op.Dr. Vehbi şöyle konuştu:

"Politikacı doktorlar, doktor kitlesini karşılarına almak istemiyorlar. Doktorların grevinden çekiniyorlar."

"Randevulu sistem uygulaması Kıbrıs'ta olamadı"

Jin.Op.Dr. Vehbi, akşam saatlerinde acil servislere başvuruların artması konusunun da tam gün sağlık hizmeti verilmemesinden kaynaklandığını ifade ederek, " Bir doktorun bakabileceği günlük hasta sayısı belirlenmiştir. Branştan branşa değişmekle birlikte ortalam 20-25 hastadır. Randevulu sistemin Kıbrıs'ta uygulaması olamadı.Bu sistem ancak full time çalışmalarda başarılı olur part time çalışmada olmaz. Doktorun saat. 8 ila 12 arası bakabileceği hasta sayısı bellidir. 5'e kadar çalışsaydı bir misli daha hasta bakacaktı. Dolayısıyla randevular yarım kaldı. Bunun yarım günde karşılanması zordur. Sağlık hizmeti alamayan insanlar gece acil servise gidecek."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.