SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

"Hastanın Sesi" projesi tanıtım etkinliği gerçekleştirildi

"Hastanın Sesi" projesi tanıtım etkinliği gerçekleştirildi

Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD) Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, ve İtalyan proje ortağı Aktif Yurttaşlık Ağı (Active Citizenship Network) ile birlikte yürüteceği "Hastanın Sesi" projesinin tanıtım etkinliğini gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 21/04/16 15:06
okuma süresi: 5 dak.
"Hastanın Sesi" projesi tanıtım etkinliği gerçekleştirildi
A- A A+

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği lokalinde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda sağlık örgütünün yanısıra basın mensupları ve ilgili paydaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Kıbrıs Türk toplumundaki hasta hakları ihlallerinin azaltılması, hastaların onur ve kişilik bütünlüğünün temel insan haklarına uygun olarak korunması ve Kıbrıs Türk toplumundaki hastaların yaşam kalitelerinin geliştirilmesini amaçlayan proje, Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge'nin açılış konuşmasıyla başladı.

2013 yılının Çalıştay Raporuna atıfta bulunan İmge, sözkonusu raporda " toplumumuzda sağlık sisteminin kalıcı bir sağlık politikasına ve stratejiye, Hasta Hakları Yasası da dahil olmak üzere yeni sağlık yasalarına, etkin bir denetime, sağlık hizmetlerinin yeniden organizasyonuna ve sağlığın finansmanı için yeni mali kaynaklara ihtiyaç duyulduğunun tespit edildiğini" belirtti.

Hastanın Sesi projesinin, sağlık sektöründeki tüm paydaşların katıldığı, ortak aklın bir ürünü olan Sağlık Çalıştayı Raporu üzerinden projelendirildiğini ifade eden İmge, başta projesi finanse eden Avrupa Birliği olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

AB Program Destek Ofisi Başkanı Foresti'den "hastaların sesini duyun" ve "siz de sesinizi duyurun" çağrısı

EHHD Başkanı İmge'nin konuşmasının ardından söz alan AB Program Destek Ofisi Başkanı Michela Foresti konuşmasında projeden duyduğu memnuniyeti belirtti. Konuşmasının devamında Avrupa Hasta Hakları gününe de vurgu yapan Foresti, hastaların kaliteli bakım hizmeti alabilmeleri için "hastaların sesini duyun" ve "siz de sesinizi duyurun" şeklinde çağrı da bulundu.

Mariano Votta: `Projedeki görevimiz danışmanlık `

Proje ortağı olan Aktif Yurttaşlık Ağı direktörü Votta da etkinliğe internet aracılığıyla bağlanıp örgütü ve hasta haklarının korunmasına ilişkin yapmakta oldukları çalışmalar hakkındabilgiler paylaştı. Projeden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Votta, projede danışmanlık hizmetleri sağlayacaklarını belirtti.

Konuşma engelliler hastanedeki tercüman eksikliğinden yakındı"

Açılış, Proje Yöneticisi Hassan Vahib'in proje ile ilgili hazırlamış olduğu sunum ile devam etti. Vahib konuşmasında, proje çerçevesinde Avrupa Hasta Hakları Bildirgesi ve 14 Hasta Hakkı konusunda farkındalık ve görünürlük yaratılmaya devam edileceğini belirtti. Ayrıca, hasta hakları konusunda bilgi edinmek, katkıda bulunmak ve Hastanın Sesi projesinde yer almak isteyen herkese de çağrıda bulundu. Sunum sonrasında söz alan Kıbrıs İşitme Konuşma Engellileri Vakfı (KİKEV) üyesi, hastaneye anne ve babasıyla birlikte gitmek zorunda kaldığını, hastanelerde işaret dili bilen kimsenin olmadığını aktararak ilgililere çağrıda bulundu.

Konuklar etkinlikten memnun ayrıldı

Çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı etkinlikte, konukların memnuniyeti gözlerden kaçmadı. Kıbrıs İşitme Konuşma Engelliler Vakfı (KİKEV) Başkanı Bahire Doğru, etkinlik sonrasında sosyal medya hesabından projeye ilişkin görüşlerini aktardı: "Hastanın Sesi proje açılışında Kıbrıs İşitme Konuşma Engelliler Vakfı çevirmeni Ezgi Bertiz tarafından işaret dili çevirisi yapılmıştır. Açılışta bulunan işitme engelli arkadaşlarımız Hasta Haklarını yakından anlama fırsatı bulmuslardır. Bu anlamlı projede emeği geçen herkesi KİKEV adına kutlarım. Eşitlik, Hak , Adaleti savunan KİKEV Evrensel Hasta Hakları Derneği ile işbirliğine devam edecektir."

Etkinlikte öne çıkanlar

Hastanın Sesi projesi kapsamında Kıbrıs'ta ilk kez görme engelli kişilerin de okuyabileceği kabartmalı baskı sayesinde hazırlanan kart vizitler de konuklara dağıtıldı.

Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı İmge: "Kıbrıs'ın kuzeyinde kabartmalı baskı yaparak görme engelli yurttaşlarımıza ulaşmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Dileriz bu davranışımız diğer kurum ve kuruluşlara da örnek teşkil eder." Konuşmasında ayrıca Kıbrıs İşitme Konuşma Engellileri Vakfı'na da teşekkür ederek sağlamış oldukları işaret dili çevirisinden memnuniyetini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.