EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

3 ay sonra uyandılar...

3 ay sonra uyandılar...

Hükümet üç ay önce değiştirdiği yasa ile ilgili uygulamayı belirleyecek olan tüzüğün de değiştirilmesi gerektiğini ancak üç ay sonra fark etti ve apar topar güncelledi.

Yayın Tarihi: 18/07/14 10:00
okuma süresi: 4 dak.
3 ay sonra uyandılar...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Özel sektörde istihdam edilen engelli yurttaşların nakdî yardımın yüzde 30'unu almaya devam etmesini sağlayan ve tam 3 aydır yürürlükte olan yeni yasal düzenlemeye bağlı olarak istihdamlar başlayınca, yasa ile birlikte tüzüğü değiştirmeyi unutan hükümet, apar topar tüzük değişikliğine gitti…

Başbakanın engellilerin 'özel'de istihdamını teşvik için alınan kararı bildirmesinin ardından, Kıbrıs Postası'na konuşan Çalışma Bakanı Gürpınar, önceki gün Bakanlar Kurulu'nda alınan kararın, yasa çerçevesinde, Özürlüleri İstihdam, İşyeri Koşulları ve Özürlülere Yapılacak Yardımlar Tüzüğü'nde gidilen değişiklikle ilgili olduğunu kaydetti.

Bakan Gürpınar, yasaya paralel olarak tüzükte de eş zamanlı değişiklik yapılması gerektiği halde bunun yapılmadığını ifade ederek, tüzük değişikliğinin istihdamların başlamasının ardından fark edilerek gerçekleştirildiğini kaydetti.

Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası'nda yapılan değişiklikle özel sektörde istihdam edilecek olan ve nakdi yardım alan engelli yurttaşların, yardımın yüzde 30'unu almaya devam etmesinin önü açıldı ancak uygulamada bu durumun tüzükle çakıştığı farkedilince, tüzük de değiştirildi.

Tam 3 ay sonra, Bakanlar Kurulu önceki gün gerçekleştirdiği toplantıda, bu duruma el attı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun engellilerin özel sektöre istihdamını teşvik etmek için alınan kararı bildirmesinin ardından, konuyla ilgili olarak Kıbrıs Postası'na konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Bakanlar Kurulu'nda alınan kararın, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası çerçevesinde, Özürlüleri İstihdam, İşyeri Koşulları ve Özürlülere Yapılacak Yardımlar Tüzüğü'nde gidilen değişiklikle ilgili olduğunu kaydetti.

Uygulamada farkedildi

Bakan Gürpınar, yasaya paralel olarak tüzükte de eş zamanlı değişiklik yapılması gerektiği halde bunun yapılmadığını ifade ederek, tüzük değişikliğinin istihdamların başlamasının ardından gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bakan Gürpınar şöyle konuştu:

"Bu yasanın uygulanmasını sağlayan bir tüzüğümüz var.Uygulamaya dönük olarak bir çelişki doğmasın diyetüzük değişikliğinin de yasaya paralel olarak yapılması gerekiyordu.Aynı dönemde yapılması gerekiyordu. Yasa yürürlüğe girdiği dönemde yeni istihdam olmadı. Geçtiğimiz ay yeni istihdamlar oldu" şeklinde konuştu.

Yasa 11 Nisan'dan itibaren yürürlükte

Özellikle istihdam ve nakdi yardım konularında yenilikler içeren Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası, 11 Nisan'da yürürlüğe girdi.

Yasa ile 18 yaşını tamamlamış olup çalışabileceği halde istihdam edilemeyen ve nakdi yardım almakta olan engelliye, özel sektörde istihdam edilerek maaş almaya başlaması durumunda, istihdam edilmeden önce almakta olduğu nakdi yardım miktarının %30'u oranında nakdi yardım verilmeye devam edilmesi güvence altında.

Yasa'da ayrıca, özel sektörde istihdam edilen her engelli için, istihdam tarihinden itibaren 48 aydan az olmamak kaydı ile yapılacak sosyal güvenlik yatırımlarının işveren katkı payının, Maliye Bakanlığı tarafından işverene iade edilmesi yer alıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.