EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

DAÜ "Alternatifim: İnsan" programında çocuk hakları konusu ele alındı

DAÜ “Alternatifim: İnsan” programında çocuk hakları konusu ele alındı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM) İnsan Hakları Birimi Koordinatörü Mustafa Öngün ile Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM) YOUTHOPIA Proje Koordinatörü Mertkan Hamit'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Alternatifim: İnsan" adlı programına bu hafta DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar konuk oldu. Söz konusu programda "Çocuk Hakları" konusu irdelendi.

Yayın Tarihi: 08/12/14 12:02
okuma süresi: 3 dak.
DAÜ “Alternatifim: İnsan” programında çocuk hakları konusu ele alındı
A- A A+

Mustafa Öngün, programın başında iki türlü çocuk hakları ihlali bulunduğunu anlatarak, birinin direkt diğerinin ise direkt olmayan yani farkında olmadan yapılan çocuk ihlalleri olduğunu kaydetti. Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi'nin ele alınarak başlanıldığı programda, beyannamenin içeriğinden ve de örneklerden bahsedildi. Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar çocuk hakları ihlallerinden söz ederken öncelikle, ceza yasasından örnek vererek, mevcut ceza yasasının çocuk, genç, yetişkin ayrımı yapmadığına dikkat çekti. Suça itilmiş çocuk kavramını ortaya koyduğumuz zaman, çocuğun suçu işleme nedeninin çevresel faktörlerden ötürü olduğunun görüldüğünü bildiren Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, "Ülkemizde daha biz ıslah evlerinin olmayışını tartışırken, dünya bunu kaldırarak çok farklı bir uygulamaya geçti." ifadelerini kullandı. Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, ıslah evlerinin çocukları gündelik hayattan kopardığını ve suça da itebildiğini kaydederek, dünyada ve de Türkiye'de artık "Eğitim Evi" modelinin uygulamaya konulduğuna değindi. Eğitim Evi modelini açıklayan Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, söz konusu uygulamanın, çocukları günlük hayattan koparmadığını ifade etti. Suça itilmiş çocukların gün içerisinde ailesi ile görüşüp, okula gidip belli bir arkadaş kitlesine sahip olabildiğini de dile getiren Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, akşamları ise kontrol, yeteneklerini geliştirici ve rehabilite amaçlı eğitim evlerinde kaldıkları bir sistem olduğunu aktardı.

Programda daha sonra çocukların eğitim hakkı üzerinden görüşler paylaşıldı. Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, özellikle zihinsel engelli, mülteci, göçmen gibi azınlıktaki çocukların eğitimlerinin ellerinden alınması konusunu değerlendirerek, bunun da bir çocuk hakları ihlali olduğundan söz etti.

Program konuğu ve moderatörler programın devamında, çocuk hakları sözleşme maddelerinden yola çıkıp örnekler vererek, mevcut durumu değerlendirdi.

Alternatifim: İnsan programının söz konusu bölümü 9 Aralık 2014 Salı günü, 10:10 – 10:55 saatleri arasında, Kanal SİM'de yayınlanacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.