EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

DAÜ "Alternatifim: İnsan" TV Programında toplumsal cinsiyet danışma kurulu konuşuldu

DAÜ "Alternatifim: İnsan" TV Programında toplumsal cinsiyet danışma kurulu konuşuldu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM) İnsan Hakları Birimi Koordinatörü Mustafa Öngün ile Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM) YOUTHOPIA Proje Koordinatörü Mertkan Hamit'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Alternatifim: İnsan" adlı televizyon programına bu hafta DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Umut Bozkurt konuk oldu. Söz konusu programda Toplumsal Cinsiyet Danışma Kurulu hakkında bir sohbet gerçekleşti.

Yayın Tarihi: 23/03/15 16:36
okuma süresi: 3 dak.
DAÜ "Alternatifim: İnsan" TV Programında toplumsal cinsiyet danışma kurulu konuşuldu
A- A A+

Toplumsal Cinsiyet Danışma Kurulu hakkında bilgiler vererek programa başlayan Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, kurulun 2009 yılında kurulduğundan, içerisinde akademisyenlerin ve Rum ile Türk aktivistlerin var olduğundan söz etti. Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, en temel hedeflerinin barış müzakerelerinde bir de toplumsal cinsiyet boyutunun var olduğunun altını çizmek olduğunu ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Bozkurt mülkiyet, ekonomi, vatandaşlık gibi meselelerin toplumsal cinsiyet boyutunu tartışmaya yönelik çalışmalarının bulunduğunu bildirerek, ekonomik krizin, savaşların kadınlar üzerindeki etkisinin daha farklı olduğunu ve sosyal devletin çöküşü ile birlikte bütün bu sorumlulukların kadınların omuzlarına yüklendiğini dile getirdi. Benzer muhtelif sorunlara toplumsal cinsiyet boyutu üzerinden bakmak istediklerini bildiren Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, amaçlarının siyaset yapıcıları etkilemeye yönelik olduğunu vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Bozkurt ayrıca müzakare sürecinde, teknik bir komite içinde toplumsal cinsiyet meselesi nasıl yer alabilir diye tartıştıklarını da söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, kadın örgütlerinin uzun zaman çalışmaları sonucunda 2000 yılında çıkardığı 1325 sayılı karar hakkında bilgi de verdi. Söz konusu kararın Kıbrıs'ta uygulanması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, kararın içeriğinde kadınların deneyimlerinin tanınması, özellikle kadınların savaşta yaşadığı şiddet vs. önlemeye yönelik adımların atılması gerektiğini belirtti. Ayrıca Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, kadınların barış müzakerelerinde katılımlarının mümkün kılınması gerektiğinin, toplumsal cinsiyet perspektifinin getirtilmesi gerektiğinin de kararda bulunduğunu anlattı. Son olarak Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, bu meselenin tali bir mesele olmadığını ve sınıfsal bölünmenin artık toplumsal cinsiyetle içiçe geçtiğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.