LEFKOŞA
okuma süresi: 9 dak.

Haspolat'ta ortaçağ! Aileler susuz, elektriksiz ve yolsuz...

Haspolat'ta ortaçağ! Aileler susuz, elektriksiz ve yolsuz...

2012 yılında Haspolat'ta 1 yıl içinde ev yapma zorunluluğu ile kırsal kesim arazisi alan aileler, evlerini inşa ettikleri halde altyapı mağduriyeti yaşıyor…Evlerin inşasına başlamadan önce İçişleri Bakanlığı'nın verdiği"evler bitmeden altyapı tamamlanacak" sözüne rağmen Haspolat'ta evlerini inşa eden aileler susuz, elektriksiz ve yolsuz bir yaşam sürüyor…

Yayın Tarihi: 27/08/14 12:00
okuma süresi: 9 dak.
Haspolat'ta ortaçağ! Aileler susuz, elektriksiz ve yolsuz...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Kıbrıs Postası'nın görüştüğü mağdurlar, defalarca İçişleri Bakanlığı Kırsal Kesim Arazilerinden sorumlu birimle görüştüklerini ve her seferinde savuşturularak oyalandıklarını kaydederek "Bir kez de İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ile görüştük, fakat bizi kapı ağzından içeriye almayan Bakan,ayaküstü iki kelime ederek başından attı" şeklinde konuştu.

Mağdurlar, ev yapımı ve arsa için gerekli harçları ödediklerini vurgulayarak, "Belediyeye vergilerimizi ödedik, inşaat iznimizi de aldık, bunun yanında hak sahipliği belgesini almak içinde İçişleri Bakanlığına 1000 sterlin kadar bir para verdik. Buna rağmen halen altyapı çalışmalarına başlanmadı" ifadelerini kullandı.

2012 yılında Haspolat'ta 1 yıl içinde ev yapma zorunluluğu ile kırsal kesim arazisi alan aileler, evlerini inşa ettikleri halde altyapı mağduriyeti yaşıyor…

2012 yılında Haspolat'da 1 yıl süre ile ev yapma zorunluluğu ile kırsal kesim arazisi dağıtıldı. Arsalar sahiplerine verildiği zaman dikkatlerden kaçmayan altyapı eksikliği yetkili makamlar tarafından evlerin inşası bitene kadar altyapının tamamlanacağı sözü verilmesine rağmen halen ne yol, ne elektrik, nede su için adımlar atılmadı.

2 ailenin evlerini bitirip orada yaşamaya başladıkları halde altyapı çalışmalarının halen başlamaması diğer arsa sahiplerinin de ev inşalarını durdurmasına neden oldu. Gerekli harçlar belediye ve İçişleri Bakanlığına ödenmesine rağmen mağdur olan aileler isyan noktasına geldi. Kıbrıs Postasına konuşan mağdurlar, İçişlerine Bakanlığına altyapı sorunları ile ilgili defalarca gittiklerini belirterek, "Hep 2 ay sonra altyapı çalışmalarının başlatılacağını söyleyerek bizleri başlarından attılar ama altyapı hiçbir zaman başlamadı" dedi.

"Ev bitti alt yapı halen tamamlanmadı"

Salih Kaya, 2012 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından kırsal kesim arsalarını ev yapmak için kendilerine tahsis edildiğini belirterek, "Bu arsaları bizlere verirken tek koşul 1 sene zarfında bu arsalara ev yapmamızdı. Arsaların bulunduğu yerde köyün dışında olduğundan dolayı ve yerleşim olmamasından kaynaklı altyapı eksikliği vardı. Elektrik, su ve yolun olmadığı bu arsalara ev yapıp ne yapacağımızı söylediğimizde ise bize, siz evlerinizi bitirene kadar altyapıyı tamamlarız dediler. Biz evlerimizin yapımına başladık, belediyeye vergilerimizi ödedik, inşaat iznimizi de aldık, bunun yanında hak sahipliği belgesini almak içinde İçişleri Bakanlığına 1000 sterlin kadar bir para verdik. Tüm bunların yanında 7 ay önce evimizi tamamlayarak çoluk çocuk buraya yerleştik. Fakat alt yapı halen daha tamamlanmadı" dedi.

"Bakan bizi sallamadı"

7 ay var altyapı eksikliği için İçişleri Bakanlığına gidip geldiğini söyleyen Kaya, "Hep 2 ay sonra alt yapıya başlayacağız diyerek bizi başlarından atıyorlar ama halen daha alt yapı için bir direk dahi çakılmadı.Bende en son dayanamayıp direk İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay'ın yanında onunla görüşmeye gittim. Bizi içeriye bile kabul etmeyen bakan ayaküstü kapıda bizimle sohbet ederek asfalt çalışmalarının başlayacağını, fakat elektriğin daha bağlatılamayacağını söyleyerek bizi başından attı. Kısacası bizimle ilgilenmediğini, hatta bizi sallamadığını bile söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

"Kendi imkânlarımızla yol yaptık"

Kaya, aylar var elektriksiz ve susuz hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını vurgulayarak,"Azda olsa düzeltilmiş bu yolu da ben kendi imkânlarımla tanıdıklarıma rica ederek düzelttirdim ve çakıl döktürdüm. İlk taşındığımız zaman tankerle su getirerek, suyu satın alıyorduk ve su sorunumuzu çözmeye çalışıyorduk. Ama maliyeti gerçekten çok büyük oluyordu. Bu evi yapmak için zaten büyük paralar harcadık ve borçlandık, birde su parasını karşılamak bize büyük külfet yarattı. Bununla birlikte belediye 2-3 defa bize su gönderdi fakat uzun bir süredir belediyede suyu göndermekten vazgeçti" diye konuştu.

"Zor şartlarda yaşamaya çalışıyoruz"

Mağdurlardan Salih Kaya'nın eşi İşve Kaya, 7 ay var zorluklar içinde yeni yaptıkları evlerinde yaşamaya çalıştıklarına dikkat çekerek,"Su olmadığı için çamaşırlarımız ve bulaşıklarımız birikiyor. Belediyeyi kaç kez su için aramamıza rağmen su kaç gün var gelmedi. Bunun yanında yemek pişiremiyoruz. Buzdolabı çalışmadığından dolayı bu sıcakta soğuk su bile içemiyoruz, soğuk meyve ve sebzenin tadını unuttuk. Gece yaz sıcaklarında elektriksizlikten kaynaklı vantilatör çalıştıramıyoruz ve uyumakta zorlanıyoruz. 3 yaşında kızım artık bize neden elektrik ve televizyon yok diye hesap sormaya başladı. Çocuğunda psikolojisi bozuldu. Yol asfalt olmadığından dolayı her gecen araba toz kaldırıyor bu tozlarda evin içine giriyor. Çok zor şartlarda yaşamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"İnsan gibi yaşamak istiyoruz"

İşve Kaya, sözlerine şu şekilde devam etti, "Bizzat ben telefonla İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay arayarak sorunlarımı anlattım oda beni Kırsal Kesimden sorumlu muhatabımız Engin Bey'e yönlendirdi. Kısacası bizi oyalayıp duruyorlar. Umudumuz tükendi. Artık bu soruna birilerinin el atmasını ve bize insan gibi yaşamayı istiyoruz."

"Evimiz vardı ama kirada oturuyorduk"

Mağdurlardan bir diğeri olan Aslı Gürpınar, 2012 yılında aldıkları arsalara ev başlattıklarını söyleyerek, "Eve başladığımızda eşim ve çocuklarımla birlikte kirada oturuyorduk, hem kredi alarak evi bitirmeye çalıştık, hem de ev kirasını karşıladık. Bize verilen arsalar kırsal kesim arsası olduğundan dolayı altyapı yoktu ve biz evleri başlamadan önce bizler temeli dökene kadar altyapının tamamlanacağı söylendi. 8 ayda evimizin inşasını bitirdik fakat altyapı çalışmaları başlamamıştı. Evimizi yüksek meblağlarda borçlanarak bitirdiğimiz halde altyapı eksikliğinden dolayı yerleşemedik. Evimiz vardı fakat biz halen kirada oturuyorduk. Komşum Salih buraya taşınınca ondan cesaret alarak ve ev kirasını artık karşılamakta zorlandığımız için 7 ay önce evimize taşındık" dedi.

"Elektriksiz ve susuz yaşamaya çalışıyoruz"

Gürpınar, Belediye Başkanının kendilerini ziyaret ettiği zaman sorunlarını aktardıklarını belirterek, "Burada bir dram yaşandığını söylediği halde yine altyapı ile ilgili adımlar atılmadı. İnsanlar evlerinde internet yok diye üzülürken, biz elektriksiz ve susuz yaşamaya çalışıyoruz. 2013 Şubat ayında evimizi bitirdik ve 13 ay bitirdiğimiz halde evimize taşınamadık. Bunun yanında eşi aldığım krediyi sterlin almıştı ve o zamandan bu zamana sterlinde de yükselme oldu. Geçinmekte gerçekten büyük zorluklar çektik, hem ev kirası ödedik, hem ev için aldığımız krediyi" diye konuştu.

"Her zaman bizi oyaladılar"

Gürpınar, sözlerine şu şekilde devam etti, "Tüm mağdurlar toplanarak İçişleri Bakanlığına bağlı Kırsal Kesim Sorumlusu Engin Beye gittik ve sorunlarımızı bir kez daha dile getirerek, hakkımız olan altyapının ne zaman başlatılacağını sorduk. Bizi her zaman olduğu gibi yine oyaladılar. 2013 yılında yol ve elektrik için yazılı dilekçe yaparak İçişleri Bakanlığına sunduk fakat yine bir şey değişmedi.

Eşim ve ben bu evi tamamlayabilmek için 170 bin TL verdik, bugün bu parayı veren birine hiç düşünmeden evi vererek bir şirketle anlaşarak kendime başka bir ev alırım ve bu işkenceyi çekmem."

"Evimin inşasını durdurdum"

Ferdi Çelepçi, kendisinin de arsa mağduru olduğunu belirterek, "Alt yapının yapılmadığını gördüğüm zaman, evimin inşasını durdurdum. Ben bu bölgeye altyapının tam olarak yapılacağına da inanmıyorum. Bunun yanında buraya çöp arabası bile gelmiyor.

Yerleşen 2 ailede çöplerini varilin içine koyarak yakıyor. Evin inşasına başladığımızda Belediyeye ve İçişlerine ödememiz gereken harçları ödememize rağmen altyapıyı tamamlamak için kimse kılını bile kıpırdatmadı. Torpilli olanlara köyün içinden bizim gibi torpili olmayanlara da köyün dışından kırsal kesimden arsa verdiler. Evlerin inşasına başladığımızda yol perişandı. Arabalar kaç kez çamura saplandı ve battı. Komşumuz Salih Bey sayesinde oda kendi imkanlarını kullanarak yolu düzelttirdi" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.