LEFKOŞA
okuma süresi: 4 dak.

Lefkoşa 'çocuk kanserinde' başı çekiyor

Lefkoşa 'çocuk kanserinde' başı çekiyor

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı tarafından hazırlanan verilere göre son 10 yılda kansere yakalanan 0-21 yaş arasında 104 kişinin 44'ü Başkent Lefkoşa'da…

Yayın Tarihi: 10/11/14 10:00
okuma süresi: 4 dak.
Lefkoşa 'çocuk kanserinde' başı çekiyor
A- A A+

Veriler ülkemizdeki kanser dağılımı ve yaş aralıklarına göre çocuk kanserinin en çok 0 ile 5 yaş arasında görüldüğünü ortaya koyuyor. Çocuk Onkolojisi Uzmanı Dr. Dilek Birgen; ergenlik dönemine kadar her yaşta görülse de en sık görüldüğü dönemin ilk 5 yaş olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı tarafından hazırlanan ve gazetemiz Kıbrıs Postası'na sunulan verilere göre, son on yılda kanser hastalığına yakalanan 0-21 yaş arası çocuk sayısı 104. Verilere göre çocuk kanseri dağılımına bakıldığında ise Lefkoşa'daki çocuk kanseri ile mücadele edenlerin sayısının diğer bölgelere göre bir hayli yüksek olduğu gözler önüne seriliyor. Girne'yi ve Mağusa'yı 2 ye katlayan Lefkoşa acı gerçeği gözler önüne seriyor.

"En sık görüldüğü dönem; ilk 5 yaştır"

Çocuk Onkolojisi Uzmanı Dr. Dilek Birgen, Çocukluk çağı kanserlerini şu şekilde tanımlıyor; "Vücudun herhangi bir yerindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaları ile ortaya çıkan, kısa sürede kan veya lenf yolu ile vücudun farklı bölgelerine yayılarak sağlığı bozan ve yaşamı tehlikeye sokan bir grup hastalığa verilen isimdir. Yeni doğan döneminden ergenlik dönemine kadar her yaşta görülse de en sık görüldüğü dönem; ilk 5 yaştır. Ancak erken tanı ve doğru tedavi ile kanserli çocukların yüzde 60-70'inin tam olarak iyileştiğini söylemek mümkündür. Çocuk kanserlerinin tedavisinde hastanın yaşına, hastalığın tipine, yerleşim bölgesine ve çevreye ya da uzak organlara yayılıp yayılmadığına (evresine) göre değişmek üzere bir veya birden çok tedavi modeli birlikte veya ardışık olarak kullanılıyor. Tedavi karmaşıktır ve genelde ameliyat, kemoterapi, ve ışın tedavinin bileşimidir. Tedavide başarı şansı yüksek Günümüzde erken evre tümörlerde başarı şansı yüzde 90'lara çıkıyor. Ancak ileri evre bazı kanserlerde tedavi şansı düşüyor. Bu nedenle erken tanılanması çok önem kazanıyor."

Lefkoşa çocuk kanserinde ilk sırada

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı tarafından hazırlanan verilere göre çocuk kanser dağılımına bakıldığında Lefkoşa'da çocuk kanseri ile mücadele edenlerin sayısının diğer bölgelere göre bir hayli yüksek olduğunu görmekteyiz.

Ülkemizde bölgelere göre çocuk kanseri dağılımı;

Lefkoşa: 44 kişi

Girne: 22 kişi

Mağusa: 20 kişi

Güzelyurt: 12 kişi

İskele: 6 kişi

0-5 yaş arası tehlike!

0-21 yaşı arasını kapsayan çocuk kanserinde ise kanser dağılımının yeni doğan bebeklerden başlayarak 5 yaşa kadar olan aralıkta daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bunun yanında veriler bize ülkemizde en az çocuk kanserine yakalananların ise 15 ile 21 yaş arasında olduğunu belirtiyor.

Yaşlara göre kanser dağılımı:

1 ile 5 yaş arası: 39 kişi

5 ile 10 yaş arası: 29 kişi

10 ile 15 yaş arası: 24 kişi

15 ile 21 yaş arası 12 kişi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.