LEFKOŞA
okuma süresi: 6 dak.

Liderler Kıbrıs'ın başkentinin iyi yanını birlikte dolaştı

Liderler: "Gelecek için çözüm şart"

Kıbrıs'ın iki yanındaki iki lider dün Kıbrıs'ın Başkentinin iki yanını birlikte dolaştı. Birlikte sınırı geçtiler, birlikte Rum, Türk vatandaşları ile sohbet ettiler. Birlikte barış türküsü dinlediler.

Yayın Tarihi: 24/05/15 09:00
okuma süresi: 6 dak.
Liderler: "Gelecek için çözüm şart"
A- A A+

Deniz ABİDİN - Kıbrıs Postası

Kıbrıs'ın iki yanındaki iki lider dün Kıbrıs'ın Başkentinin iki yanını birlikte dolaştı. Birlikte sınırı geçtiler, birlikte Rum, Türk vatandaşları ile sohbet ettiler. Birlikte barış türküsü dinlediler. Birlikte çözüme susamış insanlardan çiçek ve zeytin dalı aldılar. Kahve içtiler, fincan tokuşturdular. Ekmek kadayıfı yiyip, sabahın o saatinde zivaniya bile içtiler. Üstüne üstlük şanslarını denemek için birlikte kazı kazan bile kazıdılar. İki lider arasındaki olumlu atmosfere nazar değmesin diye de yine birlikte zeytin yaprağı ile tütüldüler.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Lefkoşa'da Arasta'yı ve Uzun Yol'u gezerek barış mesajı verdi. Büyük Han'da kahve molası veren iki lider, Uzun Yol'da da bir kafede oturarak, geleneksel içki zivania eşliğinde bir süre sohbet etti.

Kısa bir açıklama yapan iki lider amaçlarının en erken bir zamanda Kıbrıs sorununu çözmek olduğunu söyledi. "Yaşanmasını istemediğim tek şey yeni bir hayal kırıklığıdır"diyen Akıncı, yaşanan hayal kırıklıklarının ardından umuda ihtiyaç olduğunu kaydetti. Anastasiadis ise Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için çalışacaklarını ifade ederek, çözümün gerekli olduğunu belirtti.

Akıncı ve Anastasiadis'i hem Kuzey'de hem de Güney'de vatandaşlar alkışlarla karşıladı, çiçek ve zeyti dalı takdim etti. İki liderin Lefkoşa gezisini kalabalık bir basın ordusu takip ederken, çok sayıda Kıbrıslı Türk ve Rum vatandaşın da eşlik ettiği gözlemlend

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Lefkoşa'da Arasta'yı ve Uzun Yol'u gezerek barış mesajı verdi. Liderlere Lefkoşa ziyaretinde müzakereciler Özdil Nami, Andreas Mavroyannis, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Konstantinos Yorgacis eşlik etti. Liderlerin Lefkoşa gezisini hem Kuzey'den hem de Güney'den kalabalık bir basın ordusu izlerken çok sayıda vatandaş da eşlik etti. Bu arada, Rum lider Anastasiadis'in Rum Yönetimi liderliğine seçildikten sonra Kuzey Kıbrıs'a yaptığı ilk ziyaret olduğu öğrenildi.

Arasta'yı gezdiler, esnafla selamlaştılar

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakereci Özdil Nami ve LTB Başkanı Mehmet Harmancı ile birlikte Rum Lider Anastasiadis'i Lokmacı Kapısı'nda karşıladı. Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis, müzakerecileri Özdil Nami, Andreas Mavroyannis, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Konstantinos Yorgacis eşliğinde Arasta'yı gezdi. Liderler

Arasta'yı gezmeye başladığı anda bir kişi sazıyla barış türküsü söyledi ve birçok vatandaş Anastasiadis ve Akıncı'ya çiçek takdim etti. Arastayı gezen iki lider çevredeki esnafla selamlaştı, ayak üstü sohbet etti. Daha sonra iki lider de Büyük Han'a giriş yaptı. Büyük Han'a giren Akıncı ve Anastasiadis'i çevredeki vatandaşlar alkışlarla karşıladı.

Liderler Büyük Han'da kahve içip, ekmek kadayıfı yedi

İki lider Büyük Han'da "Usta'nın Yeri"adlı mekanda birer sade kahve içtiler, ekmek kadayıfı yediler ve bir süre sohbet ettiler. Akıncı ve Anastasiadis'in kahvelerini içerken tokuşturmaları ise gözlerden kaçmadı.

Anastasiadis'ten Nami'ye barışı simgeleyen hediye

Büyük Han'dan ayrılırken Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami'nin doğum günü olması nedeniyle Rum Lider Anastasiadis, Nami'yi kutladı ve ona barışı simgelediğini ifade ettiği plaket şeklinde bir hediye takdim etti. Liderler daha sonra Lokmacı barikatından Lefkoşa'nın güneyine geçerek Uzun Yol'u gezdi.

Liderler Uzun Yol'u gezdi

İki lider Uzun Yol'u gezerken zaman zaman Kıbrıslı Rumların alkışları ve sevgi gösterileri ile karşılaştı. Uzun Yol'u gezen liderlere bazı noktalarda zeytin dalları takdim edilirken, bazı işyerleri de kabak böreği ikramında bulundu. Uzun Yol'u gezen liderler Halara Cafe'de oturdular. Akıncı ve Anastasiadis kafede kazı kazan bileti kazıdı. Börek ve bazı mezeler eşliğinde geleneksel içki zivania içen Akıncı ve Anastasiadis basına kısa bir açıklama yaptı.

"Gelecek için çözüm şart"

Akıncı ve Anastasiadis, amaçlarının Kıbrıs sorununu çözmek olduğunu belirterek, her iki toplumun da geleceği için çözümün şart olduğunu söyledi. "Yaşanmasını istemediğim tek şey yeni bir hayal kırıklığıdır"diyen Akıncı, yaşanan hayal kırıklıklarının ardından umuda ihtiyaç olduğunu kaydetti. Anastasiadis ise Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için çalışacaklarını ifade ederek, çözümün gerekli olduğunu belirtti. Akıncı ve Anastasiadis Lefkoşa'nın güneyindeki gezisini tamamlamasının ardından Lokmacı Barikatı'na kadar yürüdü. Anastasiadis Akıncı'yı buluştukları noktada uğurladı.

Fotoğraf: Ahmet İKİDERELİ

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.