LEFKOŞA
okuma süresi: 4 dak.

Lefkoşa'daki yeni inşaatlara ağaçlandırma zorunluluğu

Lefkoşa'daki yeni inşaatlara ağaçlandırma zorunluluğu

LTB yeni inşaat yapacakların tümüne ruhsat aşamasında ağaçlandırma zorunluluğu getiriyor

Yayın Tarihi: 09/08/16 12:15
okuma süresi: 4 dak.
Lefkoşa'daki yeni inşaatlara ağaçlandırma zorunluluğu
A- A A+
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) şehrin yeşil alan ihtiyacını karşılamak için dev bir adım atarak inşaat izni aşamasında inşaat sahiplerine ağaçlandırma zorunluluğu getiriyor. Park Bahçeler ve Trafik Şubesi'nin önerisiyle ilk önce LTB Teknik İşler ve Kentsel Tasarım Komisyonu'nda (T.İ.K.T.K.Karar No: 21/201) daha sonra da 30 Haziran 2016 tarihindeki Belediye Meclisi'nde M.K. No. 55/2016 olarak onaylanması ile İmar Şubesi tarafından ruhsatlandırma aşamasında ağaçlandırma uygulaması hayata geçiriliyor. Her iki şubenin koordinasyonunda yürütülecek çalışmayla kamusal alan, AVM, okul gibi otoparklı alanlar için farklı, konutlar için ise farklı ağaç dikim yöntemleri uygulanacak.

İNŞAAT RUHSATI AŞAMASINDA YEŞİLLENDİRME GARANTİ ALTINA ALINACAK

LTB İmar Şubesi tüm hazırlıkların tamamlanmasının ardından uygulamayı Ağustos ayında hayata geçirmek için çalışmaların yoğun şekilde sürdürüyor. Uygulama resmen başladığı zaman, İmar Şubesi inşaat ruhsatı onayını verdikten sonra Park Bahçeler ve Trafik Şubesi ile birlikte ilgili inşaattaki ağaçlandırmayı yerinde kontrol ederek doğru uygulamaların hayata geçmesini sağlayacak.

HER TÜRLÜ İNŞAATA GÖRE UYGUN AĞAÇLANDIRMA YÖNTEMİ OLACAK

Uygulama kapsamında 10 ayak sınırı içinde arsa yol cephesi boyunca, sınırdan minimum 1 metre içinde kalacak şekilde her 10 metrede bir olacak şekilde ağaçlandırma yapılması ve proje türüne göre geçiş olarak kullanılan yerlerde dikilmeyen ağaçlar yerine arazi içerisinde gösterilecek başka yerlerde(gerekirse ağaç türü de belirtilerek) dikim yapılacak. Arazi içerisinde uygun alanın olmadığının LTB tarafından onaylandığı durumlarda ise uygun görülecek başka bir yere ve/veya uygun yeşil bir alana dikilmeyen ağaç adeti kadar ağaç dikilmesi önerisi de onaylanmış bulunuyor. Bu karar çerçevesinde ucuz fide alınıp kurutulmaması için özellikle otopark alanlarına veya yola yakın kısımlara dikilecek ağaçlar minimum 2 metre gövdeden sonra taçlanmış şekilde olacak. Yol cephesi ve her sınır uzunluğu 20 metreden uzun olan cehpeler için ise her 10 metre'de bir ağaç dikilmesi gerekecek.

OTOPARKLI ALANLARDA HER İKİ ARAÇLIK OTOPARK ALANINA 1 TANE AĞAÇ

LTB yeni uygulama ile kamusal alanlar, AVM, okul gibi otoparklı alanlar için otopark kısmında her iki araçlık otoparka 1 tane ağaç gelecek şekilde otopark alanlarının ağaçlandırılması, bodrumlu binalarda ise bina cephesine konacak ağaçlı/bitkili dekoratif saksı olacak şekilde düzenleme yapılacak. Ayrıca tercihen otopark alanlarının dış kısmında sert zemin olmayan yeşil alanlar bırakılması da isteniyor.

KONUTLARDA YOL CEPHESİNE 10 METREDE 2 ADET AĞAÇ DİKİLECEK

Konutlar için de yol cephesi 10 metre olan bir arazide geçiş alanları boş kalacak şekilde 2 adet ağaç dikilmesi istenen uygulamada diğer sınırlar için hesaplanan sayıda bitki de arazi içerisine dağıtılacak.

YOL VE CADDE BOYUNCA BENZER AĞAÇ TÜRLERİ KULLANILACAK

Şehrin yeşil alan ve gölge ihtiyacının karşılanması amacıyla hayata geçirilecek uygulamada kullanılacak bitkilerin, görsel olarak kullanılacak ağaç tiplerinin (yol veya cadde boyunca benzer ağaç tipi kullanılması) Park Bahçeler ve Trafik Şubesi tarafından belirlenmesi de karara bağlandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.