GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 7 dak.

'Ölü balık' tartışması büyümeye devam ediyor

'Ölü balık' tartışması büyümeye devam ediyor

Kıbrıs Postası'na ulaşan bazı çevreciler "Mağusa'da su göleti yok ediliyor" diye isyan ederek, su göletinde bulunan tatlı su balıklarının Gazimağusa Belediyesi'nin yanlış uygulamalarından dolayı öldüğünü iddia etti.

Yayın Tarihi: 08/04/14 14:35
okuma süresi: 7 dak.
'Ölü balık' tartışması büyümeye devam ediyor
A- A A+

Gazimağusa Belediyesi Sağlık Şube Amiri İlke Soyer ise, gölete akıtılan suyun arıtıldığına vurgu yaparak, göletin kaynağının yağışlar olduğunu ve bu yıl yeterince yağış olmadığını belirtti. Soyer, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesinde azalma olduğunu ve sudaki oksijenin yetersiz kaldığını söyledi.

Kıbrıs Postası - Filiz SEYİS

Gazimağusa Çanakkale Göleti'nde gerçekleşen tatlı su balığı ölümleri konusundaki tartışma büyüyor. Çevreciler ve Mağusa Belediyesi'nin müteahhit firması Emek İnşaat Şti. Ltd. meydana gelen çevre felaketi ve balık ölümleri konusunda Mağusa Belediyesi'ni suçlarken, belediye yetkilileri suçlamaları reddetti ve yağışların az olması nedeniyle göletteki oksijenin tükendiğini, bu nedenle de balıkların öldüğünü öne sürdü.

Göletin Gazimağusa Belediyesi tarafından kirletildiğini vurgulayan müteahhit firma Emek İnşaat yaptığı açıklamada "Balıkların ölüm nedenlerinin oksijen yetersizliğinden olmasına imkan yoktur, çünkü gölete her gün binlerce ton arıtılmış su pompalanmaktadır" dedi ve daha büyük bir iddia ortaya attı. Emek İnşaat yöneticileri, kanalizasyon şebekesinden gelen pis suların zaman zaman gölete boşaltıldığını ve bunu kanıtlayacak belge ve kanıtların ellerinde olduğunu açıklayarak "Çanakkale göleti Gazimağusa Belediyesi tarafından kirletilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Kimyasallar arıtılmadan akıtılıyor"

Çevrecilere göre, gölete yakın mesafede bulunan ve belediyeye ait olan su arıtma tesisinden artan kimyasallar arıtılmadan gölere akıtılıyor ve tatlı su balıklarının ölümüne neden oluyor.

Bazı çevrecilerin iddialar bu yönde iken, Mağusa Belediyesi müteahhit firması Emek İnşaat'tan daha büyük bir iddia geldi.

Emek İnşaat: "Belediye, yasa dışı bir çözüm buldu"

Emek İnşaat göletteki balık ölümlerinin sorumluları olarak, Gazimağusa Belediyesi yetkilileri , Avrupa Birliğinin Kuzey Kıbrıs'taki sorumluları ve kanalizasyon Şebekesini denetlemekle yükümlü kılınan Danimarka kayıtlı Grontmij şirketini işaret etti ve belediyenin, kanalizasyon şebekesinden gelen pis suların mahalle aralarına taşmasını engellemek için borularla gölete yönlendirilmesi gibi yasa dışı bir çözüm bulduğunu belirtti.

"Gölet belediye tarafından kirletilmektedir!"

Emek İnşaat Şti. Ltd tarafından yapılan yazılı açıklamanın tam metni şöyle:

"Mağusa Belediyesi yetkilileri tarafından kuraklığa bağlı olduğu, yağışların az olması nedeni ile göletteki oksijenin tükendiği ve balıkların bu sebepten dolayı ölmüş olabileceği iddia edilmiştir. Balıkların ölüm nedenlerinin oksijen yetersizliğinden olmasına imkan yoktur, çünkü gölete her gün binlerce ton arıtılmış su pompalanmaktadır . Ancak unutulmamalıdır ki arıtılmış suların kimyasal madde içerdiği bir gerçektir. En azından arıtılan sular gölete verilmeden önce klorlanmaktadır. Bu kimyasalların dozlarının herhangi bir nedenden dolayı artması neticesinde göletteki doğal yaşam tehdit edilebilmektedir. Ancak bundan da daha önemli bir etkenin olduğu iddasındayız. Çanakkale göleti Gazimagusa Belediyesi tarafından kirletilmektedir. Kanalizasyon şebekesinden gelen pis suların zaman zaman gölete boşaltıldığının elimizde belge ve kanıtları vardır."

"Çevre Yasası'na aykırı!"

"Göletteki balık ölümlerinin sorumluları: Gazimağusa Belediyesi yetkilileri, Avrupa Birliğinin Kuzey Kıbrıstaki sorumluları ve kanalizasyon Şebekesini denetlemekle yükümlü kılınan Danimarka kayıtlı Grontmij şirketidir. Olay şöyle gelişmiştir: Avrupa Birliği tarafından tasarımı yapılan pompa istasyonları, Belediye Başkanı'nın da belirtmiş olduğu gibi yanlış tasarım dolayısı ile yeterli ve effektif çalışmamaktadır. Pompa istasyonlarında zaman zaman tıkanmalar yaşanmakta ve pis sular mahalle aralarında yol içine taşmaktadır. Bu husus vatandaşımızı tedirgin etmektedir. Belediye yetkilileri kendilerince bir pratik çözüm üretmişlerdir : Pis suyun taşma boruları ile gölete yönlendirilmesi ve vatandaşın gözünden uzaklaştırılması. Grontmij şirketi ve Avrupa Birliği yetkililerinden onay alındıktan sonra bu görevin yapılması hususunda müteahhit olarak tarafımızdan onay vermemiz talep edilmiştir. Firmamız, pis suyun gölete boşaltılmasının 18/2012 numaralı çevre yasalarının 19.ncu maddesine aykırı olduğu bilinci ile , Avrupa Birliğine üye ülkelerin hiç birinde böyle bir uygulama yapılamayacağını , sorunu basitce projede yapılacak değişiklikler ile giderilebileceği,bir yazı ile hem Grontmij şirketine hem Avrupa Birliğine, hemde Gazimağusa yetkililerine iletilmiş (10/09/2013 tarihli yazımız) ve böyle bir yasa dışı eyleme firmamızın ortak edilemeyeceği bildirilmiştir."

"Firmamız yasal olmayan bu eyleme taraf olmayı reddetti"

"Denetci firma tarafından verilen talimatda (06/09/2013 tarihli Grontmij yazısı) bu işlemin belediye tarafından yapılacağı ve bizimde bu işleme itirazımız olmadığını beyan etmemiz istenmiştir. Firmamız yasal olmayan bu eyleme taraf olmayı redetmiştir. Gazimağusa Belediyesi bu yasal olmayan işlemleri yaptırmış, bilahare de kendi yayın bültenlerinde ve günlük medyada pompa istasyonlarındaki sorunları kısa sürede çözdüğünü böbürlenerek vatandaşına duyurmuş bunu yaparken boy boy pozlar vermiş, seçim yatırımı yapmıştır. Durum kamu oyuna belge ve kanıtlarımız ile duyrulur.Kanalizasyon projesindeki diğer tasarım hatalarının daha ilerki tarihlerde kamuoyu ile paylaşılacağı bildirilir."

"Nedeni kuraklık"

Gazimağusa Belediyesi Sağlık Şube Amiri İlke Soyer ise, gölete akıtılan suyun arıtıldığına vurgu yaparak, göletin kaynağının yağışlar olduğunu ve bu yıl yeterince yağış olmadığını belirtti. Soyer, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesinde azalma olduğunu ve sudaki oksijenin yetersiz kaldığını söyledi.

"Gölete akıtılan su temiz"

Göletin yağmur suyu dışında arıtma suyuyla da beslendiğini doğrulayan Soyer, gölete akıtılan suyun tahlilleri yapılmış, temiz su olduğunu anlattı.

Yaşanan balık ölümlerinin önüne geçilmesi için çalışma başlatıldığını belirten Soyer, gölete su pompalanarak oksijen miktarını artırmak için gereken çalışmaların yapıldığını kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.