GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 14 dak.

Arter, Başkanlığı'nın bir yılını değerlendiriyor

Arter, Başkanlığı'nın bir yılını değerlendiriyor

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, "Değişen, gelişen Gazimağusa yolunda ilk Bir yıl" konulu basın toplantııs düzenledi. Arter'in konuşması şöyle:

Yayın Tarihi: 28/07/15 12:33
okuma süresi: 14 dak.
Arter, Başkanlığı'nın bir yılını değerlendiriyor
A- A A+

Değerli basın mensupları, basın toplantımıza başlamadan öne göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı sizlere teşekkür ederim.

Bundan bir yıl önce, göreve gelmeden önce vermiş olduğumuz "şeffaf, dürüst ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı Gazimağusa Belediyesi yönetiminde hakim olacak" sözümüzü unutmuş değiliz. Bugün burada siz kıymetli basın mensupları ile biraraya gelmemizin nedeni de budur.

Öncelikle bir hususu sizlere açıklama ihtiyacı doğmuştur.

Bir yıllık icraatlarımızı değerlendireceğimiz bu basın toplantısını Temmuz ayı başında yapmayı planlamış olmamıza rağmen bugün yapıyoruz. Bunun nedeni ise bildiğiniz gibi 18 Haziran - 9 Temmuz tarihleri arasında ülkemizin en büyük festivallerinden olan Uluslararası Mağusa Kültür, Sanat ve Turizm Festivalini gerçekleştirmiş olmamızdır. Ardından gelen Ramazan Bayramı tatili ile basın toplantımız bugüne planlanmıştır.

Geçen bir yıllık süreç içerisinde yaptığımız doğru çalışmalar ve belediye yönetiminde hakim olan demokratik ve dürüst belediyecilik anlayışı bazı çevreleri rahatsız etmiş olmalı ki belirli kişiler tarafından ve belirli basın yayın organlarında belediyemizle ilgili iddia ve maksatlı, yanlı iftiralar gündeme getirilmeye çalışılmıştır.

Söz konusu çevreler bu yanlış yola girerek seçimlere yönelik, adı politika olan siyasi duruşlar sergilemektedirler.

Ülkemizin küçük oluşunun en büyük avantajı; herkesin herkesi iyi tanımasıdır. Yalan yanlış yazıların çok kısa bir zaman içerisinde ortaya çıkmasıdır.

Yapıcı, samimi ve doğru uyarıları almaya her zaman hazır olduğumuzu tekrar buradan belirtmek isterim.

Ancak maksatlı ve yanlı yapılan bu açıklamaları doğru bulmadığımı, bu tür davranışların kimseye ama hiç kimseye bir faydası olmayacağının altını çizmek istiyorum.

Şunu da belirtmeliyim ki bir yıllık süreç içerisinde bu tür iftiralar bizlerin çalışmasını engellememiştir. Bizler herşeye rağmen çalışmalarımızı planladığımız gibi sürdürmekteyiz.

Bizler sadece iş yapmak için bu göreve talip olduk, iş yapmanın dışında harcayacak zamanımız yoktur.

Gazimağusa'yı daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek için halkımızın ve misafirlerin takdirlerini alacak çalışmalar yapmak için canla başla çalışıyoruz.

Göreve geldiğimiz günden bu güne kadar geçen bir yıllık süreçte çalışmalarımızı değerlendirirken daha önceden olduğu gibi 4 başlık altında değerlendirme yapacağız.

1. Mali yönden değerlendirme

2. İdari yönden değerlendirme

3. Siyasi yönden değerlendirme

4. Teknik yönden değerlendirme

1. MALİ YÖNDEN DEĞERLENDİRME:

Gazimağusa Belediyesi'nin Mali Durumu yıllar itibarı ile aşağıdaki tablolarda gösterilmiştir.

Yıllar

2010

2011

2012

2013

2014

Toplam

Borç

7,686,445 TL

3,394,187 TL

721,836 TL

2,908,802 TL

11,099,266 TL

Toplam Alacak

12,775,480 TL

15,135,347 TL

18,594,676 TL

20,233,831 TL

22,508,549 TL

Yıl

Haziran 2013

Haziran 2014

Haziran 2014

Haziran 2015

Toplam Borç

13,666,072 TL

9,810,516 TL

Toplam Alacak

25,341,660 TL

26,254,552 TL

Mali yapının kontrolü ve denetlenmesinin çok önemli olduğunun bilinciyle göreve geldiğimiz zaman Sayıştaylığın belediyeyi denetlemesi talebinde bulunduk.

Geçmiş yıllarda yapılan bazı uygulamaların hatalı olduğu Sayıştaylık denetlemelerinde ortaya çıkmıştır. Göreve geldiğimizde söz konusu uygulamalarla ilgili olarak yapılan hataları düzeltme yoluna gittik. Örneğin; Sayıştaylıktan gelen yazılarda belediyedeki demirbaş sayımı ve kayıtlarımızın yıllardan beri yapılmadığı ortaya çıkmıştır. Bir yıllık icraatlarımızda bu hata giderilmiş, gerekli demirbaş sayımları tarafımızdan yapılmış ve gerekli kayıtlar tutulmuştur.

2. İDARİ YÖNDEN DEĞERLENDİRME

Belediye hizmetlerini mevcut yürürlükteki yasa ve tüzüklere uygun şekilde Belediye Meclisi ve Belediye kadroları ile yürütmekteyiz.

Personel Yapısı

Yıllar
2014
2015
Daimi Personel
270
260
Geçici İşçi
-
53
Sözleşmeli
-
3
Taşeron
71
73
Toplam
341
389












Mevcut personel içerisinde 10 Şube Amirimiz, önceki yıllardan bugüne kadar görevde olan Şube Amirleri olup hiçbir şube amiri görevden alınmamıştır. Tüm hizmetler Şube Amirlikleri üzerinden ve sorumlulukları çerçevesinde halkımıza planladığımız şekilde sunulmaktadır.

Geçici işçi alımları şehrimizin ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan görevlendirmeler olup Şube Amirliklerinden gelen talepler doğrultusunda yapılmaktadır.

3. SİYASİ YÖNDEN DEĞERLENDİRME:

Göreve gelmeden önce söz verdiğimiz gibi Belediyemizde partizanlığa izin vermedik. Herkesin siyasi görüşü kendi takdiridir.

Ancak Belediye icraatlarında her personel siyasetten uzak durması gerektiğini bilmek zorundadır.

Belediye binaları siyasi örgütleme yerleri değildir. Biz bu hassasiyetimizi her zaman vurgulamaktayız. Aksi davranışlara asla izin vermeyeceğimizi burada tekrar etmek istiyorum.

Çünkü Belediye hizmetleri tüm halkımıza sunulan hizmetler olup, halkımızın siyasi fikirlerine göre tavır almak çok çok büyük yanlış ve hata olur diye düşünüyorum.

4. TEKNİK YÖNDEN DEĞERLENDİRME

1- Suriçi Canlandırma Projeleri

Othello Parkı Düzenleme Projesi bir yıl içerisinde tamamlanmıştır.

Suriçi canlandırma projeleri kapsamında bir yıl içerisinde eğitim, danışmanlık hizmetlerini de kapsayarak tamamlanmıştır.

Bu çerçevede Belediye görevlileri, STÖ ile yapılan Malta gezisi ile Suriçi Projelerine katkıda bulunulmuştur. Yine Suriçi'nde hareketlilik sağlanması amacıyla Bandabuliya'da DAÜ Mimarlık Fakültesi öğrencilerine eğitim yapması için organizasyonlar yapılmıştır. Aynı amaç doğrultusunda Buğday Camii'nde haftalık/aylık seminerler ve etkinlikler dizisi hayata geçirilerek Suriçi'ne hayat vermiştir.

Bandabuliya'da Kent Müzesi Sergisi açılması ile ilgili çalışmalar son aşamaya gelmiştir.

2- Çanakkale Şehitliği Çevre Düzenleme Projesi

Şehitlikle birlikte çevre orman ve peyzaj düzenlemeleri bir yıl içerisinde tamamlanmıştır.

3- Akyar Sınır Kapısı Çevre Düzenleme Projesi

Gazimağusa'nın Güney Kıbrıs'a geçiş kapısı olan bu sınır kapısında düzenlemeler yaparak Akyar Sınır Kapısının turistik bir geçiş kapısı olma özelliğine kavuşması için gerekli projelendirme yapılmış ve tamamlanmıştır. Bu amaç için turistlere yönelik halka açık tuvaletler inşa edilmiş, ayrıca peyzaj ve çevre düzenlemeleri yapılmıştır.

4- Gazimağusa Belediyesi Halka Açık Tuvaletlerin Yenilenmesi Projesi

Şehrin değişik yerlerinde bulunan halka açık tuvaletlerin tümünün yenilenmesi çalışmaları başlamış olup, bir kısmının yenilenmesi tamamlanmıştır.

5- Hendek Düzenleme Projesi

Ağustos 2014'de başlayan Hendek Düzenleme Projesinin ilk etabı olan temizlik çalışmalarından sonra, düzenleme içeren diğer etapların uygulamasına başlanmıştır.

6- Perşembe Pazarı Düzenleme Projesi

Halkımızın meyve sebze ihtiyacını karşılamak için kurulan Pazar Yeri düzenleme ve üzerinin kapatılması projesi hazırlanmış olup önümüzdeki günlerde uygulamasına başlanacaktır.

7- Çember Düzenleme Çalışmaları

Bir yıllık süreç içerisinde 3 yeni çember düzenlemesi yapılmıştır. Bunlar;

a- Beach Club Çemberi Düzenlemesi

b- Glapsides Çemberi Düzenlemesi

c- Küçük Sanayi Bölgesi girişindeki Çember Düzenlemesi

Aynı zamanda 4. yeni çember düzenlemesi Gazimağusa - Lefkoşa eski anayolu üzerinde olup çalışmalar devam etmektedir.

8- Temizlik İşleri Şubesi Çalışmaları

Aşırı yağışlarla bu yıl yaşanan aşırı otlanma, ot ekiplerimizce sürekli olarak temizlenmektedir. Normal çöp toplama ekiplerine ek olarak acil çöp ekipleri dört ekibe yükseltilerek sürekli şehirde görev yapmaktadırlar. Yapılan düzenlemelerle cadde ve sokakların sürekli temiz tutulmasına özen gösterilmektedir.

9- Park Bahçe Şubesi Çalışmaları

Bir yıl içerisinde ağaçlandırma çalışmaları yanında bakım, ilaçlama, budama işleri yoğun şekilde yapılmaktadır. Yeşil alanların peyzaj düzenlemeleri şehre kazandırılarak halkımızın kullanımına sunulmuştur.

10- Aşıklar Yolu Düzenleme Projesi

"Mağusa Bölgesi için Yeşil Sokaklar" temasıyla yaptığımız çalışmada. Şehrimizde, merkezi konumda bulunan ve halkın yürüyüş yolu olarak kullandığı Aşıklar Yolu'nda UNDP-ACT Renewal işbirliğinde bitkilendirme çalışması yapıldı.

11- Bayındırlık İşleri Şubesi Çalışmaları

Bir yıl içerisinde toplam 1000 metre kaldırım yapılmıştır. Yağmur sularının sorun olduğu şehrimizin kritik bölgelerinde 515 metre civarında yağmur suyu derenaj hattı yaparak sorunlu bölgelerin büyük bir kısmında yağmur suyu problemleri çözülmüştür.

12- Su İşleri Şubesi

Yağmur sularının derenajı için 9 adet pompa istasyonu yenilenerek kapasiteleri artırılmıştır.

Bir yıl içerisinde toplam 3,5 km. su hattı yenilenmiştir.

Şehrimizde özellikle son 2-3 hafta içerisinde yaşanan su sıkıntısının esas nedeni, şehre gelen boru hattında ortaya çıkan arızalar ve patlaklardır. Bunun yanında geçmiş yıllardan gelerek birikmiş elektrik borcu olan Maraş Bölgesindeki iki kuyunun elektriğinin geçen yıl kesilmiş olması su sıkıntısına neden olmuştur. Ancak geçtiğimiz günlerde elektriği tekrar bağlanmış ve kuyular su hattımıza bağlanmıştır.

13- Sağlık İşleri Şubesi Çalışmaları

Sinek ve haşerelerle etkin mücadelede biyolojik ilaçlar kullanılarak çevreyle uyumlu ilaçlamalar yapılmaktadır.

14- Hayvan Barınağı Projesi

Ülkemizin en büyük hayvan barınağı ve rehabilitasyon merkezinin inşası tamamlanma aşamasına gelmiştir. Toplam 500 civarında hayvanın barındırılacağı bir yapıyı çok yakında şehrimize kazandıracağız.

15- Kent İmar Planı Projesi

Ağustos 2014'de Şehir Planlama Dairesine İmar Planının hazırlanması ile ilgili başvuru yapılmış olup konu ile ilgili STÖ'ler, üniversiteler ve halkımızın değişik kısımlarından görüşler alınmaya başlanmıştır.

16- Salamis Yolu Düzenleme Projesi

Caddenin fiziki yapısının ve trafik akışının nasıl düzenleneceği ile ilgili planlamalar komisyonlarda görüşülmektedir.

17- Atık Su Kanalizasyon Projesi

Bilindiği üzere 2010 yılında yapımına başlanan atık su kanalizasyon ve arıtma tesisi projesi istendiği şekilde sonuçlandırılamamıştır. Hem teknik olarak hem de idari ve hukuki yönden sıkıntıları devam etmektedir. 2012 yılında tamamlanması planlanan proje 2014 yılına kadar gecikmiştir. Gelinen bu noktada kötü kokuların etrafa yayıldığı ve sistemin tam çalışmaması ortada olan bir gerçektir. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar köklü bir çözüm bulmak için çalışarak geçirdiğimiz bu süreçte bölgesel sıkıntılara özel müdahaleler belediye ekiplerimizce yapılmaktadır.

18- Kültür İşleri Şubesi

Şehrimizin değişik bölgelerinde bir yıl içerisinde değişik zamanlarında yaptığımız etkinliklerle halkımızın sosyal ihtiyaçları karşılanmıştır.

Gazimağusa Belediyesi bünyesinde " Gazimağusa Belediye Tiyatrosu" kurulmuş ve yakın tarihte tiyatro eğitimlerine başlanacaktır.

19- Mağusa Gelişim Akademisi

Göreve geldiğimiz zaman kurmuş olduğumuz Mağusa Gelişim Akademisi'ndeki faaliyetler bir yıl içerisinde geliştirerek toplam 16 eğitmenle 850 kursiyere eğitim verilmiştir.

20- Sportif Çalışmalara Destek Projesi

MGA'da sportif etkinlikler için gerekli lojistik destekler sağlanarak gençlerimizin spor alanında kendilerini yetiştirme imkanlarına kavuşmaları sağlanmıştır.

Şehrimizde bulunan tüm spor kulüplerine imkanlar ölçüsünde destek verilmiştir.

Uzun yıllardan beri kapalı olan Çamlık Spor Kulübü tekrardan bu yıl faaliyete geçirilerek Gazimağusa ve belediyemiz adına voleybolda büyük başarılar elde etmiştir.

Gazimağusa Belediyesi Tenis Kulübümüz büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. Bu yıl şampiyonluklar yaşayan kulübümüz ayrıca KKTC'de bir ilk olan Plaj Tenisi'ni başlatmıştır.

MGA ve diğer sportif faaliyetler dünyada ve ülkemizde büyük sorun olan uyuşturucu ve madde bağımlılığına karşı mücadelede etkin bir rol oynamaktadır.

21- Dış İlişkiler

Şehrimizin gelişimi ve değişimi için dış ilişkiler alanında istişareler yapılmış, bu çerçevede, gerek dış misyon şefleri ile gerekse Türkiye yetkilileri ile görüşmelerimiz olmuştur.

Kıymetli basın mensupları,

Takdir edersiniz ki bir yıl süresince yaptığımız tüm icraatlarımızı burada anlatma imkanımız yoktur. Ancak arkadaşlarımızın sizlere dağıtmış olduğu dosyalarda bulunan CD'lerde son bir yıl içinde gerçekleştirdiğimiz icraatların detayları bulunmaktadır.

Şimdi eğer sorunuz varsa memnuniyetle cevaplarım…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.