GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 9 dak.

Başkanlar yetki sınırlarını aştı; Mağusa Belediyesi'nden taşeronlara usulsüz 8 Milyon aktı!

Mağusa Belediyesi'nden taşeronlara usulsüz 8 Milyon aktı!

Sayıştay Başkanlığı'nın raporuna göre, 1.1.2011 – 31.3.2015 tarihleri arasında Mağusa Belediyesi'nin taşeronlardan usulsüz olarak aldığı hizmetlerin bedeli 8 Milyon 355 Bin TL! Eski Belediye Başkanı Oktay Kayalp döneminde, Belediye Meclisi'nin özel firmalardan temizlik işleri için ihaleye çıkılması yönünde bir kararı bulunmasına rağmen, ihaleye çıkılmadan, sadece piyasa araştırması yapılarak 11 adet özel firmaya temizlik adı altında yaptırılan işler karşılığında 1,044 adet harcama belgesi düzenlenerek toplam 8 Milyon 355 Bin TL ödeme yapıldı.

Yayın Tarihi: 05/02/16 08:30
okuma süresi: 9 dak.
Mağusa Belediyesi'nden taşeronlara usulsüz 8 Milyon aktı!
A- A A+
Kıbrıs Postası Özel

Sayıştay Başkanlığı'nın raporuna göre, 1.1.2011 – 31.3.2015 tarihleri arasında Mağusa Belediyesi'nin taşeronlardan usulsüz olarak aldığı hizmetlerin bedeli 8 Milyon 355 Bin TL!

Eski Belediye Başkanı Oktay Kayalp döneminde, Belediye Meclisi'nin özel firmalardan temizlik işleri için ihaleye çıkılması yönünde bir kararı bulunmasına rağmen, ihaleye çıkılmadan, sadece piyasa araştırması yapılarak 11 adet özel firmaya temizlik adı altında yaptırılan işler karşılığında 1,044 adet harcama belgesi düzenlenerek toplam 8 Milyon 355 Bin TL ödeme yapıldı.

Oktay Kayalp döneminde yıllarca Belediye ile 11 taşeron firma arasında imzalanan sözleşmelerle devam eden mevzuata aykırı hizmet alımına, 4 Temmuz 2014 tarihinde İsmail Arter'in göreve gelmesi ile de devam edildi.

Mağusa Belediyesi İhale Tüzüğü'ne göre 6 Bin TL'ye kadar olan satın almalarda Komisyon kararı aranmazken, Belediye Başkanı'nın harcama yetkisi de 6 Bin TL ile sınırlandırılmış oluyor. Buna göre, hem eski Başkan Kayalp hem de yeni Başkan Arter temizlik işleri karşılığı özel firmalara yaptıkları ödemelerle yetki sınırlarını aştılar.

Aralarında CTP'nin örgüt ve ocak başkanlarının bulunduğu söz konusu taşeronların temizlik işleri dışındaki işlerde Belediye personeli gibi görev yaptıklarını tespit eden Sayıştay Başkanlığı, mevzuata aykırı gerçekleştirilen hizmetlerden Oktay Kayalp'ın 794 Bin TL, İsmail Arter'in 285 Bin TL, Belediye Eski Müdürü Ali Özad'ın 846 Bin TL ve Mali İşler Şube Amiri Zeki Rado'nun 232 Bin TL tutardan sorumlu tutulmaları sonucuna vardı.

Sayıştay Başkanlığı'nın Gazimağusa Belediyesi'nin 1.1.2011 – 31.03.2015 tarihleri Arasında Temizlik İşleri için Özel Firmalardan (Taşeron) Gerçekleştirilmiş Olduğu Hizmet Alımlarına İlişkin Denetim Raporu, Belediye'nin taşeronlardan usulsüz olarak aldığı hizmetlerin bedelinin 8 Milyon 355 Bin TL olduğunu gösterdi.

Kayalp, toplam 1 Milyon 560 Bin TL tutarında yetkisini aşan ödeme yaptı

Sayıştay Başkanlığı Raporuna göre; Eski Belediye Başkanı Oktay Kayalp döneminde, mevzuata ve Belediye Meclisi kararına aykırı olarak, ihaleye çıkılmadan sadece piyasa araştırması yapılarak 11 adet özel firmaya temizlik adı altında yaptırılan işler karşılığında toplam 6 Milyon 703 Bin TL ödeme yapıldı. Özel firmalarla yapılan sözleşmelerde ise Oktay Kayalp'ın İta Amiri olarak imzası bulunuyor. 1998 Gazimağusa Belediyesi İhale Tüzüğü'nün 4. Maddesinin 1. Fıkrasında belirtilen İta Amirinin 6 Bin TL olan yetkisini aştığından dolayı bu miktarlardan Oktay Kayalp sorumlu tutuluyor.

Oktay Kayalp'ın İta Amiri olarak imzası bulunan toplam 850 adet ödeme fişinden toplam tutarı 6 Milyon 227 Bin TL olan 778 adetinde yetki sınırını aştığı anlaşılırken, Kayalp'in toplam 1 Milyon 560 Bin TL tutarında yetkisini aştığı tespit edildi.

Sayıştay Başkanlığı bu tespiti üzerine Kayalp'tan İhale Tüzüğüne aykırı olarak ödeme yapılmasının yasal dayanak ve gerekçelerini sunmasını talep etti. Bunun üzerine Kayalp 8 Ağustos 2015 tarihli yazılı yanıtında 'bahse konu ödemeleri Belediye Meclisi ve Kira İhale Komisyonu onayı doğrultusunda gerçekleştirdiğini' belirtti. Ancak Kayalp, Belediye Meclisi'nin ihale yöntemi ile ilgili özel firmalardan temizlik hizmeti alınması yönündeki karara aykırı olarak satın alınan temizlik hizmetleri için ve İhale Tüzüğü'nde belirtilen yetki sınırını aşan ödemeler yapması ile ilgili yasal dayanak sunamadı.

Arter, toplam 569 Bin TL tutarında yetkisini aşan ödeme yaptı

Sayıştay Raporu, Oktay Kayalp'in ardından Belediye Başkanlığı görevine gelen İsmail Arter döneminde mevzuata aykırı uygulamaya devam edildiğini ortaya çıkardı. İta Amiri olarak sözleşmelere bu kez yeni Başkan Arter imza koyarken, bu dönemde taşeronlara toplam 1 Milyon 651 Bin TL ödeme yapıldı. Bu nedenle 1998 Gazimağusa Belediyesi İhale Tüzüğü'nün 4. Maddesinin 1. Fıkrasında belirtilen İta Amirinin 6 Bin TL olan yetkisini aştığından dolayı İsmail Arter de bu miktarlardan sorumlu tutuluyor.

İsmail Arter'in İta Amiri olarak imzası bulunan 179 adet harcama belgesi ile özel firmalara toplam 1 Milyon 643 Bin TL ödeme yaptığı ortaya çıkarken, Arter'in ise 569 Bin TL tutarında yetkisini aşan ödeme yaptığı tespit edildi.

Sayıştay Başkanlığı bu tespiti üzerine Arter'den de İhale Tüzüğüne aykırı olarak ödeme yapılmasının yasal dayanak ve gerekçelerini sunmasını talep etti. Bunun üzerine Arter 22 Haziran 2015 tarihli yazılı yanıtında Oktay Kayalp döneminde ihaleye çıkılmadan özel firmalardan satın alınan temizlik hizmetlerinin kendi döneminde de satın alınmaya devam edilmesi ve İhale Tüzüğü'nde belirtilen yetki sınırını aşan ödemeler yapması ile ilgili yasal dayanak sunamadı.

Öte yandan söz konusu ödeme fişlerinde imzaları bulunan Belediye Eski Müdürü Ali Özad ve Mali İşler Şube Amiri Zeki Rado da Başkanların yetkilerini aşan ödeme fişlerini imzalamalarına yasal dayanak sunamadı.

Taşeron çalışanları, temizlik harici işlerde Belediye personeli gibi görev yaptı

Sayıştay Başkanlığı raporu, Belediyenin 11 özel firma ile Belediye hudutları için temizlik hizmetleri alımı ile ilgili yaptığı sözleşmeye de uymadığını ortaya koydu.

Belediyede yapılan incelemelerde söz konusu özel firmaların temizlik harici işlerde, Belediye personeli gibi görev yaptığı saptandı. Bunun üzerine Sayıştay Başkanlığı şimdiki ve geçmiş dönem yöneticilerinden özel firma çalışanlarının çeşitli görevlerde çalıştırılması ile ilgili yasal dayanak ve gerekçelerini sunmalarını talep etti.

Ancak Oktay Kayalp, İsmail Arter ve Zeki Rado'dan konuya ilişkin hiçbir açıklama yapılmadı.

Sadece Eski Belediye Müdürü Ali Özad yazılı yanıtında özel firmalara ait çalışanların Belediye çalışanı gibi görev yaptığını doğruladı.

Taşeronlar arasında CTP'li Örgüt ve Ocak Başkanları var

Belediyenin temizlik hizmeti satın almak için sözleşme imzaladığı taşeronlar arasında ise bazı isimler dikkat çekti.

Bu taşeronlar arasında CTP Karakol Bölgesi Örgüt Başkanı Ahmet Yıdırımsoy, CTP Dumlupınar Mahallesi Ocak Başkanı Özkan Oza, Lala Mustafa Paşa Mahallesi Örgüt Başkanı Seydali Haksever'in yanı sıra Oktay Kayalp'ın eşinin yeğeni Hasan İpekcioğlu da bulunuyor.

Taşeronlara ödenen ücret yıllar içinde arttı

Belediye ile söz konusu özel firmalar arasında 2008 yılında imzalanan sözleşme gereği firmalara ödenecek ücret bölge başına 13,390 TL/Ay + KDV olarak belirlenirken, bu ücret Kira İhale Komisyonu kararı ile sürekli artırıldı.

6 Ekim 2009'da Kira İhale Komisyonu kararı ile asgari ücrette meydana gelen artış gerekçe gösterilerek 15,500 TL/Ay + KDV tutara yükselen ücretin, yıllar içinde artış göstererek 2015 yılında 23,250 TL/Ay + KDV tutarına kadar yükseldiği saptandı.

Pul Yasası'na da uyulmadı

Ayrıca, Belediyenin taşeron firmalara ilişkin denetime sunduğu 11 adet sözleşme fotokopisinin pullanmadığı ve/veya pullanmış suretlerinin denetime sunulmadığı anlaşıldı. Böylece 19/1963 Sayılı Pul Yasası'nın da ihlal edildiği ortaya çıktı.

Bunun üzerine Sayıştay Başkanlığı şimdiki ve geçmiş dönem yöneticilerinden konuya ilişkin yasal dayanak ve gerekçelerini sunmalarını talep etti.

Ancak Oktay Kayalp, İsmail Arter, Ali Özad ve Zeki Rado konuya ilişkin yasal dayanak sunamadı.

Sayıştay Başkanlığı, Gazimağusa Belediyesi'nin özel firmalardan temizlik işleri için ihaleye çıkılmasına ilişki Belediye Meclis kararı bulunmasına rağmen ihaleye çıkılmayarak gerçekleştirilen hizmet alımlarına ilişkin düzenlenen sözleşmelerin ayrıca pullanmamış suretlerinin de denetime sunulmaması nedeniyle Pul Yasası uyarınca, cezaları ile birlikte Gelir ve Vergi Dairesi'ne yatırılması gerektiği sonucuna varırken; mevzuata aykırı gerçekleştirilen hizmetlerden Oktay Kayalp'ın 794 Bin TL, İsmail Arter'in 285 Bin TL, Belediye Eski Müdürü Ali Özad'ın 846 Bin TL ve Mali İşler Şube Amiri Zeki Rado'nun 232 Bin TL tutardan sorumlu tutuldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.