EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

TÜMRAD KKTC'de ilk kez eğitim semineri gerçekleştirdi

TÜMRAD KKTC'de ilk kez eğitim semineri gerçekleştirdi

YDÜ'de, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD) KKTC'de İlk Kez Eğitim Semineri Gerçekleştirdi.5

Yayın Tarihi: 05/05/13 14:03
okuma süresi: 6 dak.
TÜMRAD KKTC'de ilk kez eğitim semineri gerçekleştirdi
A- A A+
Türkiye'de ve KKTC'de radyoloji teknisyenlerine mesleki anlamda farkındalık yaratmak adına Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneğinin (TÜMRAD) başlatmış olduğu eğitim semineri Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) AKKM'de gerçekleştirildi.

KKTC'de ilk kez gerçekleştirilen ve ev sahipliğini Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ)Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nail Bulakbaşı'nın yaptığı seminere, Eğitim Uzmanı Muhammed Emaoğlu, BT İleri Uygulamaları GE Healthcare Eğitim Uzmanı Murat Karakoç,YDÜ Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğrt.Üy. Doç.Dr.Banu Alıcıoğlu, Eğitimci- Araştırmacı Yazar Ahmet Kumaş,Türkiye Radyasyondan Korunma Derneği Başkanı Yüksek Fizik Mühendisi Yusuf Ergün Togay, Fujifilm Ürün Müdürü Caner Afacan, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Uzmanı Gürdoğan Aydın, TÜMDER Dernek Başkanı Heybet Aslanoğlu konuşmacı olarak katıldı.

2 oturum halinde gerçekleştirilen seminer yoğun ilgi görürken, Radyoloji Uzmanı Doktorlar, Teknisyenler ve öğrenciler katıldı.

BT Uygulamalarında Doz Yönetimi YDÜ Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Doç.Dr.Banu Alıcıoğlu, Bilgisayarlı Tomografiler (BT) günümüzde diğer görüntülüme yöntemleri arasında, dünya genelinde en önemli radyolojik tetkiklerden birisi olduğunu belirtirken, gelişen teknolojilerle birlikte, BT tetkiklerinin kullanılma sıklığı, tüm radyolojik tetkikler arasında artış olduğunu ifade etti.

Doç.Dr.Banu Alıcıoğlu,her bir BT uygulamasında; radyasyon güvenliği yönetmeliğinde yer alan Temel Güvenlik Standartlarına göre normal bir vatandaşın yıllık tavsiye edilen doz limitlerinin üzerinde bir dozun verilmesi, BT'lerde hasta dozu yönetimini önemli hale getirmekte olduğunu vurguladı.

Eğitimci- Araştırmacı Yazar Ahmet Kumaş, Radyasyonun insan sağlığı üzerinde yaratabileceği zararlı etkiler uzun zamandır bilinmekte olduğunu bu etkileri radyasyon yanıkları, radyasyon hastalıkları, doğal ömür süresinin kısalması, kanser ve kalıtımsal bozukluklar olduğunu ifade etti. Ahmet Kumaş, çok büyük miktarlarda radyasyon dozuna maruz kalınması halinde ani ölümlere bile rastlamak mümkün olacağının altını çizdi.

Yüksek Fizik Mühendisi Yusuf Ergün Togay, ışınlara maruz kalan kişiler, normal uygulamalar için doz sınırları, potansiyel ışınlanmalar için risk sınırları ile kontrol altında tutulması gerektiğini ve Justifikasyon, optimizasyon prensiplerinin etkin bir şekilde uygulanması sağlandığında pek az kişiye doz sınırlarının uygulanması gerekeceğini doz sınırları, uygulamaları kontrol etmek amacıyla konulduğunu sözlerine ekledi.

Fujifilm Ürün Müdürü Caner Afacan, Computed radyografi, konvansiyonel radyografide kullanılan boyut ve yapıdaki kasetler içerisine yerleştirilen özel bir görüntüleme plakasında latent görüntünün oluşturulması, daha sonra bu plakanın özel bir cihaz ile okunarak dijital görüntü elde edilmesine dayanan yöntem olduğunu söyledi.

Gürdoğan Aydın, hizmet alımına konu olan cihazların ilk muayene sırasında ve hizmet alımı süresince belirli aralıklarla kalite kontrol testlerinin ve gerekli hallerde kalibrasyonlarının yaptırılması gerektiğini vurguladı.

TÜMDER Dernek Başkanı Heybet Aslanoğlu,İyonizan radyasyon kaynaklarıyla çalışan sağlık personelinin haftalık çalışma süresinin 25 saatten 35 saate çıkarılması, burada çalışan personelin yaptığı işin özelliğinden kaynaklanan riske daha fazla maruz kalmasını temin edecek ve bu kişilerin sağlıklarını olumsuz etkileyeceğini çalışma saatlerinin azaltılmasını ifade etti.

TÜMDER Derneğinin hazırlamış olduğu Eğitim Seminerinin ardından Yakın Doğu Tv mikrofonlarına seminerle ilgili izlenimlerini anlatan Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Uzmanı Gürdoğan Aydın, Türkiye'de ve Kıbrıs'ta Radyoloji Teknisyenlerine mesleki anlamda farkındalık yaratmak yeni teknolojileri tanıtmak radyoloji güvenliği açısından yeni teknikler üretmek üzerine bölgesel eğitim seminerleri düzenlediklerini ifade etti.

Gürdoğan Aydın,YDÜ'de çok güzel bir katılımla seminerlerini tamamladıklarını kaydederken, çok güzel duygularla YDÜ'den ayrılacaklarını söyledi.

Yakın Doğu Tv mikrofonlarına konuşan bir diğer isim ise; TÜMDER Dernek Başkanı Heybet Aslanoğlu oldu.

Heybet Aslanoğlu, dernek merkezinin İstanbul'da olduğunu YDÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nail Bulakbaşı'nın katkılarıyla YDÜ'ye geldiklerini ifade ederken yapılan işbirliği ile Kıbrıs'taki meslektaşlarına ve radyoloji bölümünde bulunan ilgilenen öğrencilerle Eğitiğim Seminerleri kapsamında bir araya geldiklerini kaydetti.

Eğitimci- Araştırmacı Yazar Ahmet Kumaş, Yakın Doğu Tv mikrofanlarına şu ana kadar bu kadar ilgi görmedikleri bu ilgiden çok memnun olduklarını dile getirirken YDÜ'ye teşekkürlerini sundu.

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD) Eğitim Semineri öğrencilere verilen sertifikalarla ve çektirilen hatıra fotoğraflarıyla son buldu.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.