EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

Eğitimde kontenjan skandalı!

Eğitimde kontenjan skandalı!

"Üniversiteler adası" olarak lanse edilen KKTC'de her yıl Milli Eğitim Bakanlığı ile Devlet Planlama Örgütü İşbirliği'nde "ihtiyaç fazlası" olarak belirlenen bölümlere yenileri eklenirken; bu yıl ihtiyaç fazlası olan bazı bölümlere, Türkiye'deki ünversiteleri çin kontenjan verildiği ortaya çıktı…

Yayın Tarihi: 15/07/14 10:00
okuma süresi: 5 dak.
Eğitimde kontenjan skandalı!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Toplamda 18 öğrenci ihtiyaç fazlası bazı bölümlere verilen bu kontenjanlardan yararlanarak, Türkiye'deki üniversitelerde okuyabilecek ve KKTC'deki üniversitelerin aynı bölümlerinde okuyanların aksine burs için başvuruda bulunabilecek…

KıbrısPostası'na değerlendiren Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Hüseyin Kavaz'a göre ihtiyaç fazlası bazı bölümlere kontenjan verilmesinin nedeni, kontenjanların ihtiyaç fazlası bölümlerden önce belirlenmesi…

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 26 Haziran'da açıkladığı 2014-2015 öğretim yılında Türkiye'deki üniversitelere yönelik özel yetenek, ön lisans ve lisans kontenjanları arasında bazı bölümlerin KKTC üniversitelerinde ihtiyaç fazlası ilan edilen bölümler olduğu ortaya çıktı.

MEB ile Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yapılan istişareler sonucunda YÖK tarafından verilen kontenjanlarla toplamda 34 öğrenci özel yetenek, 44 öğrenci ön lisans ve 219 öğrenci de lisans düzeyinde Türkiye'deki üniversitelerin "145" farklı bölümünde öğrenim görecek.

8'i ihtiyaç fazlası

Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi internet sayfasında yer alan "2014-2015 Öğretim Yılı KKTC Üniversiteleri İçin Belirlenen İhtiyaç Fazlası Bölümler" başlıklı duyuruda yer alan bilgilere göre, bu yıl KKTC üniversitelerindeki toplam 31 bölüm ihtiyaç fazlası ilan edildi.Milli Eğitim Bakanlığı ile Devlet Planlama Örgütü'nün ortak çalışması sonucunda belirlenen 31 bölüm arasından 7 lisans ve bir de ön lisans bölümüne ise Türkiye'deki üniversitelere yönelik kontenjan verildi.

Bu bölümler Uluslararası İlişkiler (Türkçe-İngilizce), Zihin Engelliler Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Türkçe ve İngilizce), Eczacılık, Elektrik Elektronik Mühendisliği (Türkçe ve İngilizce) ile Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (Bilgisayar Destekli Muhasebe).

Uluslararası İlişkiler uzun zamandır ihtiyaç fazlası

Öte yandan 2014-2015 öğretim yılı için ihtiyaç fazlası bölüm ilan edilen Uluslararası İlişkiler Bölümü, en az 2 yıldır ihtiyaç fazlası.

2012-2013 öğretim yılında açıklanan ihtiyaç fazlası 19 bölüm arasında 13'üncü sırada Uluslararası İlişkiler Bölümü geliyordu.

Toplam 18 öğrenci

2014-2015 Öğretim Yılı için YÖK'ün KKTC vatandaşlarına (çift uyruklular dahil) verdiği Türkiye Üniversiteleri kontenjan yerleştirmesi ÖSYM tarafından yapılacak ve bu yerleştirme sonucunda 18 öğrenci farklı üniversitelerde "ihtiyaç fazlası" bölümlerde okuyacak.

Hüseyin Kavaz: "Kontenjanları daha önceden talep ettiğimiz için durduramadık"

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Hüseyin Kavaz, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada gelişmenin, DPÖ ile yapılan ihtiyaç fazlası bölümler saptaması öncesinde YÖK'ün kontenjanları belirlemesine bağladı.

MEB'in kontenjanlar için her yıl ekim ve kasım aylarında çalışmalara başlayıp, ocak ayında YÖK'E gönderdiğini ifade eden ve YÖK'ün de bu yıl şubat ayı sonunda kontenjanları onayladığını vurgulayan Kavaz bu konuda şöyle konuştu:

"İhtiyaç fazlası bölümler DPÖ ile MEB'in ortaklaşa yaptığı toplantıda belirlendi. Bu toplantı Mayıs ayına denk gelir. Ancak biz kontenjanları daha önceden talep ettiğimiz için durduramadık.Önümüzdeki yıldan itibaren bunlar olmayacak."

Burs konusunda sıkıntı

Kavaz, KKTC'deki üniversitelerde ihtiyaç fazlası bölümlerde okuyan öğrencilere burs verilmediğinin anımsatılması ve KKTC'de ihtiyaç fazlası ilan edilmesine rağmen Türkiye'deki üniversitelerde bu bölümlere kontenjanla yerleştirilecek öğrencilere burs konusunda nasıl bir uygulama yapılacağının sorulması üzerine ise, "Onunla ilgili bir değerlendirme yapacağız. Gerekirse Türkiye'de okuyan öğrenciler de bu kapsama alınabilir. DPÖ ile bakanlık yetkilileri arasında görüşülecek. Bu kararı alsak bile ancak bir sonraki yıl olacak" açıklamasını yaptı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.