EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

John Netting YDÜ'de eğitim kalitesi üzerine konuştu

John Netting YDÜ'de eğitim kalitesi üzerine konuştu

Yakın Doğu Üniversitesi, "Geleceğin Kaliteli Eğitimle Tasarlanması" seminerinde Europe Business Assembly Başkanı John Netting'i İletişim Fakültesi Turuncu Amfi'de ağırladı.

Yayın Tarihi: 26/09/14 18:01
okuma süresi: 4 dak.
John Netting YDÜ'de eğitim kalitesi üzerine konuştu
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi,Lefkoşa (Near East University,Nicosia) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, konuşmasına tarihten örneklerle başlayan Netting; H. G. Wells'ten alıntı vererek 1937'de üniversitelerde herhangi bir ilerleme olmadığını aksine 15. Yüzyıldan kalmışcasına bir eğitimin başgösterdiği ve günümüzde de hiçbir ilerleme katedilmediğini belirtti.

Oxford Üniversitesi örneğinden yola çıkarak; Okulları yüksek duvarlara, demir parmaklıklara, öğrencileri de mahkumlara benzeten Netting, öğrenciler lisans eğitimlerinden sonra yüksek lisans ve hatta Doktora eğitimi aldıklarını ve böylece hayatta bir yere gelmeye çalışmakta olduklarının altını çizdi.

John Netting, Platon'un"Devlet" adlı eserine gönderme yaparak, dinleyicilerle bir "mağara hikayesi" paylaştı. Hikayede mağaradan özgür bırakılan bir kişinin dış dünyanın zenginliğini keşfetmesinin ardından mağaradaki diğer kişilere bu zenginliği anlatmaya gittiğinde orada yaşayanların bunu dinlemek istemediğini ifade ederek özgür bırakılan kişinin dış dünyayı gördükten sonra bir daha onlara katılamayacağını anladığına işaret etti.

Yüksek öğrenimde kalitenin nasıl geliştirileceği yönünde değerlendirmelerde bulunan Netting, özellikle yüksek öğrenimin birçok düzeyde kuşatma altında olduğuna ve politik baskıya maruz kaldığına vurgu yaparak devletin müdahaleci bir yaklaşım sergilediğini kaydetti.

Netting, dünyadaki on binlerce üniversitenin websitelerinin benzer şekilde hazırlandığını, bunun da sebebinin hepsinin aynı performans göstergelerini dikkate alarak bir değerlendirme ölçütü kullandıklarını ifade etti.

Noam Chomsky'nin "Amerikan Üniversiteleri'nin Yokoluşu" yaklaşımını örnek veren Netting, üniversitelerin kontrol edilmesinin eğitimin kalitesini etkilemediğini belirtti. Yüksek öğrenimde standartlaşmanın, uyumlaştırmanın önüne geçtiğine de değinen Netting, yüksek öğrenime katılımın artırılmasının ancak kendi dalında uzman farklı kişilerin kendi alanlarına yönelik almış oldukları eğitim ile mümkün olabileceğine vurgu yaptı.

Netting konuşmasında, Üniversite bütçelerinin büyük bir bölümünün bugün pazarlama kaynaklarına ayrıldığını ancak üniversitelerin farklılıklarını akademik anlamda ortaya koymaları gerekliliğine açıklık getirirken, milletlerin küçük veya büyük olmalarının önemli olmadığını, esasen temel hususun üniversitelerin 'entellektüel sermayeyi (intellectual capital)' geliştirmeye yönelik girişimlerini devam ettirmelerine inandığını söyledi.

Son olarak ise Netting konuşmasını şu cümlelerle tamamladı; "Modern dünyada, üniversite ve yüksek öğrenim kurumlarının entellektüel sermayeyi geliştirmeye yönelik bazı adımlar atmaları gerekmekte ve siyasetçiler eğitim alanından uzak durmalıdırlar."

Seminerin sonunda Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektör Yardımcısı Tümer Garip tarafından, Europe Business Assembly Başkanı John Netting'e bir plaket takdim etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.