EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

Uluslararası alanda başarıları giderek artan 164 bilim insanı belirlendi

Uluslararası alanda başarıları giderek artan 164 bilim insanı belirlendi

YDÜ Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve YDÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.İhsan Çalış'ın evrensel bilim insanları arasında başarıları devam ediyor.

Yayın Tarihi: 18/10/14 12:21
okuma süresi: 5 dak.
Uluslararası alanda başarıları giderek artan 164 bilim insanı belirlendi
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, CBT tarafından yürütülen "Hangi Bilim İnsanımızın Başarıları Devam Ediyor?" çalışmada, Yurtiçi ve yurtdışında son dokuz yılda başarıları giderek artan ilk 164 bilim insanı belirlendi.

Prof.Dr. İhsan Çalış, KKTC Üniversitelerinde Bu Başarıyı Gösteren Tek Öğretim Üyesi Oldu.

Kendi dalında ilk üç arasına girmeyi başaran Prof.Dr.İhsan Çalış, KKTC Üniversitelerinde bu başarıyı gösteren tek Öğretim Üyesi oldu.. Son dönemde yaptığı uluslararası yayınlarla Prof.Çalış'ın başarısını daha da ilerye götüreceğine bilim dünyası kesin gözle bakıyor.

Prof.Dr. İhsan Çalış'ın başlıca çalışma alanı bitki kimyasıdır. Araştırma konuları, doğal bileşiklerin izolasyonları ve kimyasal ve spektroskopik yöntemler yardımıyla yapı tayinidir. Başlıca ilgilendiği metabolitler, glikozitler (steroidal ve triterpenik yapılı saponinler, iridoit ve sekoiridoitler, fenilpropanoit ve flavonoit glikozitleri) ve terpen yapılı bileşiklerdir (mono-, di, seski- ve triterpenler). Kendisi tarafından yürütülen ve ortak yazarı olduğu çalışmalarla, 300'e yakın yeni bileşik bilim dünyasına kazandırılmıştır. SCI kapsamında yeralan Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış 180 üzerinde civarında araştırma makalesi bulunmaktadır. Çalışmalarının yayınlandığı ilk beş dergi, sırasıyla, etkinlik faktörü yüksek olan Phytochemistry (38; % 19.2), J. Nat. Products (24; % 12.1), Planta Medica (21; % 10.6), Turkish J. Chem. (18; % 9.1) ve Helv. Chim. Acta (15; % 7.6)'dır. Bu çalışmalarına yapılan toplam atıf sayısı, 10 Ekim 2014 tarihi itibariyle 2905'tir. Makale başına ortalama atıf sayısı 16.50 olup, h-sayısı 27'dir. Dr. Çalış, bu çalışmalarıyla, h-sayısı 20 ve üzerinde olan en başarılı 164 Türk bilim insanları arasında ilk 100 kişi arasında yer almaktadır (Cumhuriyet, Bilim Teknoloji: Türkiye'nin Haftalık Bilim Kültürü ve Haberleri Dergisi, 10.10.2014, Sayı 1438).

Prof.Dr.İhsan Çalış Kimdir?

Prof.Dr.İhsan Çalış 1968 yılında Düzce Lisesi'ni bitirdi.1972 yılında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun oldu. 1978 yılında, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü (H.Ü.S.B.E.) Farmakognozi programında doktora tez çalışmasını tamamladı. 1983 yılında doçent ünvanını aldı, 1988 yılında H.Ü. Ecz. Fak. Farmakognozi Anabilim Dalı'nda profesörlüğe atandı. 1986 – 2000 Yılları arasında, aynı birimde anabilim dalı başkanı olarak görev yaptı. H.Ü.S.B.E. Farmakognozi Programı'nda sekiz yüksek lisans ve sekiz doktora tezi yönetti.

1982 – 1983 yıllarında, İsviçre Ulusal Bilim Vakfı'nın bursu ile, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü – Zürih (ETH-Z), Eczacılık Bilimleri Enstitüsü, Farmakognozi ve Bitki Kimyası Bölümü'nde doktora sonrası çalışmalarda bulundu. 1986 – 2005 yılları arasında hemen hemen her yıl üçer ay süreyle, İsviçre (1986 – 2002: ETH-Z) ve Almanya (2004: Friedrich-Schiller University Jena; 2005: Regensburg University)'da misafir akademisyen olarak bilimsel araştırmalarda bulundu. ETH Zürih - İsviçre'de altı ve Regensburg Üniversitesi - Almanya'da iki olmak üzere toplam sekiz doktora tez çalışmasında yardımcı danışmanlık yaptı.

Prof.Dr. Çalış, Türk Eczacıları Birliği (TEB) Eczacılık Akademisi ve Yakın Doğu Üniversitesi (Y.D.Ü.) Eczacılık Fakültesi kurucu üyesi ve Y.D.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün kurucusudur. Ankara Üniversitesi Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi (ANTABARUM) kurucu üye, Türkiye Dopingle Mücadele Vakfı'nın Kurucu Üye ve Genel Kurul Üyesidir.

Prof. Dr. Çalış, "Hacettepe Üniversitesi 1998-1999 Akademik Yılı Bilim Ödülü", "2001 Yılı Sağlık Bilimleri Alanında TÜBİTAK Bilim Ödülü" ve Marmara Üniversitesi tarafından verilen "2005 Akademisyen Ödülü" sahibidir. 2013'ten beri TC Bilim Akademisi üyesidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.