EĞİTİM
okuma süresi: 16 dak.

Girne Üniversitesi eğitim hayatına başladı!

Girne Üniversitesi eğitim hayatına başladı!

Ülkemizin ve Doğu Akdeniz bölgesinin denizcilik ve havacılık bilimleri üzerine kurulmuş ilk ve tek üniversitesi olan Girne Üniversitesi birinci akademik yılı törene açılışını, Kıbrıs Postası canlı yayınla veriyor...

Yayın Tarihi: 20/10/14 15:00
okuma süresi: 16 dak.
Girne Üniversitesi eğitim hayatına başladı!
A- A A+
Kıbrıs Postası - CANLI

Ülkemizin ve Doğu Akdeniz bölgesinin denizcilik ve havacılık bilimleri üzerine kurulmuş ilk ve tek üniversitesi olan Girne Üniversitesi birinci akademik yılına törenle giriyor...

Kurucu Rektör Cemre Günsel Haskasap'ın girişimleriyle 2013 yılında YÖDAK ve YÖK tarafından onaylanarak kurulan ve kuruluşunun daha ilk yılında Uluslararası Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversiteler Birliği, İslam Ülkeleri Üniversiteler Federasyonu, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi gibi uluslararası kuruluşlara üyeliklerini gerçekleştiren Girne Üniversitesi, yakın coğrafyada kendi alanında uzmanlaşmış üniversite ve kuruluşlarla da yakın işbirliğine girmiş durumda...

Tek ve çift motorlu altı uçaklık eğitim filosuyla, ülkemizin ilk ve tek araştırma ve eğitim gemisi TEAL'le, birçok ülkeden gelen öğrencileriyle, havacılık ve denizcilik bilimleri ve eğitimi konusunda da ülkemizin tanıtımına ve gelişimine katkı koymayı amaçlayan Girne Üniversitesi, havacılık ve denizcilik konusunda bölgedeki en büyük akademik projeyi de hayata geçiriyor.

Girne Üniversitesi'nin Birinci Akademik Yıl Açılış Töreni bugün saat 10:00'da kardeş üniversite Yakın Doğu Üniversitesi'nin Büyük Kütüphane'sinde bulunan 4 numaralı salonda yapılacak ve tören açılış kokteyli ile sonlanacaktır.

10:00 - TÖREN BAŞLAMAK ÜZERE

Yakın Doğu Üniversitesi Kütüphane 4. Salon'da yapılacak olan açılış töreni az sonra başlayacak.

Girne Üniversitesi Birinci Akademik Yılı Tören Açılışı'na Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da katılıyor...

10:05 - AÇILIŞ TÖRENİ BAŞLADI

Girne Üniversitesi Birinci Akademik Yılı Açılışı, 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

10:09 - SİNEVİZYON GÖSTERİSİ VE MÜZİK DİNLETİSİ


1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marışı'nın ardından açılış, Girne Üniversitesi için hazırlanın sinevizyon gösterisi ve YDÜ Müzik Öğretmenliği Bölümü'nün verdiği müzik dinletisi ile devam etti.

10:17 - SALİHOĞLU: "GİRNE ÜNİVERSİTESİ'NİN START ALDIĞI GÜN"

Rektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi.

Salihoğlu konuşmasında şunları kaydetti:

"Bugün, Girne Üniversitesi'nin start aldığı gündür. Üniversitem ve kendim adına sizlere hoşgeldiniz diyorum. Girne Üniversitesi'nin tasarım ve kuruluşu Günsel Ailesi'ne aittir. Kardeş kuruluş YDÜ Rektörü olan Suat Günsel ve Girne Üniversitesi'nin Rektörü Cemre Haskasap'a teşekkürlerimi sunuyorum.

YÖDAK Başkanı ve YÖK Başkanlığı, YÖK eğitim Dairesi elemanları, en iyiyi gerçekleştirebilmek için bize yol göstermelerinden katkıda bulunmalarından, emek harcamalarından dolayı ayrıca bir teşekkürü onlara sunmak isterim. YÖDAK Eski Başkanı ve üyelerine de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Her zaman katkıları, bizim tarafımızdan hatırlanacaktır.

Kardeş üniversitesi YDÜ'nün bünyesinde kurulup gelişen, kalitesini kanıtlayan Denizcilik Fakültesi, Girne Üniversitesi'nin temelini oluşturuyor. Bu fakültenin katılımı ile Girne Üniversitesi kurulmuştur. Meslek Yüksek Okulu vebu fakültenin kurulmasında, kaliteli öğretim elemanı oluşturmasında katkısı yadsınamayan bir hocamız vardır. Mustafa Altunç'tur. O'na da buradan huzurlarınızda teşekkürlerimi arz etmek isterim.

TC Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Kıyı Emniyeti Müdürü Yaşar Duran Aydaş ve TRANSAS Genel Müdürü Vacula Vitally ve Türkiye Genel Müdürü Davut Sultani'ye de teşekkürlerimi sunuyorum.

Misyonu ve vizyonu toplumu ile bütünleşmek olan kaliteli kalifiye insan yetiştirmenin yanısıra, yaşam boyu eğitim vermek, biilimsel araştırmaları ile Dünya'da yerini alacak olan Girne Üniversitesi'nin bizleri onurlandırdığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Eğitim, öğretime başlamasını bütün dünyaya duyurmuş oluyoruz.

10:23 – ALTUNÇ: "ULUSAL DEĞİL, ULUSLARARASI NİTELİK!

Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Altunç konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi.

Altunç konuşmasında şunları kaydetti:

"5 sene 5 ay önce yine bu salonda, Türk denizcilik Eğitimi'nin önde gelen tm isimleri bu salonda toplanmıştı. Yeni Ulaştırma Bakanı olmuşturunuz. YDÜ'nün bir diğer özelliği, hep ilkleri oluşturmasından dolayı yine mutluyum.

Bugün, YDÜ'nün bir ilk daha yaşamanın mutluluğu içindeyiz. Birçok ile imza atan YDÜ, çeyrek asırlık tecrübesiyle birlikte, bölgede bir marka haline gelen yeni bir üniversitesyi oluşturmuştur. 2014-15 ders Yılı Açılış Töreni'ne hoşgeldiniz. Dr. Suat Günsel'in bundan 20 yıl önce, fakültenin kurulması yönündeki kararı, üstün vizyonunun sonucudur. Sayın Kurucu Rektörümüz, Dünya ticaretinin yüzde 90'ının deniz yoluyla taşındığını o zamandan görebilmiştir. Denizcilik Eğitimi'ne gereken önemin verilmesi gerektiğini o zamandan bilmiştir.

632 öğrenci ile uluslararası standartlarda eğitim veriyoruz. 2010 yılında, STCV'de yapılan değişikliklere harfiyen uyduk ve yürürlüğe koyduk. Görev yapacak olan zabitanlarımızın başarıları için, mesleki eğitimleri yanında, uluslararası niteliklere sahip olmasına özen gösterilmektedir. Ulusal değil, uluslararsı öğrenciler yetiştirmekteyiz. Öğrencilerimiz, uluslararası sularda başarılı bir şekilde görev ifa etmektedirler. Önceden, KKTC uyruklu ve TC uyruklu öğrencilerimiz varken, şu anda 10'dan fazla ülkeden öğrencimiz vardır. Bugün, şu anda sadece okyanuslarda yüzlerce öğrencimiz, şanla şerefle bayrak dalgalandırmaktadırlar.

TC Denizcilik alanında, son 10 yılda memnuniyet verici bir duruma gelmiştir. Sektördeki bu güzel gelişme ile paralel olarak, denizcilikle ilgili gelişmeler de yaşamaktadır. En üst düzeyde kardeşlik duygusu ile ilişkileri sürdürmüştür. En iyi kadroya sahip olan bir kadroya sahip olmanın gururunu yaşadık. Tüm kaptanlarımız, mesleklerinin en üst düzey olan noktasındadırlar. Her yıl yaz aylarında, denizde çalışmalarını da teşvik ediyoruz. Bu sayede en son gelişmeleri tazelemelerini de sağlıyoruz. Bu başarı, aile ruhu içinde çalışan hepimizindir. Canla başla, şevkle, heyecanla hep birlikte uğraşları sonucu birçok limanda kılavuz kaptanlık dahil işletmecilik yapmaktadır. Orta ve yüksek öğretim kurumlarında denizcilik eğitimine katkıda bulunmaktadırlar. Denizcilik eğitimimiz artık kabuğuna sığmaz olmuştur. Deniz kıyısında, Girne'de bir ihtisas üniversitesi olmayı hakettiğimizi sanıyorum. Geçmişimizin teminatı ile, geleceği sağlam temeller üzerine şekillendirilmiş, en iyi en mükemmel denizciler yetiştirmek için vira bismillah!"

10: 30 - SADIKOĞLU: "DÜNYA ÇAPINDA MESLEK SAHİBİ OLACAĞIZ"

Girne Üniversitesi öğrencisi Necdet Sadıkoğlu konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi.

Sadıkoğlu konuşmasında şunları kaydetti:

1. Akademik Yılı ilk öğrencisi olduğumuzu belirtmekten gurur duyuyorum. Eminim ki, Yakın Doğu İlkokulu ve Koleji'nde olduğu gibi, üniversitede de geliştirmeye devam edeceğiz ve dünya çapında bir meslek sahibi olacağız. Biz kendimizi havacı olarak görmeye başladık bile... Sayın Suat Günsel, İrfan Günsel, Cemre Haskasap'a, İlkay Sadıkoğlu'na teşekkür ediyorum. Girne Üniversitesi'nin ülkemize hayırlı olmasını temenni eder, saygılar sunarım."

10:44 - TANGO GÖSTERİSİ


Arjantin'den gelen bir tango grubunun gösterisi ile Girne Üniversitesi'nin 1. Açılış Yılı Töreni devam ediyor.

10:50 - GİRNE ÜNİVERSİTESİ'NE TEŞEKKÜR

TC Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Kıyı Emniyeti Müdürü Yaşar Duran Aydaş konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi.

Aydaş konuşmasında şunları kaydetti:

"En kısa sürede Kıbrıs ve özellikle YDÜ'yü ziyaret etmek istediğini iletti. Ulaştırma Bakanlığı 2002 yılından sonra gelişen ve değişen Türkiye içerisinde, değerli hizmetler sunmaya başlamış ve bu hizmetler devam etmektedir. Ulaştırma alanında duble yollar, dünyanın birçok noktasına uçuşlar, halkın kullanımına daha fazla yer ayırarak bugün uçuş sayısı yüzde 10 oranında artmıştır. Denizcilik alanında ise, bugün tershane sayısı 100'ü aşarak, yan sanayii ile beraber çalışanı bulunmaktadır. Türkiye'de büyük bir değişim yaşanmış ve değişim sürmektedir. KKTC ile kıyı ilişkimiz vardır. Bundan tesis ve radyo, kıyı kurtarma ve management sözleşmemiz devam etmektedir. Yakın zamanda önemli bir gelişme olarak KKTC'de bir gelişme sağlanacak ve biz de bunlara yeni gemiler vererek, destek vermeyi sürdüreceğiz. Kıyı Emniyeti ve Radyo'nun hizmet binasının yetersizliği sebebiyle yeni bir arsa alındığı, ve KKTC'de yeni bir bina yapılması istendiği bize iletildi. Çalışmalarımız devam etmektedir. Girne Üniversitesi'ne çok teşekkür ediyorum."

11:00 - TAÇOY: "BİZİM ÜNİVERSİTELERİN İMKANLARI ÇOK FAZLA"

Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi.

Taçoy konuşmasında şunları kaydetti:

Hemen hemen benim de, bu müesseseyle tanışıklığım, onların yaşam boyu kadardır. İlk kurulduğundan beri, gerek öğrencilik, gerekse de iş yaşamımda kendileriyle sürekli iş yaptım. Her geen gün gelişerek, YDÜ'ye bağlı Girne Üniversitesi'nin kurulmasını takdirle karşılıyorum. Bu gerçekten, KKTC'nin ihtiyacı olan ve gerek iktisadi boyutuyla, gerekse de siyasi boyutuyla varlık gösteremediğimiz iki alanda öncülük etmenin gururunu yaşıyoruz.

KKTC, Kıbrıs adası üzerinde bir yarım adadır. Bu yarım adanın denizden kazancı hemen hemen hiç yoktur. Sizler sayesinde, açmış olduğunuz bu bölümlerle, bunların önünün açılmasını arzu ederiz. Denizcilikte maalesef yıllardır, Mağusa ve Girne Limanı haricinde bir girişimimiz olmadı. Bundan 5 yıl önce aldığımız görevde de belirttiğimizi gibi, KKTC'nin denizlere açılan kapılan arkası geleceğini ve iktisadi kazanç elde etmemiz gerektiğini vurgulamıştık. Burada, Girne Üniversitesi'nde 4 fakülte ve 16 bölüm olması, iki yüksek üniversitesinin hizmet vermesi çok gurur vericidir.

Geçtiğimiz gün IFTE'ye katıldım. Bu fuarda şunu gözlemledim ki, bizim üniversitelerimizin vereceği imkanlar çok daha fazladır. Gerekse donanımda elde edilcek kaliteyi gözlerimle gördüm. Havacılık ve Uzay Bölümü diye isimlendirilen fakülteninin çok büyük bir anlamı var... Elde edeceğimiz ve yapacağımız herşey, sizler vasıtasıyla en iyiyi yapıp, geleceğin gençlerini yetiştirip, sadece ulusa değil, uluslararası iş imkanlarına onları sunmak, bizim asli görevimizdir."

11: 08 - DOÇ. DR. İRFAN S. GÜNSEL: "AÇILIŞI TEBRİK EDERİM"

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel konuşma yapmak için sahneye davet edildi.

Günsel konuşmasında şunları kaydetti:

"Ülkemizin ilk ve tek denizcilik ve havacılık fakültesi olan Girne Üniversitesi'nde ilk dersi verme şerefini bana veren heyete teşekkür ediyorum.

Yeni akademik yılın öğrenci ve Üniversiteye hayırlı olmasını dilerim. Birazdan açılış dersinde belirteceğim üzere, geçmişten aldığı dersle, Girne Üniversitesi'ni dünyanın en iyisi yapma çabasındayız. Yüzyıllardır Doğu Akdeniz Ticaretinin önemlli bir yeri olan

Bu gelişime somut donanıma sahip denizcilik üniversitesinin kurulması, Girne için önemlidir. Siyasi anlamda tanınmayan ülkemizde, Dünyanın bir numaralı deniz ve havacılık fakültesi olacağına inancımız tamdır. Gerek benim, gerekse de kız kardeşimin içinde doğmuş olduğumuz fakültenin, bireysel birikimle ailemizin verdiği değerin göstergesidir.

Rekabetin arttığı bir dünyada KKTC üniversitesi 1 numara olacaksa, koşulları gereği ancak denizcilik ve havacılık alanında gerçekleşebilir. Deniz insanları ve pilotlar, dünyayı dolaşarak tanıtımızı yaparken, alacakları nitelikli eğitim sayesinde dünyada öncü rolelr oluşturacaklardır. Yapılacak çalışmalar ile dünyaya bilimsel eğitimler kazandıracağız. Ginre Üniversitesi yapacağı çalışmalarla yaşama yön verirken, toplumsal fayda odaklı çalışmalarla, iki önemli sektörde yaşama öncülük edecektir. Girne Üniversitesi eğitsel yapısı ile, ülkemizi seçkin oluşumlarda bayrak taşıyıcı kurumlardan biri olacaktır. Bir kez daha açılışı tebrik eder, çıktığı yolda başarılar diler saygılar sunarım"

11:14 - EROĞLU: "YENİ ÜNİVERSİTEMİZ ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN"

Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu konuşma yapmak için sahneye davet edildi.

Eroğlu konuşmasında şunları kaydetti:

"Üniversite KKTC için çok önemli bir olaydır. KKTC'de üniversite sayısı her geçen gün artmaktadır. Gelişmeler, beni onurlandırmaktadır. Girne Üniversite'mizin açılışı, pırıl pırıl gençlerimiz buralarda görmek, insana ayrı bir zevk veriyor. KKTC'nin sadece Türkiye tarafından tanınan bir ülke olması hasebiyle, değişik ülkelerden gelen gençlerimizin, gittiği ülkelerde makamlara ulaştığını görmek bizim için gurur vericidir. Son zamanlarda zaman zaman, KKTC'ye gelen öğrenciler görmekteyim. Bizi onurlandıran hususlardır. KKTC'nin değişik ülkelerde isminin duyulması, takdir edersiniz bizim için önemlidir. 1968'den beri müzakere masasındayız. Müzakerelerin de rumlar tarafından askıya alındığı bir zamanda, kendi sesimizi duyuracak neferlere ihtiyaç vardır. Üniversitelerimiz maksadı da, sizleri melek sahibi yapmaktır. Dolayısıyla, Girne Ünviersitesi'nin ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Öncelikle Suat Bey ve oğlu İrfan Bey'e teşekkürlerimi sunuyorum. Hepimiz bu sıralardan geçtik. Bizler belki sizin kadar şanslı değildik. Şimdi çok şükür KKTC başta olmak üzere TC'de de birçok üniversite açılmıştır. Sizlere kolay gelsin. Üniversite hayatı çok tatlı bir hayattır. Sizlere başarılar diliyorum. Yeni üniversitemiz ülkemize hayırlı olsun."

11:18 - PLAKET TAKDİMİ

Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu'nun konuşmasının ardından, plaket takdimine geçildi.

11:20 - AÇILIŞ DERSİ VERİLİYOR

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel açılış dersini vermek için sahneye davet edildi.


Günsel konuşmasında, Kıbrıs ve Girne Şehri'nin tarih içerisinde ticaretin merkezi pozisyonunda olduğunu kaydettiği ilk derste, Akdeniz ile ilgili tarihi bilgiler de verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.