EĞİTİM
okuma süresi: 2 dak.

YDÜ İlahiyat Fakültesi'nde "Niyazi-î Mısrî ve Niyazî İlahîler" konferansı

YDÜ İlahiyat Fakültesi'nde "Niyazi-î Mısrî ve Niyazî İlahîler" konferansı

"Niyazi-î Mısrî ve Niyazî İlahîler" konferansı YDÜ İletişim Fakültesi Turuncu Salonda Gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 27/10/14 11:37
okuma süresi: 2 dak.
YDÜ İlahiyat Fakültesi'nde "Niyazi-î Mısrî ve Niyazî İlahîler" konferansı
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen konferansta Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğrt.Üy. Prof.Dr. Ahmet Hakkı Turabi, XVII. yüzyıl Tekke şairi olan Niyazî-i Mısrî'nin hayatı, eserleri, tasavvufî yönü, şiirleri ve etkisi hakkında bilgiler verdi.

Prof.Dr. Turabi, Niyazi-î Mısrî'nin şiirlerinin, Yunus Emre'den sonra en çok bestelenen divan sahibi bir şair olduğunu, şiirlerine 302 adet beste yapıldığını ve bunlardan 192 tanesinin notalarıyla tespit edildiğini belirtti.

Niyazî-i Mısri'nin XVII. yüzyıl mutasavvıf şairi olduğunu anlatan Prof.Turabi , Niyazî-i Mısri'nin hayatı hakkında kısaca şöyle onuştu; Niyazî-i Mısri 1613 de Malatya'da dünyaya gelmiştir. Asıl adı Mehmet olup, medrese tahsilini Malatya, Diyarbakır, Bağdat ve Kahire'de yapmıştır. Halveti tarikatine intisab etmiş ve Elmalılı Sinan Ümmi Hazretlerinin halifesi olmuştur. 1698 yılında Limni de vefat etmiştir.

Güçlü ve akıcı üslubu ve işlediği konular sebebiyle şiirleri Yunus Emre'den sonra en çok bestelenen divan sahibi bir şairimizdir. Şiirlerine 302 adet beste yapılmış, bunlardan 192 tanesi notalarıyla tespit edilmiştir (Ahmet Hakkı Turabi, Niyazi İlahiler, Malatya Belediyesi Kültür Yayınları, Malatya 2010).

Programda Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, mutasavvıf şairin hayatı eserleri ve tasavvufi yönü hakkında bilgiler verdikten sonra bu ilahilerden 13 tanesini kanun eşliğinde seslendirerek icra ettiği mini bir konser verdi. Konserde kendisine bendiriyle Nuri Göktürk de refakat etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.