EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

YDÜ-IBM Süper Bilgisayar Bir Kez Daha İnsanlığın ve Bilimin Hizmetine Veriliyor...

YDÜ-IBM Süper Bilgisayar Bir Kez Daha İnsanlığın ve Bilimin Hizmetine Veriliyor...

Batı Afrika'da başlayıp tüm dünyayı tehdit altına alan ölümcül Ebola virüsü ve türevlerine karşı acilen bilimsel bir çare üretilmesi amacıyla ABD merkezli olarak dünya çapında başlatılan kampanyaya Yakın Doğu Üniversitesi IBM Süper Bilgisayarı en üst düzeyde katkı sağlayacak.

Yayın Tarihi: 13/12/14 12:04
okuma süresi: 4 dak.
YDÜ-IBM Süper Bilgisayar Bir Kez Daha İnsanlığın ve Bilimin Hizmetine Veriliyor...
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi,Lefkoşa,Kıbrıs(Near East University,Nicosia,Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, küresel bir tehdit haline gelen ve bulaştığı canlıların yüzde doksana yakınının hayatını kaybetmesine neden olan Ebola virüsü ile başa çıkmak için tıbbi çareler bulunması amacıyla ABD merkezli olarak dünya çapında başlatılan kampanyaya YDÜ de YDÜ-IBM Süper Bilgisayarı ile en üst düzeyde katılacak. Geliştirilmiş haliyle saniyede 20 trilyona yakın işlem ve veri analizi yapma kapasitesiyle dünyanın en güçlü bilgisayarları arasında bulunan ve bugüne kadar dünya çapında bililm projelerine destek veren YDÜ-IBM Süper Bilgisayarı, Ebola virüsüne karşı bir antiviral geliştirilmesi konusunda ABD'nin California eyaletindeki Scripps Research Institute (Scripps Araştırma Enstitüsü) merkezli olarak başlatılan uluslararası bilimsel mücadeleye tüm potansiyeliyle destek verecek ve Ebola virüsüne karşı en etkili tıbbi çözümün bulunması konusunda bilimin hizmetine sunulacak. Ebola virüsünün ve türevlerinin büyük oranda keşfedilen moleküler yapısına karşı koyacak bir antiviral kimyasalın moleküler yapısının tasarlanması ve dünya çapında olası tehdit alanlarının belirlenmesi için acil olarak veri analiz potansiyeli yüksek ve hızlı bilgisayarlara ihtiyaç duyuluyor.

İrfan Günsel; Küresel Tehditler Ancak Bilimsel Potansiyelin Küresel İşbirliği İçinde Kullanılmasıyla Durdurulabilir...

Konuyla ilgili bir açıklama yapan YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, "Küresel tehdit haline gelen bu virüsle savaşmak için günümüzde mevcut olan en üstün sağlık ve bilgisayar teknolojilerinin acil olarak kullanılması bilim dünyasının gündemine gelmiştir. Bu bağlamda, bugüne kadar Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Amerika'ya kadar kanser araştırmaları, gıda programları geliştirme ve çağımızın en büyük ve en pahalı projesi olan CERN Büyük Hadron projesi de dahil olmak üzere, birçok bilimsel projeye katkı koyan ve halen koymaya da devam eden YDÜ Süper Bilgisayarı Ebola virüsüne karşı bir antiviral geliştirilmesi ve olası tehdit alanlarının tesbiti için bütün potansiyeliyle insanlık adına bilimin hizmetine veriliyor. Yakın Doğu Üniversitesi elindeki bütün imkanlarıyla dünyayı ve tüm insanlığı tehdit eden bu virüse karşı en ön saflarda bilimsel mücadeleye girişecek. Ancak dünyadaki en üstün teknolojilerin işbirliğiyle böylesine büyük tehditlere karşı durulabilir. Ortada çok büyük bir tehdit var ve ancak bilimsel potansiyelin küresel işbirliğiyle durdurulabilir. Böylesi bir tehdide karşı yapılacak küresel işbirliğinin sonucu, gelecekte olası tehditlere karşı yapılacak ortak bilimsel çalışmaların da zemini hazırlayacak..." dedi.

Ebola virüsü ve akrabası sayılan Sudan, Marburg ve Reston virüsleri de Ebola virüsü ile yapısal benzerlik gösteriyor ve Ebola virüsü ile benzer bir tehdit oluşturuyor. Ebola virüsünü ve türevlerini yenmek için başlatılan proje, başlıca olarak dünya çapında Ebola virüsü ve türevlerine maruz kalabilecekleri tespit etmek için milyonlarca veritabanını taramayı, virüsü yenmek için kullanılabilecek en etkili ilaçları bulmayı, elde edilen verileri ve sonuçları dünya çapında bu virüsle mücadele eden bilim insanları ile paylaşmayı hedefliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.