EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden "Syriza" Semineri

DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden "Syriza" Semineri

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü üçüncü seminerini geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. "Syriza: Tarihi Bir Zafer" isimli seminerin davetli konuşmacısı Doç. Dr. Stavros Tombazos'du. Seminere bölüm akademisyenleri ve öğrencilerinin yanında diğer bölümlerden de katılım oldu.

Yayın Tarihi: 27/04/15 15:26
okuma süresi: 3 dak.
DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden "Syriza" Semineri
A- A A+

Seminer DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Umut Bozkurt'un açılış konuşması ve siyasal ekonomi ve siyasal felsefe alanında yayınları, kitap bölümleri ve yayınlanmış bir kitabı olan ve halen Kıbrıs Üniversitesi Sosyal ve Siyaset Bilimleri Bölümü'nde akademisyen olarak çalışan Doç. Dr. Tombazos'u tanıtması ile başladı.

Sunumuna Syriza'nın zaferinin sadece Yunanistan'da değil aynı zamanda Avrupa genelinde tarihsel bir olay olduğu gerçeği ile başlayan Dr. Tombazos, 1980'lerin başında yer alan neoliberal projenin kurulmasından itibaren ilk kez Avrupa Birliği'ne ait bir ülkenin başına radikal sola ait bir başkanın geldiğini belirtti. Konuşmasına Syriza hükümetinin siyaseti tekrar belirleme gündemi olan bir Avrupa Birliği devleti olduğu gerçeğine değinen Dr. Tombazos Syriza'nın politik felsefesi ve başarısının değişime olan ihtiyaçtan güç aldığını savundu. Dr. Tombazos aynı zamanda Avrupa Birliği üye ülkelerinin hükümet yapılarında sosyal demokratik düzenden liberal hükümetlere doğru bir değişime şahitlik yaptıklarını belirtirken bu bağlamda sosyo politik gündemde ise hiçbir değişiklik olmadığının altını çizdi.

Konuşmacı sunumuna Syriza'nın Yunanistan zafer nedeni olarak gösterilen politik kültürü ile ilgili olan beş ana nedene değindi. İlk neden olarak Syriza'nın aktif olarak 2000 yıllarındaki anti-küreselleşme hareketi gibi sosyal hareketlere katılımına değinen Dr. Tombazos ikincil neden olarak Syriza'nın bölgesel, ülke çapında ve Avrupa düzeyinde seçimlere aktif olarak katılmasını gösterdi. Syriza'nın esnek reformları ve diğer partilerle koalisyona açık olmasını da üçüncül bir neden olarak gösteren Dr. Tombazos dördüncü neden olarak ise Syriza'nın politik programının gerçekçi olması olduğunu belirtti. En son neden olarak da Syriza'nın politik ideolojisinin sosyalist gündem ve sosyal sisteme değişiklik getirerek amaçlara ulaşılabileceği inancı ile desteklendiğini belirtti.

Konuşmasına yeni hükümetin sosyo ekonomik ve politik önceliklerinden bahsederek devam eden Dr. Tombazos, Syriza'nın güncel amacının günümüz hümaniter krizleri ile savaşmak, vatandaşlarına yiyecek, barınak, daha iyi sağlık hizmetleri ve iş olanakları sağlamak, çalışan kesimin durumunu iyileştirecek mali reformlar getirmek, devlet memurlarının avantajına olacak yeni idari reformlar yaratmak ve Yunanistan'ın göçmen reformlarını yeniden gözden geçirmek olduğunun altını çizdi.

Konuşmasının sonunda Dr. Tombazos, Syriza'nın başarısının sadece Yunanistan için değil diğer Avrupa ve Latin Amerika ülkeleri için bir örnek teşkil etmesi gerektiğini belirtti. Sunumunun sonunda Dr. Tombazos katılımcılardan gelen soruları cevapladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.