EĞİTİM
okuma süresi: 21 dak.

ODTÜ Türkiye'de 60, KKTC'de 10 Yaşında

ODTÜ Türkiye'de 60, KKTC'de 10 Yaşında

Türkiye'de 60. kuruluş yılını kutlamaya hazırlanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de 10 akademik yılı geride bıraktı. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ile ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yönetim Kurulu Başkanı ve Kampus Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, bu vesileyle Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda basın mensuplarıyla buluştu.

Yayın Tarihi: 22/05/15 11:40
okuma süresi: 21 dak.
ODTÜ Türkiye'de 60, KKTC'de 10 Yaşında
A- A A+

ODTÜ'nün, TC ve KKTC hükümetlerinin daveti üzerine ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu projesini bir devlet görevi olarak üstlendiğini belirten ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ODTÜ Kıbrıs Kampusunu kurarken, ODTÜ kalitesinden kesinlikle ödün vermeden eğitim-öğretim yapmayı hedeflemiştik. Kampusun 10. akademik yılında ulaştığı eğitim-öğretim kalitesi ile bu hedefi gerçekleştirdiğimizi rahatlıkla ve memnuniyetle ifade edebiliyorum. ODTÜ Kıbrıs'ın bu yıl sayısı bine ulaşacak olan mezunlarının akademik dünyada ve iş hayatında bugüne kadar sergiledikleri başarı düzeyi bu değerlendirmemi kuvvetle destekliyor. Kampusumuz, eğitim-araştırma ve uygulama faaliyetleri ile bilime ve Kuzey Kıbrıs toplumuna verdiği katkıyı da her yıl artırıyor. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, fiziki yapılanması ile bugüne kadar ulusal ve uluslararası mimari ödüller de kazandı. Kampusun öğrencilerine ve mensuplarına sunduğu fiziki altyapı ve yaşam ortamı, büyük bir yatırımın ve örnek bir yönetim anlayışının ürünüdür. Kurucu Kampus Rektörü olarak görev yaptığım ve 2006'dan bu yana da gelişmesine destek vermeye çalıştığım ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun 10 yılda eriştiği düzeyi görmekten özellikle kıvanç ve mutluluk duyuyorum."

Daha sonra, ODTÜ'nün önümüzdeki Eylül ayından itibaren 60. Kuruluş Yılını kutlamaya hazırlandığını belirten Prof. Dr. Ahmet Acar, Üniversitesinin eğitim, araştırma ve toplumsal hizmet alanlarında kaydettiği gelişmeleri ve eriştiği düzeyi birkaç başlık altında özetledi:

"Bir yıl önceye göre %3,5 artışla, son akademik yılda, 8.112'si lisansüstü olmak üzere 27.455 öğrenci Üniversitemizde eğitim-öğretim gördü. 2014-2015 2. dönem Yüksek Lisans ve Doktora Öğrenci sayılarına baktığımızda ise 4720 Yüksek Lisans, 3168 Doktora öğrencimiz bulunmaktadır. Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında mezun ettiğimiz doktora öğrencisi sayısı bugün itibarı ile 450'ye ulaştı. Halen, 488 ÖYP araştırma görevlisi de ODTÜ'de öğrenimlerine devam ediyor."

Prof. Dr. Ahmet Acar, Doktora Sonrası Araştırma Programı (DOSAP) kapsamında ülkemizde genç bilim insanlarının yetişmesine verdikleri desteğin sürekli olarak arttığını, DOSAP uygulamasının başladığı 2004 yılından bugüne kadar toplam 259 doktoralı araştırmacının ODTÜ'de yaptıkları çalışmaları tamamlayarak kurumlarına döndüklerini belirtti. Mayıs 2015 itibarıyla 55 doktoralı konuk araştırmacının ODTÜ'de araştırmalarını sürdürdüğünü aktaran Prof. Acar, bu yıl ODTÜ'de ilk kez, başka bir üniversite ile ortak doktora programı başlattıklarını; Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile açılan "Nörobilim ve Nöroteknoloji" doktora programına bu yıl Güz döneminde öğrenci kabul ettiklerini, ayrıca son akademik yılda 5 yeni alanda tezli ve/veya tezsiz yüksek lisans programı ve 1 yeni alanda doktora programı açılması önerisinin ODTÜ Senatosu tarafından kabul edildiğini, 5 alanda var olan doktora programlarının, yeni açılan "opsiyon"larla genişletildiğini sözlerine ekledi.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE İŞBİRLİKLERİ

ODTÜ'nün bilimsel araştırma faaliyetlerindeki hızlı artış geçen yıl içinde de sürdüğünü belirten Prof. Acar, şöyle devam etti: "AB projeleri listesine son 12 ay içerisinde katılan 16 proje ile birlikte, halen devam eden AB çerçeve projelerimizin sayısında % 18 artış oldu ve toplam proje sayısı 88'e ulaştı. Eylül 2013 - Eylül 2014 tarihleri arasında AB dışındaki uluslararası kaynaklardan (Hayat Boyu Öğrenme, NATO, İkili İşbirliği, vb.) desteklenen projelerin sayısı ise % 8 artışla 111'e erişti. Devam eden AB destekli projelerimizden ODTÜ'ye gelen toplam destek son yıl içinde %19 arttı ve tüm uluslararası projelerdeki ODTÜ payı bugün itibarıyla 23 milyon Avroluk bir portföy oluşturdu.

ODTÜ olarak ayrıca, TÜBİTAK ve San-Tez projelerinin başı çektiği ulusal destekli araştırma projeleri gerçekleştiriyoruz. Örneğin 2014-15 Öğretim Dönemi'nde başlayan 91 yeni TÜBİTAK projesinin bütçesi 40 milyon TL'nin üzerindedir. ODTÜ'de bugün itibarı ile yürütülmekte olan TÜBİTAK projelerinin sayısı 367 ve toplam bütçesi ise yaklaşık 207 milyon TL'dir. SANTEZ programı kapsamındaki projelerimizin sayısı da son yıl içinde (süresi biten projeler dahil) 78'e ve toplam bütçe ise 37,7 milyon TL'ye ulaştı. Üniversitemizin sürekli olarak artan bilimsel araştırma faaliyetlerinin gerektirdiği laboratuvar alanlarını ve fiziksel altyapıyı sağlamaya yönelik üç ayrı büyük yatırım projesinde yapım aşamasına geldik. Bunlardan ilki, disiplinlerarası araştırma merkezlerimize ve büyük araştırma projelerimize evsahipliği yapacak, toplam 27.000 m2 kapalı alana sahip "Araştırma Parkı" binasıdır. Projelendirme sürecinin sonuna geldiğimiz binanın fiyat ihalesi Temmuz ayı başında yapılacak.

ULUSLARARASI VE ULUSAL SIRALAMALAR

ODTÜ'nün eğitim, araştırma ve bilgi transferi alanlarındaki başarısının geçen yıl içinde birçok uluslararası sıralamanın sonuçlarına da yansıdığına değinen Prof. Acar, "ODTÜ, bu yıl Mart ayında ilan edilen Times Higher Education (THE) "World Reputation Rankings 2014" sıralamasında yine en saygın 100 dünya üniversitesi arasına girdi. Benzer şekilde, birçok uluslararası sıralamada olduğu gibi, QS firmasının bu yıl Mayıs ve Eylül aylarında ilan ettiği sonuçlarda da dünya sıralamasındaki konumumuz yükseldi. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümümüzün çalışmalarıyla ODTÜ, "Red Dot 2014" sıralamasında Avrupa ve Kuzey Amerika bölgesinin en başarılı 10 üniversitesi arasındaki yerini korudu." dedi.

ODTÜ'nün 2015 yılında ise İngiltere merkezli Quacpuarelli Symonds (QS) tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde açıklanan sıralama kapsamında; 2 alanda dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasına girerken, toplamda 10 alanda listede yer aldığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar "dünya çapında yaklaşık 3.500 üniversitenin değerlendirildiği listede, ODTÜ İnşaat Mühendisliği ve Makine-Havacılık-Üretim Mühendisliği alanlarında Türkiye'den kendi alanında "Dünyanın En Başarılı 100 Üniversitesi" listesine giren tek üniversite oldu.

Eğitim, araştırma ve bilgi transferi alanlarındaki başarılarımız sürdükçe, uluslararası rekabette konumumuzun da yükseldiğini görüyoruz. Önümüzdeki aylarda ilan edilecek yeni sonuçlarda, daha iyi konumlara ulaşmayı ve uluslararası itibarımızın daha da artmasını bekliyoruz." dedi.

Ota Doğu Teknik Üniversitesi'nin, araştırma alanının yanı sıra, sanayi işbirliği ve bilgi transferi alanında da ülkemizde önderliğinin bu yıl da tescil edildiğini belirten Prof. Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: "TÜBİTAK ve ilgili kuruluşların katılımıyla hazırlanan "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2014" sıralamasında, ODTÜ bu yıl da 144 üniversite arasında birinci sırada yer aldı. Endeks, üniversiteleri "bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği", "fikri mülkiyet havuzu", "işbirliği ve etkileşim", "girişimcilik ve yenilikçilik kültürü" ile "ekonomik katkı ve ticarileşme" boyutları altında 23 performans göstergesine göre değerlendiriyor."

ODTÜ TEKNOKENT

Benzer şekilde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu yıl ikinci kez oluşturulan "teknoloji geliştirme bölgeleri performans endeksi" sonuçlarıyla, ODTÜ Teknokent'in bu yıl da ülkemizdeki 36 teknokent arasında en başarılı teknoloji geliştirme bölgesi olarak ilan edildiğini belirten Prof. Acar, "ODTÜ Teknokent bünyesindeki bilişim/telekom, savunma ve sağlık kümelenmeleri firmaların rekabet gücünü artıracak destekleri geliştirmektedir. ODTÜ Teknokent'te inşaatı tamamlanan "Türk Telekom Ar-Ge Binası" ülkemizde özel sektöre ait en büyük Ar-Ge yapısıdır. Binanın hizmete girmesi ile birlikte ODTÜ Teknokent'in "Bilişim ve Telekom Kümelenmesi" önemli bir ivme kazanacaktır." dedi.

ODTÜ Teknokent Bilişim ve Telekom Kümelenmesi'ni ulusal olduğu kadar ve uluslararası firmaların Ar-Ge ve yazılım geliştirme birimleri için bir çekim merkezi haline getirecek 30.000 m2 kapalı alana sahip "Bilişim ve İnovasyon Merkezi" projelerinin hazırlandığını aktaran Prof. Acar, ODTÜ Teknokent eliyle yapılacak binanın, yapım ihalesinin bu yıl içinde yapılmasını ve 2016'da hayata geçirilmesini hedeflediklerini belirtti.

Prof. Acar, konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti: "ODTÜ Teknokent firmaları ile araştırmacılarımız ve öğrencilerimiz arasında araştırma işbirliğinin derinliği ve genişliği sürekli olarak izlediğimiz bir performans boyutudur. Öğretim üyelerimizin katılımıyla Teknokent bünyesinde 2013 yılında 97 yeni proje, 2014 yılı ilk 8 ay içerisinde de 70 yeni proje başladı. Bu dönemde Teknokent firmaları 2 yeni "TeknoTez" projesini destekledi. ODTÜ Teknopark A.Ş.'nin öğretim üyelerimizin buluşlarını patentleme ve faydalı model tescillerini yaptırma destekleriyle bu güne kadar 115 başvuru yapıldı ve toplam 18 ulusal, 25 uluslararası, 3 Triadic Patent belgesi ve 3 Faydalı Model Belgesi ile fikri haklar korumaya alındı."

Öte yandan yine bu yıl ODTÜ Teknokent tarafından yine bir ilkin gerçekleştirildiğini ve ABD'de Silikon Vadisi'nde T-Jump adıyla bir ofis açıldığına değinen Prof. Acar, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Bu ofis aracılığı ile Türkiye'den yeni girişimciler ve belirli büyüklüğe ulaşmış şirketlerin ABD pazarına girebilmesini kolaylaştırmak üzere çalışıyoruz. ODTÜ Teknokent tarafından yönetilecek olan ve T-Jump adı verilen San Francisco Ofisi temel olarak; Türkiye'de yer alan girişimciler için ABD'ye resmi olarak kolay giriş, San Francisco ilişki ağına erişim ve ekosisteme kolay adaptasyon imkanları sunacak. Bu imkanlar sayesinde girişimcilerin piyasayı yakından takip etme, işlerini ve fikirlerini geliştirme, büyütme, yeni müşteriler elde etme ve yatırım alma fırsatlarına ulaşmaları çok daha kolay şekilde mümkün olacak."

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar'dan sonra söz alan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turgut Tümer de, ODTÜ'nün Güzelyurt Kalkanlı'daki yerleşkesinde geçirdikleri on akademik yıl ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİMDE KALİTE

Geride bıraktıkları on akademik yıl boyunca önceliklerinin ODTÜ eğitim kalitesini KKTC'ye taşımak olduğunu belirten Prof. Dr. Turgut Tümer, KKTC'de yükseköğrenim gören öğrenci sayısının %3'ünü barındırmalarına karşın, ÖSYS'de farklı bir öğrenci profilini KKTC'ye çektiklerini söyledi. 2014 ÖSYS ilk yerleştirme sonuçlarına göre, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda 7 mühendislik programına 287 öğrenci yerleşirken, en fazla öğrenciye sahip beş KKTC üniversitesinin 19 mühendislik programına toplam 326 öğrencinin yerleştiğini belirten Prof. Tümer, benzer durumun İktisadi ve İdari Bilimler programlarında da yaşandığına dikkat çekti.

Prof. Tümer, bugüne kadar 1000'e yaklaşan mezunlarının iş yaşamlarında ve lisansüstü programlarda ODTÜ mezunlarının bilinen başarılarını aynı ölçüde sergilediklerini belirterek, "giriş puanlarındaki farklılığı göz önüne alırsak, Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda Ankara'ya göre daha fazla katma değer yarattığımızı söyleyebiliriz" dedi. Bu gurur verici tabloya karşın, özellikle İngilizce hazırlık sınıfında ve birinci sınıflarda yaşanan başarısızlık nedeni ayrılma oranının Ankara ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu, bu nedenle öğrenci sayısı hedeflerinde 3 yıl gecikme yaşandığını belirten Prof. Tümer, bu durumu aşmak için hayata geçirdiklerini çeşitli projeler ile ilgili şu bilgileri aktardı:

"Lisans programlarına kabul edilen öğrencilerimizin, üniversite yaşamına uyumunu hızlandırmak üzere, kredili "Kampusta İlk Yıl Seminerleri" başlıklı bir ders geliştirdik. Mühendislik programları öğrencileri için "Matematik Yeterlik Sınavı" ve bu sınavda gerekli başarıyı gösteremeyenler için "Precalculus" dersi uygulamasını getirdik. İngilizce hazırlık programında "Uzatılmış Bahar Dönemi" geliştirerek hazırlık sınıfına başlangıç düzeyinde başlayan öğrencilerin İngilizce Yeterlilik Sınavı öncesi eğitim sürelerini iki ay uzattık. İngilizce Yeterlilik Sınavında belirli bir başarı düzeyini yakalayan, ancak lisans eğitimine başlamak için gerekli koşulu sağlayamayan öğrencilere bursluluğun devam edeceği, bir dönemlik ETP (English Towards Proficiency) programı uygulamasına başladık."

Her alanda olduğu gibi, yükseköğretimde de insan gücünün en önemli faktör olduğunu belirten Prof. Tümer, "Kuzey Kıbrıs Kampusu'na öğretim elemanlarının işe alımı, atama ve yükseltmelerinde ODTÜ Senatosu'nun belirlediği ölçütler ve süreç aynen uygulanıyor, ayrıca ODTÜ merkez kampusumuzdan da belli oranda öğretim elemanı desteği alıyoruz" dedi ve bu akademik yıl itibariyle akademik kadrolarının derece veren programlarda 80, Yabancı Diller Okulu'nda 56 olmak üzere 136 tam zamanlı ve 36 yarı zamanlı öğretim elemanından oluştuğunu ekledi.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'na yeni kayıt yaptıran uluslararası öğrenci sayısının her yıl ikiye katlandığını belirten Prof. Tümer, 2012 yılında 56 olan yeni kayıt sayısının 2013'te 128'e, 2014'te ise 224'e yükseldiğini kaydetti. Yabancı öğrencilerin başarı oranının diğer öğrencilerine oranla daha yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Turgut Tümer, bu yıl Akademik Başarı Bursu kazanan 21 mühendislik öğrencisinden 17'sinin, 20 sosyal bilimler ve eğitim öğrencisinden ise 5'inin üçüncü ülke uyruklu olduğunu söyledi. Gurur verici gelişmeler yaşadıklarını belirten Prof. Tümer sözlerine, "örneğin, dünya çapında faaliyet gösteren MAERSK, bir şekilde bizim uluslararası mezunlarımızla karşılaşmış. Mezunlarımızın niteliklerinden etkilendiklerini belirterek halen öğrenimlerini sürdüren öğrencilerimizle toplantı yapmak üzere KKTC'ye geldiler" diye devam etti.

Prof. Dr. Turgut Tümer, eğitim ile yetinerek, başarıyı sadece öğrenci sayısı ve verilen diploma ile ölçerek üniversite olunamayacağını belirterek, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun üniversitelerin diğer iki etkinlik alanı olan araştırma ve toplumsal hizmet alanlarında da geride bıraktıkları on yılda önemli gelişmeler kaydettiğini, bu arada dolaylı veya doğrudan yakın çevrelerine ve KKTC'ye ekonomik katkı ve istihdam olanağı da sağladıklarını ekledi. Prof. Tümer, bu konudaki sözlerini şöyle sürdürdü:

"ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu olarak araştırmalarımızda enerji ve çevre ile Akdeniz ve Bölge çalışmaları üzerine odaklandık. Son on yılda Kuzey Kıbrıs Kampusu öğretim elemanlarınca Kampus fonundan desteklenen Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında 48 proje ile TÜBİTAK 1001 programında 5 proje başarıyla sonuçlandı. Üç öğretim elemanımız Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı "Marie-Curie Reintegration Grant" programı kapsamında araştırma desteği kazandı, öğretim elemanlarımız ABD'den Intel, Almanya'dan Solitem, Türkiye'den Aselsan gibi endüstriyel kuruluşlardan Ar-Ge çalışmaları için destek aldı. "

Prof. Tümer, bu projelerde KKTC ile ilgili konu ve sorunlara yönelik olanların önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

"KKTC'nin depremselliği ile ilgili TÜBİTAK projesi kapsamında Lefke'den Karpaz'a kadar 11 noktada kuvvetli yer hareketi istasyonları kuruldu ve projenin tamamlanmasını takiben bu istasyonlar Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'na devredildi. KKTC ile ilgili diğer projeler arasında; Yenilenebilir Enerji Yasası ve Tüzüğü ile gündeme gelen rüzgar ve güneş enerjisi üzerine yürütülen çalışmalar, ev ve kentsel atık yönetimi, elektromanyetik radyasyon karakterizasyonu, işgücü piyasası, Güzelyurt ve Bostancı taşkın modellemesi, Güzelyurt aküferinin modellenmesi, Kıbrıs'ta karşılıklı ekonomik güven ve göçmen davranışları üzerinde araştırmalar bulunuyor. Bu çalışmalara zaman zaman Ankara'daki konuyla ilgili öğretim üyeleri de destek verdiler."

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun çevresine sosyal, kültürel, popüler bilim ve spor alanlarında da canlılık getirdiğini belirten Prof. Dr. Turgut Tümer, henüz Kampus inşaatlarına başlanmadan bir ODTÜ geleneği olarak Kampus için tahsis edilen arazinin kuzey batısına 80 bin fidan dikildiğini, her yıl düzenlenen ağaç dikme şenlikleriyle bu sayıyı artırdıklarını, doğal olarak fire de verildiğini ve halen kampus arazisinde büyümüş ve büyümekte olan ağaç sayısının 110:000'e yaklaştığını belirtti. Bilim ve Teknoloji Merkezindeki fizik ve kimya deney setlerinin, ilk ve orta öğretim öğrencilerine bilimsel kavramları dokunarak, biraz da eğlenerek öğrenme fırsatı sunduğunu belirten Prof. Tümer, ilk 6 ay içinde Merkezi 4 binin üzerinde ilk ve orta öğretim öğrencisinin ziyaret ettiğini, aynı şekilde geçtiğimiz ay düzenlenen "ODTÜ Kıbrıs'ta Bilim Eğlencelidir" temalı Bilim Şenliği'ne 800 lise öğrencisinin katıldığını söyledi.

Üç yıldır düzenlenen "Yılın Yeşil Beyni" Yarışması'na dünyanın her yerinden lise ve üniversite öğrencilerinin katıldığını belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turgut Tümer, geçen yılki yarışmanın liseler arası kategorisine Nepal'den Ekvator'a kadar uzanan 16 ülkeden 241 ekip, üniversiteler arası kategorisine ise Endonezya'dan Portekiz'e uzanan 7 ülkeden 30 ekibin katıldığını söyledi. Prof. Tümer, bu etkinlik ile gençlerde çevre ve sürdürülebilirlik bilinci oluşturmak kadar, KKTC'nin bilinirliği ve tanınırlığına da katkı sağlandığını söyledi. Kampusta her yıl, dışarıdan katılıma da açık olan 400'ün üzerinde bilimsel toplantı, çeşitli konularda konferans ve söyleşi, sanat, müzik, tiyatro ve sinema, belgesel ile sosyal, kültürel, popüler bilim etkinliği düzenlendiğine de değinen Prof. Dr. Turgut Tümer, Kültür ve Kongre Merkezi ile spor tesislerinin başta yakın çevre olmak üzere Kampus dışından kurum, kuruluş ve kişilerce yoğunlukla kullanıldığını, öğrencilerin dersleri kapsamındaki sosyal sorumluluk projeleri ve öğrenci topluluklarının Kalkanlı ağırlıklı olmak üzere yakın çevrede toplumsal sorumluluk projeleri yürüttüklerini söyledi.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun kuruluş yıllarında KKTC inşaat sektörüne önemli katkıları olduğunu belirten Prof. Tümer, prensip olarak sadece KKTC içinde açılan ihaleleri kazanan 9 inşaat firmasına, bina ve altyapı inşaatları için ödenen hak edişlerin toplamının 100 milyon USD'yi geçtiğini söyledi. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin başlamasıyla birlikte ekonomik katkının daha geniş sektörlere dağıldığını ve öğrenci sayısıyla birlikte artarak devam ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Turgut Tümer, şu bilgileri verdi:

"2014 mali yılında devlete vergi, sigorta ve ihtiyat sandığı ödemelerimiz 7,2 milyon TL, KIBTEK ve Telekom'a ödenen ise 3,5 milyon TL civarındadır. Bunların dışında KKTC'deki özel kurum, kuruluş ve kişilerden alınan mal ve hizmet alımlarının toplamı 10,5 milyon TL'dir. Yakın çevremiz ağırlıklı olmak üzere küçük esnaftan yapılan alışverişin tutarı ortalama ayda 200.000 TL'dir. Bu rakamlar, Kampusumuz bütçesinden ekonomiye doğrudan aktarılan kaynaktır. Bunun dışında, öğrenci ve çalışanlarımızın barınma, yeme-içme, eğlenme, ulaşım vb gibi harcamalardan oluşan dolaylı katkıları da vardır. Öğrencilerimizin yaklaşık üçte biri Kampus dışındaki özel yurt ve evlerde barınıyor. Kampusumuzda görev yapan 104 idari personelin %80'i, 145 akademik personelin %26'sı KKTC vatandaşıdır. Kampusumuzdaki müstecirler ve işyerleri ise 200'e yakın çalışan istihdam etmektedir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.