EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

Stratejik Çevresel Değerlendirme Raporu ile çevreye verilen zarar önlenebilir

Stratejik Çevresel Değerlendirme Raporu ile çevreye verilen zarar önlenebilir

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Nemika Cellatoğlu II. Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu'nda katılarak "KKTC'de Stratejik Çevresel Değerlendirme Raporu Hazırlanmasının Önemi" adlı bildirisini sundu.

Yayın Tarihi: 28/08/15 14:54
okuma süresi: 3 dak.
Stratejik Çevresel Değerlendirme Raporu ile çevreye verilen zarar önlenebilir
A- A A+

Bildirisinde, KKTC'de Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) raporu hazırlanmasının önemini ve gerekliliğini irdeleyen Cellatoğlu, KKTC'de mevcut çevre sorunlarını gözönünde bulundurarak toprak ve arazi kullanımı, tarım, ormanlar (flora ve fauna), madencilik, su kaynakları, enerji, atık yönetimini ile turizm ve eğitim sektörünü içeren başlıklar altında raporun hazırlanmasının gerekliliğini vurguladı.

SÇD'nin 1970'li yıllardan itibaren, sağlıktan tarıma, yoksulluğu önlemekten ulaşıma kadar, birçok ülkede uygulanan bir yöntem olduğunu ifade eden Cellatoğlu, ülkeler ve milletlerarası farklılıkların, bir ülkede kullanılan SÇD'nin bir başka ülkede uygulanmasını mümkün kılmadığını, bu nedenle KKTC'de ülke dinamikleri, kısıtlı doğal kaynaklar ve mevcut çevre sorunlarının göz önünde bulundurularak hazırlanacak olan SÇD ile çevreye verilen zararın en az seviyeye indirilirken; doğal kaynakların etkin kullanımının sağlanabileceğini belirtti.

KKTC'deki çevre sorunları ve doğal kaynakların daha etkin kullanılması gerekliliğini gözönünde bulundurarak başlıkları seçtiğini ifade eden Cellatoğlu, mevcut durumda Çevresel Etki Değerlenmesi (ÇED) ile proje tabanlı alınan kararların sadece yapılacak olan projenin çevresel etkisini değerlendirmesi açısından yetersiz kaldığını açıkladı. Cellatoğlu ayrıca, çevreyi etkileyebilecek nitelikteki her türlü faaliyetin, ülke çapında ya da bölgesel ölçekte planlamasını kapsayan ve bütün bu faaliyetlerin doğa koruma ilkeleri çerçevesinde nasıl yürütülebileceğini düzenleyen SÇD'nin karar alma noktasındaki üstünlüğünü vurguladı.

Çalışmasında SÇD raporu hazırlanması ve uygulanması ile KKTC'de yoğun tartışmalara neden olan toprak ve arazi kullanımı, tarım alanlarında kontrolsuz kullanılan tarım ilaçları, flora ve faunanın korunması, taş ocakları vb. çevre problemlerinin önüne geçilebileceğini belirten Cellatoğlu, bunun yanında gelişmekte olan turizm ve eğitim sektörlerinin de SÇD ile düzenlenerek gelişim sırasında çevreye verilen zararın minimize edilebileceğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.