EĞİTİM
okuma süresi: 2 dak.

KAÜ'de Eğitim Seminerleri başladı

KAÜ'de Eğitim Seminerleri başladı

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAU) öğretim görevlisi Zeki Akçam, Arabahmet Kültür Merkezinde "Kıbrıs'ta Osmanlı Dönemi" adlı bir seminer verdi. KAU öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen "Kıbrıs'ta Osmanlı Dönemi" başlıklı seminere öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Yayın Tarihi: 25/11/15 09:26
okuma süresi: 2 dak.
KAÜ'de Eğitim Seminerleri başladı
A- A A+

Kıbrıs adı nereden geliyor?

Seminerde ilk olarak "Kıbrıs adının nereden geldiği ve bu konudaki rivayetler ve bilgileri" anlatan Akçam, öğrencilerin merak ettiği çeşitli soruları da geniş bir şekilde yanıtladı.

Kıbrıs'ın yüzyıllardır jeostratejik konumundan dolayı Persler, Mısırlılar, Venedikliler, Lüzinyanlılar, Memlüklüler ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok devlet tarafından fethedildiğine değinen Akçam, KAU'nün de içinde bulunduğu tarihi bölgenin dokusuna da dikkat çekti.

Osmanlı'nın Kıbrıs'ı fethediş sebebi

Yaklaşık 2 saat süren eğitim seminerinin sonlarında Osmanlı devletinin Kıbrıs adasını doğrudan fethediş sebebi ve Türklerin Kıbrıs adasına yerleşmesine değinen Zeki Akçam, Osmanlı İmparatorluğu'ndan önce adaya yerleşen Türklerin olup olmadığı konusunun yeterince irdelenmediğini belirtti. Adada Orhun Abideleri'ndeki alfabeye benzeyen runik bir alfabenin olduğunun ileri sürüldüğünü, bununla birlikte haçlı ordularında paralı asker olarak savaşan Türkopoller ile adayı uzun bir müddet kendisine bağlayan Kıpçak Türklerinden olan Memlüklülerin adadaki varlıkları hakkında yeterince çalışma yapılmadığını da ekledi. Kıbrıs'taki Osmanlı-Türk kültür ve hayatı hakkında şeriye sicilleri başta olmak üzere, 1879 yılında çekilmiş olan fotoğraflardan hareketle adadaki Osmanlı dönemi Türk kültür hayatı, devlet teşkilat yapısı gibi birçok husus üzerinde duruldu.
Osmanlı ve Kıbrıs tarihi konusunda anlatılanları ilgiyle dinleyen öğrenciler, seminerden duydukları memnuniyeti belirterek Kıbrıs'la ilgili tarihi bilgilerini tazelediler.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.