EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

UKÜ'de "Eğitimde Yeni Yaklaşımlar ve Öğretmenin Rolü" konuşuldu

UKÜ'de "Eğitimde Yeni Yaklaşımlar ve Öğretmenin Rolü" konuşuldu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği Bölümü tarafından düzenlenen konferansta "Eğitimde Yeni Yaklaşımlar ve Öğretmenin Rolü" konuşuldu.Çevik Uraz Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinlikte Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu üyesi Salih Sarpten konuşmacı olarak yer aldı.

Yayın Tarihi: 25/11/15 12:12
okuma süresi: 4 dak.
UKÜ'de "Eğitimde Yeni Yaklaşımlar ve Öğretmenin Rolü" konuşuldu
A- A A+

"Talim ve Terbiye Kurulu" ile "Eğitim" kavramları üzerinde duran Sarpten, eğitimin bir bilim olduğunu belirtti ve bu bilimi aktarmanın bir kolu olarak da öğretmenliği gösterdi.

Talim ve Terbiye Kurulu'nun eğitim bilimine yön veren, eğitimle ilgili sorunların tartışılıp karara bağlandığı bir kurum olduğunu belirten Salih Sarpten, öğrencilere, "Bir uçağı mimar kullansa nasıl olurdu?" diye sordu. Sarpten böyle bir kurumda alanında bilgili ve uzman kişilerin olması gerektiğini vurguladı.

"Tutum ve değerleri anlatamıyoruz"

Öğretmenlerin olaylar, genellemeler, sembol, kavram ve ilkeleri öğrettiklerinin altını çizen Salih Sarpten, sözlerini görsellerle ve örneklerle de destekledi. Öğrencilerin fikirlerini de sorarak katılımlarını sağlayan Sarpten, "Tüm bunları öğretirken, öğrencilere bunları nasıl anlayacaklarını, tutum ve değerleri anlatamıyoruz. Öğretmen, her sabah sınıfa geldiğinde öğrencilere 'günaydın' derken, öğrenciler kendi aralarında günaydın diyemiyorlar, belki de bir sembol olarak kalmıştır." diyerek sözlerine devam etti.

Öğretmenlerin yüksek beklentide olduklarını, her bireyin kendi öznel yaratıcılığı, kişiliği ve becerilerinin var olduğunun farkına varılması gerektiğinin altını çizen Salih Sarpten, kimin bilim insanı olup olamayacağının bilinmediğini vurguladı.

"Facebook bir ülke olsaydı…"

Teknolojinin hızla ilerlediğini ve bu ilerlemenin önemli bir etken olduğunu aktaran Sarpten, teknolojinin eğitimde de kullanılabileceğini dile getirdi. "Facebook bir ülke olsaydı, üye sayısı açısından nüfus sıralamasında Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü sırayı alırdı." Diyen Salih Sarpten öretmenlerin "her şeyi ben bilirim" formundan çıkması ve teknolojiye ayak uydurması gerektiğini aktardı.

"Eğitimde en önemli sorun yönetsel sorunlardır"

Eğitimde en önemli sorunun yönetsel sorunlar olduğunu ifade eden Sarpten, "Bir diğer görünmeyen sorun ise eğitim sistemimiz içerisindeki çocuklarımızın, aynı yaş grubundaki diğer ülke çocuklarından becerisel olarak geride kalmasıdır." dedi.

Eğitimde problemleri çözebilme ya da problem keşfetme fırsatının öğrencilere aktarılmadığının da altını çizen Salih Sarpten, bugün öğrenilen bilgilerin 5 yıl sonra ya eksik ya da yanlış olabileceğini belirtti. Ansiklopedinin içindeki bilgilerin değil, ansiklopedi kullanımını öğrenmenin gerekli olduğunun altını çizen Sarpten öğretmenlerin lider olmaları gerektiğini, lider olabilmek için de kitlenin bir parçası olmak gerektiğine inandığını belirtti.

Öğretmenlerin iletişim becerileri, eleştirel düşünme, problem çözme, sorumluluk alma ve sosyal sorumluluk gibi konuları dikkate alması gerektiğini de dile getiren Salih Sarpten bununla beraber, değerlerdeki değişim, çevre bilincinin artması bilginin hızlı transferi ve değişen aile, toplum yapıları, çocuk yetiştirme anlayışlarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Bilgi ve deneyimlerini aktarmak üzere öğrencilerle bir araya geldiğini dile getiren Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu üyesi Salih Sarpten konferansın sonunda Kıbrıs'ın eğitim sorunlarını küresel bazda ele aldığı bazı yazılarının medyada var olduğunu, öğrencilerin de bunları takip edebileceklerini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.