EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

LAÜ'de "Görünür ve Gizil Şiddet" konulu konferans

LAÜ'de "Görünür ve Gizil Şiddet" konulu konferans

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü" etkinlikleri çerçevesinde "Görünür ve Gizil Şiddet" konulu konferans düzenlendi.

Yayın Tarihi: 09/12/16 16:57
okuma süresi: 5 dak.
LAÜ'de "Görünür ve Gizil Şiddet" konulu konferans
A- A A+

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü" etkinlikleri çerçevesinde "Görünür ve Gizil Şiddet" konulu konferans düzenlendi.

LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız yaptı.
OKRAY: "FLÖRT ŞİDDETİNE 13-24 YAŞ ARASINDAKİ BİREYLER MARUZ KALIYOR"

Konferansta, LAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zihniye Okray, "Şiddet: Flört Şiddeti" konulu sunumunda, şiddeti siyasal, kültürel, ekonomik, politik ve sosyo-bilişsel anlam kodları açısından farklı biçimlerde meşrulaştırılan ve normalleştirilen bir kavram olarak tanımladı. Flört şiddetini, ilişki içerisinde bulunan kişilerden birinin diğerine fiziksel, cinsel, sosyal ve dijital şiddet içeren davranışlarda bulunması olarak açıklayan Okray, flört şiddetine genellikle 13-24 yaş arasındaki bireyler maruz kaldıklarını dile getirdi.

ARKONAÇ: "ŞİDDET BİRÇOK KAVRAMI İÇİNDE BARINDIRIR"

Prof. Dr. Sibel Arkonaç,"Şiddetin Psikolojikleştirilmesi" konulu sunumunda, insanların ahlaki değerlerinin eskisi gibi olmadığını, yeni ahlaki değerlerinneolacağını da yeni kuşağın belirleyeceğini ifade etti. Arkonaç,20-30 yıl önce gündelik dilin içinde sıradan insanların şiddet uygulama gibi bir ifade kullanmadıklarını, bunun yerine dövmek, küfür etmek, hakaret etmek, alay etmekten bahsettiklerini bugün ise şiddetin bu kavramların tamamını içinde barındırdığına dikkat çekti.

DÜRÜ: "KİŞİNİN KENDİ BEDENİNE YAPTIĞI SALDIRI DA ŞİDDETTİR"

"Psikanalitik Açıdan Şiddet" konusuna değinen Dr. Çağay Dürü, şiddeti bedenin işin içine girdiği, bir kişinin diğerinin beden sınırını ihlal ettiği ve zarar verdiği eylem olarak açıklayarak, kişinin kendi bedenine yaptığı saldırının da eklenebileceğini söyledi. Dürü,"Kişinin kendine zarar vermesi durumunu açıklamasa da kendi bedenine yönelik bir saldırı, insanın içine attığı ve nefret ettiği bir ötekine saldırı olarak da yorumlanabilir" dedi.

EREN: "BEBEK, ÇOCUK VE ERGENLİK, GELİŞİMİN ŞİDDETE EN DUYARLI OLDUĞU EVREDİR"

"Çocuk ve Şiddet" başlıklı sunumunda,"Bebek, çocuk ve ergenlik, gelişimin şiddete en duyarlı olduğu evredir" diyen Yrd. Doç.Dr. Enil Afşaroğlu Eren, çocuğa karşı şiddet ve istismarın, çocukların anne-babaları gibi, onlara bakıp gözetmek ve eğitmekle görevli, sorumluluk, güç, güven ilişkisi içinde oldukları kişiler ya da yabancılar tarafından; bedensel veya psikolojik sağlıklarına zarar verecek, sosyal gelişimlerini engelleyecek biçimde uygulanan tüm fiziksel, duygusal ya da cinsel tutumları, ihmali, ticari amaçlı sömürüyü kapsadığını belirtti.

Okumuşoğlu: Yaşlıya yönelik ihmal ve istismar oranları% 3,2 ile %35 aralığında değişiyor

Yrd. Doç.Dr. Sultan Şehitoğlu Okumuşoğlu, "Yaşlıya Yönelik Şiddet: Yaşlının İhmali ve İstismarı" konulu sunumunda, Dünya çapında 60 yaş ve üzerindeki nüfusun 650 milyon olarak bildirildiğini, çeşitli ülkelerde yaşlıya yönelik ihmal ve istismar oranlarının % 3,2 ile %35 aralığında değiştiğini dile getirdi. Yaşlıya yönelik kalıp yargılardan/önyargılardan yola çıkarak yaşlıya olumsuz ve ayırımcı davranmanın sinsi ve yaygın bir sorun olduğunu söyleyen Okumuşoğlu, yaşlı birey için bu önyargıların günlük yaşamının her anında yaşadığı bir meydan okuma ve zorluk olduğunu belirtti.

ŞİMŞEK: "TECAVÜZ 1970'Lİ YILLARDAN SONRA ORTAYA ÇIKTI"

Anjelika Hüseyinzade Şimşek, "Tecavüz Diye Bir Şey Yoktur: Cinsel Şiddetin Haklı Kılınması"konulu sunumunda, tecavüze uğrayan kadınların durumu bildirmeleri sonucunda 1970'li yıllarda keşfedildiğini, günümüze kadar birçok açıklama ve modelin ortaya konulduğunu ve bu modellerde kurbanı, kadını esas suçlu olarak gösterip tecavüzü anlamaya ve anlatmaya çalıştığını söyledi.

DİREKTÖR: BİRÇOK TECAVÜZ RAPOR EDİLMİYOR

Cemaliye Direktör ise sunumunda "Tecavüz" konusunu ele alarak, tecavüzün polise başvurularak rapor edilen bir durum olduğunu fakat büyük çoğunluğunun rapor edilmediğini belirtti. "Kadın olmak tecavüze uğramak için yeterli bir neden" diye bir yargının bulunduğunu söyleyen Direktör, kadınların giyim tarzı, saç şekli, sokakta yalnız gezmesi, okumak, para biriktirmek adına gece çalışması gibi konuların bahane edildiğini belirterek, güncel örnekler verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.