ADVERTORİAL
okuma süresi: 4 dak.

Yumurta donasyonu nasıl yapılır?

Yumurta donasyonu nasıl yapılır?

Yumurta donasyonu yumurta hücresi olmayan ya da yumurta hücreleri sağlıklı bir gebeliğe ve bebek sahibi olmaya engel olan kadınlara anne olma şansı veren bir uygulamadır.

Yayın Tarihi: 16/12/14 16:52
okuma süresi: 4 dak.
Yumurta donasyonu nasıl yapılır?
A- A A+

Yumurta donasyonu kimlere uygulanabilir?

  • Hiç adet görmeyen, fakat rahim içi mukozası iyi olan kadınlara

  • Geçirdiği kanser hastalığında gördüğü radyoterapi ve kemoterapi gibi tedaviler nedeniyle yumurtalıkları hasar görmüş, yumurtalıkları bir rahatsızlıktan alınmış ya da sebebi belli olmayan şekilde erken yaşlarda menopoza girmiş kadınlara

  • Daha önceki tüp bebek tedavilerinde yumurta elde edilememiş veya az yumurta elde edilmiş kadınlarda

  • Adet döneminde 3. günde yapılan FSH değeri 15 ve üzerindeki kadınlarda

  • Tüp bebek tedavisinde başarısızlık elde edilen kadınlarda

  • Değişik etkenlerle doku kaybı yaşamış kadınlarda

  • Yumurtaları olmasına rağmen kalitesiz ve genetik sorunları olan kadınlara yumurta donasyonu işlemi yapılabilir.

Yumurta donasyonunda uygun vericiler nasıl seçilir?

Yumurta verici donörler 20-29 yaş aralığındaki sağlıklı kişilerden oluşur. Vericiler alıcı çiftin tanımadığı ya da tanıdığı kişilerin arasından olabilir. Yumurta bağışçısı kadınların daha önce sağlıklı çocuk doğurmuş olması tercih sebebidir. Vericilerin ailesindeki zekâ geriliği gibi öykülerde araştırmaya konu edilir. Ayrıca kişinin kalıtsal hastalıkları da değerlendirmeye alınır. Yumurta donasyonunda donörler enfeksiyon hastalıkları ve genetik hastalıklar açısından araştırılır. Kan grupları ile RH tespitleri, etik kökeni, talasemi ve orak hücreli anemi açısından taramaları yapılır. Ayrıca alıcı çiftin göz rengi, ten rengi, saç rengi, boy ve kilo gibi fiziksel özellikleri de dikkate alınıp yumurta donörüyle eşleştirme yapılır.

Yumurta donasyonunun faydaları ve riskleri nedir?

Yumurta donasyonuyla yapılan tüp bebek tedavilerinde başarı oranı, kadının kendi yumurtasıyla yapılan tedavilerden daha yüksektir. Yumurta donasyonu aslında çocuk sahibi olamayan çiftler açısından evlat edinme yönteminin bir alternatifi kabul edilebilir. Burada avantaj embriyonun yarı genetiğinin çiftten sağlanmasıdır. Anne adayının bebeğini 9 ay süreyle taşıması annelik duygusunun oluşmasına neden olur. Bebeğinin gelişimini, büyümesini kısaca her aşamasını anne adayı hisseder. Bu çiftlere sağlıklı bir bebek sahibi olmayı sağlar. Anne bebeğini emzirme aşamasında da, bunu hissederek yaşar. Bununla bebekle daha yakın bir ilişki kurulur. Bu açıdan çocuk sahibi olamayan çiftlerde evlat edinme alternatifi olarak daha fazla tercih edilir. Yumurta donasyonuyla yapılan tüp bebek tedavilerinde, diğer tüp bebek tedavilerine göre daha az düşük olur. Yumurta donasyonuyla elde edilen gebeliklerde yaklaşık % 15-20 oranında düşük görülür. Çoğul gebeliklerde ise % 20-25 arasında düşük görülür.

Yumurta donasyonunda yumurta veren mi, taşıyan ve doğuran mı anne?

Bu genetik açıdan bakıldığında yumurta vericisi olan kadının anne olduğu söylenebilir. Fakat yumurta donasyonu yaptıran alıcı kadın açısından bakıldığında, bebeği 9 ay taşıyan ve doğuranın anne olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Çocuğun büyümesi ve kimin tarafından büyütüldüğü oldukça önemlidir. Bunu yaptırmaya karar veren çiftlerin, genetiği önemsememesi gerekir. Ailenin % 50 oranında genetiğini taşıyan, annenin gebelik süresince taşıdığı ve büyüttüğü, emzirdiği bebek o ailenin bir meyvesidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.