ADVERTORİAL
okuma süresi: 7 dak.

Tüp bebek nedir, nasıl uygulanır?

 Tüp bebek nedir, nasıl uygulanır?

Ankara Centrum Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Recai Pabuccu tüp bebek hakkında bilgi tedavisi verdi.

Yayın Tarihi: 27/03/15 12:54
okuma süresi: 7 dak.
 Tüp bebek nedir, nasıl uygulanır?
A- A A+

1 ) Tüp bebek nedir?

Tüp bebek tedavisi ile gerçekleştirilen döllenme; doğal imkanlar ile hamileliğin meydana gelmesinin pek mümkün olamadığı durumlarda, laboratuvar ortamında oluşturulan Ana karakterler, yani yumurta ile sperm, aynı şekilde öz anne ve babadan alınarak yapılır. Değişim sadece bu hücrelerin dış ortamda, uygun şartlar içerisinde döllenmesine izin vermesi ve daha kontrollü bir şekilde gerçekleşmesi ile sınırlıdır. Tüp bebek tedavisi, ilk ortaya çıktığı dönemler, fazlası ile yadırganan, ön yargılara maruz kalan bir üreme yöntemiydi. ?Anne ve baba adayları, suni yollardan oluşturulacak olan bu döllenme de, farklı hücrelerin meydana geleceği düşüncesine kapılmaktaydı. Elbette ki bu düşünce, doğru olmayan bir düşünce tarzından ibarettir. İnsanlara yapılan doğru bilgilendirmeler sonucunda, düşünceleri değişerek, tedavi yapılan yumurta ve spermin hepsinin anne baba adayına ait olduğu, artık bütün insanlar tarafından bilinen bir yöntem haline geldi.

Günümüzde, tüp bebek tedavisi kendini kanıtlamış, benimsenmiş ve kırsal kesimler tarafından dahi, başvurulan en gözde üreme tekniklerinden biri haline gelmiştir. bebek sahibi olabilmek için, tedavi almak zorunda olan eşlerin sayısının oldukça fazla olması, her geçen gün daha fazla yeniliğin meydana çıkmasına olanak sağlamıştır. Bknz: http://www.centrumtupbebek.com/tup-bebek-nedir-nasil-uygulanir-kimlere-uygundur.html

2 ) Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücresi ile beraber erkek üreme hücrelerinin, vücudun dışında, yani laboratuvar ortamında birleştirilerek, döllenmenin meydana gelmesine yardımcı olan, tedavi dönemini kapsayan tıbbi uygulamadır. Döllenmeyi gerçekleştiren yumurtalar bölünme görevine başlayarak, embriyo olarak adlandıran ilk gelişim evresini, laboratuvar ortamında oluştururken, anne adayının rahminin içerisine yerleştirilir. Bu dönemin tamamlanmasından sonra meydana gelen hamileliğin, doğal yöntemler ile meydana gelen hamilelikten hiçbir bir farklı bulunmaz. Doğal hamilelik yönteminden tek farkı, döllemenin oluşma evresinin laboratuvar ortamında gerçekleşmesi ve döllenen yumurtaların tekrar anne rahmine transfer edilmesidir.

3 ) Tüp Bebek Tedavisi Kimlere uygulanır?

Tüp bebek tedavisi, eskiden enfeksiyon veya uygulanan cerrahi operasyon neticesinde, tüplerinde kalıcı bir zedelenme görülen kadınlarda uygulanmaya başlanmış, kısa bir süre sonra ise, kısırlığa sebebiyet veren farklı nedenlerin tedavisinde de yapılmaya devam edilmiştir. Şuan için, endometriosis, sebebi hala bilinemeyen kısırlık bulguları ile erkekten kaynaklanan kısırlıkta, tüp bebek yöntemlerinin uygulanması ile başarılı sonuçlar elde etmek gayet mümkündür. Daha çok son zamanlarda yapılmaya başlanan mikroenjeksiyon, sperm miktarının çok az olması ve hatta menisinde hiç sperm bulunmaması halinde, testisinde sperm ile karşılaşılan erkeklerin tedavi edilmesinde bir devrim şeklinde ifade edilmektedir.

4 ) Laboratuvar ortamında döllenme süreci

Laboratuvar ortamında tamamlanan dölleme işlemi, ya spermlerin yumurtaların yakınına bırakılarak spermlerin kendi başlarına yumurtanın içine girip dölleme işlevini gerçekleştirmesinin beklenmesi şeklinde olur,(klasik tüp bebek-IVF) veya da mikroskop yardımı ile, spermin bir pipet desteği sayesinde direkt olarak yumurtanın içine transfer edilerek döllemenin tamamlanması (mikroenjeksiyon) şeklinde gerçekleştirilmektedir. Tüp bebek uzmanları, bu 2 yöntem içerisinde anne ve baba adaylarına uygulayacağı yöntemi, çiftlerin durumlarına bakarak belirler. Burada amaçlanan şey, çiftler için yapılabilecek en fazla başarı oranını elde etmektir.

5 ) Tüp bebek tedavisi hangi ilaçlar ile gerçekleşir? Hamilelik oranı nedir?

Tüp bebek tedavilerinde, kadının yumurtalıklarının etkilenmesi çok fazla sayıda kullanılan ilaç ile (HMG: Humegon, Pergonal, Menogon ya da FSH: Metrodin, Follegon) sağlanmaktadır. Yumurtalıkların etkilenmesinde ki istenen şey, embriyoyu ortaya çıkarmak için aday olan çok fazla miktarda yumurta elde etmektir. Embriyonun transfer edilmesi ile hamilelik şansında artış saptanmıştır. Hamilelik seviyeleri, bir embriyo yerleşimi oluştuğunda, ortalama %10, 3 adet embriyo yerleştirildiği zaman ise, %40 ile %50 seviyelerindedir.

Döllenmiş olan yumurtalar, embriyo (cenin) olarak ifade edilmektedir. Tedavide son adım olarak kadının rahminin içerisine yeniden transfer edilmesidir. Embriyolar, rahim içerisine rahim ağzı yolu ile ince bir kateter desteğiyle yerleştirilir. Anne adayına uygulanan bu işlemlerin ardından, kadınların ortalama %50'sinde hamilelik meydana gelmektedir. Ancak meydana gelen bu hamileliklerin ne yazık ki bir bölümü, düşük ile sonlanmakta ve tedavi gören eşlerin, uygulama başına ortalama % 40 civarında bebek sahibi olabilmektedir. Bu oran, uygulanan çok sayıda ki tedavi neticesinde yaklaşık % 70 ile %80 civarına çıkabilmektedir. Bu ortalamanın dışında geride kalan % 20 ile % 30 luk kısım, modern tıbbın bütün imkanlarına rağmen, bugün için bebek sahibi olamamaktadırlar.

6 ) Tüp bebek tedavisinde hamileliğin elde edilmesi kesin midir?

Tüp bebek tedavisi, oldukça maliyetli bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviyi yaptırmaya karar veren eşlerin, yapılan tüp bebek tedavisi neticesinde, hamileliği yakalamak istemesi, tabii ki de normaldir. Bu tedavinin tamamlanması için gerek maddi, gerek ise manevi anlamda ciddi oranda fedakârlık göstermişlerdir. Fakat uygulanan tüp bebek tedavisinde dahi, % 100 lük kesin bir başarı, ne yazık kisöz konusu değildir. Bu başarı oranını vaat eden tüp bebek merkezine dahi, şüphe ile bakılmalıdır. Doğum fiili, tek başına gerçekleşmiş olsa dahi, mucize olarak görülebilecek bir durumdur. Tüp bebek tedavisi yapılması sonucunda sağlanacak olan başarının değerlendirilmesi, anne adayının yaşı, yumurta rezervi, kullanılan tedavi yöntemleri, doktorun uzmanlığı (deneyimi), embriyo oluşturulması gibi bir çok farklı etkene bağlıdır.

Kaynak: http://www.centrumtupbebek.com

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.