ADVERTORİAL
okuma süresi: 5 dak.

Goldman Sachs altın fiyat tahminini yükseltti

Goldman Sachs altın fiyat tahminini yükseltti

FED faiz arttırımı süreci beklenenden uzun olunca başta altın piyasaları olmak üzere tüm piyasalar kendine yeniden ayar veriyor.

Yayın Tarihi: 24/05/16 11:07
okuma süresi: 5 dak.
Goldman Sachs altın fiyat tahminini yükseltti
A- A A+

Beklentilerin zayıflaması üzerine Goldman Sachs altın fiyat tahminini yükseltti. Geçtiğimi yıl FED faiz kararlarına odaklanarak altın fiyatları nı indiren Golman Sachs önümüzdeki bir yıl içinde faiz arttırımına ilişkin beklentilerin oldukça zayıflamasını sebep göstererek altın fiyat tahmini 50 ile 100 baz puan aralığında yükseltti.

ABD'nin çok uluslu bir yatırım bankası olan Goldman Sachs analistleri metallere ilişkin beklentilerini 10 Mayıs'ta açıkladı. Buna göre Goldman Sachs altın fiyatları tahminini yükseltti. Açıklanan rapora göre bankanın üç aylık altın ons tahmini 1.200 dolar, altı aylık altın ons tahmini 1.180 dolar ve 12 aylık altın ons fiyat tahmini ise 1.150 dolar olarak revize edildi.

Bir önceki tahmin FED'in faiz kararlarının yakın zamanda gerçekleştireceği beklentisi dahilinde gerçekleşmişti. Buna göre üç aylık tahmin 1.100 dolar seviyesinde açıklanmıştı. Böylece üç aylık tahminler 100 dolar yükseğe çekilmiş bulunuyor. Altı aylık tahmin de 1.050 dolar olarak açıklanmıştı. Bu veriye göre de altı aylık tahminlerde 120 dolarlık bir revize öngörülmekte. 12 aylık beklentiler de FED'in faiz arttırımının gelecek olması beklentisi ile sadece 50 dolarlık bir yükselişi öngörmekte. FED'in halihazırda faiz arttırımı beklentisi ABD tarafından 100 baz puan yerine 50 baz puan civarında açıklandı. Hal böyle olunca da yüksek altın fiyatları yerini ılımlı fiyat hareketlerine bırakması öngörülüyor.

Goldman'ın kararlarını analiz eden piyasa çevreleri, bankanın altın fiyatlarının yukarı gitmesi yönünde çok büyük bir beklenti taşımadığının altını çiziyor. Şu anda altının ons fiyatı 1.270 dolardan işlem görse de şu andan itibaren göreceli ve sınırlı bir şekilde altın fiyatları seyredecek. Yine de altın fiyatları FED'in şahin davranması beklentilerinin ve ABD para politikasındaki farklılıkların etkisi ile farklılaşabilir. Bu dönem zarfında piyasalar dolar yükselmeye devam edeceğini belirtiyor. Bu nedenle gözler halen Temmuz veya Eylül ayında gerçekleştirilecek faiz artırımlarında olmaya devam edecek

Altın yorumları, FED dışında global ekonomik risklerden de çok fazla etkilenmeye devam edecek. Avrupa ve Japonya'nın borç verme faizleri de izlenen başka bir konu. Japonya ve Avrupa Birliği borç verme faizlerinin negatif bölgeye inmesi sonrasında altın fiyatı yüzde 20 değer kazanmıştı. Bu hareketler ile birlikte altının onsu geçen hafta 1.300 dolar seviyesini test etti.

Altın'ın 1.300 dolara yükseliş hikayesine bakıldığında global risk faktörleri çok önemli oldu. Yılın ilk çeyreğinde en çok kazandıran yatırım aracı olma özelliğini kazandıran altın ekonomi çevrelerince daha çok tartışılacak gibi gözüküyor. Güvenli liman olma özelliğini koruyan altın özellikle Hindistan'da düğün sezonunun başlamasını da bu dönemde fiyatlıyor. Yılbaşından itibaren yüzde 21 gibi yüksek bir değer artışı yaşayan altın Temmuz ayında beklenen FED kararları ile ikinci bir sınav vermeye hazırlanıyor.

Eski parlak günlerini bu yaz ayları boyunca ılımlı bir şekilde sürdürecek olan altın yatırımcısına kayıp yaşatmayacak. Goldman Sachs altın fiyatı tahminini yükseltti ancak FED'in sürekli olarak açık kapı bırakan açıklamaları bu alanda altın piyasalarını diri tutmaya devam ediyor. Ortadoğu alanlarında yaşanan gelişmelerin Euro bölgesine yaptığı etkiler de sürecek gibi duruyor. Uzakdoğu piyasaları da Çin, Japonya ve Hindistan'daki gelişmelere odaklanıyor. Hal böyle olunca küresel piyasalarda altın yorumları yapmak için kafa karışıklığı ve yön arayışının devam edeceği altın analistleri tarafından özellikle belirtiliyor.

Diğer gelişmelere bakındığında altın destekli Exchange Traded fonlar yani ETF fonlarında altın varlıkları en yüksek seviyesinde bulunuyor. Bu fiyatlar son üç yılın en yüksek seviyesinde bulunduğu bildiriliyor. Altın fiyatlarındaki revizeye rağmen Goldman Sachs metal fiyatlarında bir değişiklik bildirmedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.