ADVERTORİAL
okuma süresi: 14 dak.

Girne'den üç kıtaya yayılan eğitim: Girne Amerikan Üniversitesi

Girne'den üç kıtaya yayılan eğitim: Girne Amerikan Üniversitesi

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi, üniversitenin kuruluş aşamasından bugünlere gelişini ve üç kıtaya yayılma sürecini Kıbrıs Postası'na anlattı.

Yayın Tarihi: 29/09/12 14:40
okuma süresi: 14 dak.
Girne'den üç kıtaya yayılan eğitim: Girne Amerikan Üniversitesi
A- A A+

Kıbrıs Postası Advertorial

Girne'den üç kıtaya yayılan eğitim: Girne Amerikan Üniversitesi
Girne'den üç kıtaya yayılan eğitim: Girne Amerikan Üniversitesi
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi, üniversitenin kuruluş aşamasından bugünlere gelişini ve üç kıtaya yayılma sürecini Kıbrıs Postası'na anlattı.
'ÜÇ KITA, TEK ÜNİVERSİTE'

1985 yılında adanın ilk üniversitesi olarak kurulan GAÜ, o süreçte yaşanan yasal boşluklar ve tüm bürokratik sıkıntılara rağmen kararlılık, azim ve ileri görüşlülüğün bir eseri olarak şu anda Girne'de dev bir kampüs olarak yükselişini sürdürüyor. Sadece Girne'yle sınırlı kalmayan GAÜ, aynı zamanda ABD, İngiltere, İstanbul ve Singapur'da açtığı bölümlerle 'Üç Kıta, Tek Üniversite' sloganını hayata geçirebilmiş olmanın haklı gururunu yaşıyor.

Ekibimizle yakından ilgilenen ve görevini büyük bir disiplinle yerine getiren GAÜ Medya Koordinatör Yardımcısı Simge Özekler'in refakatinde, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi'yle samimi bir sohbet gerçekleştirdik. Kıbrıs Postası'nın sorularını içtenlikle yanıtlayan Vehbi, üniversitenin dününü, bugününü ve 'yarınını' anlattı...

ADANIN İLK ÜNİVERSİTESİ...
1985 yılında adanın ilk üniversitesi olarak kurulan GAÜ'nün yaşadığı süreci anlatan Vehbi, kuruluş aşamasında adada üniversitelerle ilgili hiçbir yasal pozisyon ya da yasal çalışma olmadığını aktardı. O yıllarda sadece DAÜ'nün önceki şekli olan Yüksek Teknik Enstitüsü'nün varlığına dikkat çeken Vehbi, GAÜ'nün çok sancılı bir süreçte kurulduğuna vurgu yaptı.
"KIBRIS'TA ÜNİVERSİTE Mİ OLUR?"

GAÜ projesinin, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar'ın İngiltere'de yüksek lisans tezi olduğunu aktaran Vehbi, "GAÜ, O'nun hayali ve girişimiyle kuruldu" dedi. Vehbi, GAÜ fikri ortaya atıldığında 'Kıbrıs'ta üniversite mi olur? Bu çılgınlık' şeklindeki tepkilerle karşılaştıklarını da kaydederek şöyle konuştu:

"Dönemin hükümetinden vatandaşlara kadar bu proje bir çılgınlık olarak görüldü. Dolayısıyla insanların böyle bir ortamda proje yaratıp ortaya koyması oldukça sıkıntılıydı. GAÜ'nün formülü, ABD'den bir üniversitenin Kuzey Kıbrıs'taki kampüsü şeklindeydi. YÖK'ten de herhangi bir denkliği yoktu. YÖK denkliği 1993 yılında alındı. Zaman içinde fakülteler açıldı. İşletme fakültesinin bölümleri çeşitlendi. GAÜ olarak o süreçte başka bir üniversitenin kampüsü olarak faaliyete devam ettik. Üniversite, diploma verebilir bir statüye kavuşturuldu. ABD'deki işbirliği de ortak bir programa dönüştürüldü"

GAÜ'nün kuruluş aşamasını Kıbrıs Postası'na anlatan Vehbi, okulun ilk olarak Girne liman bölgesinde küçük bir apartmanda faaliyete başladığını ve 1994-1995 yıllarına kadar 600'e yakın öğrenci sayısına ulaştığını aktardı. Vehbi, 1995 yılında şimdiki kampüse geçildiğini de hatırlatarak, "Girne bölgesinin gelişmesinde GAÜ'nün etkisi var. Üniversitenin şimdiki kampüse taşınmasıyla birlikte büyük bir dönüm noktası oldu. Kayıtlar arttı, yeni bölümler açıldı, sosyal binalar inşa edildi" diye konuştu.

GAÜ, ABD'LİLERİN DEĞİL, KKTC'Lİ BİR AİLENİN ÜNİVERSİTESİDİR...
Üniversitenin Amerikan sistemine göre çalıştığını ve ABD ile bağlantıları bulunduğunu ancak KKTC'li bir ailenin üniversitesi olduğunu sözlerine ekleyen Vehbi, GAÜ'nün ABD'lilere ait olmadığını vurguladı.
AMERİKAN ÜNİVERSİTE SİSTEMİ...
GAÜ'nün adada Amerikan üniversite sistemini uygulayan ve bunu kabul ettiren bir üniversite olduğunu da vurgulayan Vehbi, Amerikan üniversite sisteminin kredi sistemine dayandığını ifade etti. Vehbi, Amerikan sisteminde dönemlik uygulama yapıldığını ve ders geçme üzerine kurulduğunu belirtti ve ilk başlarda Amerikan sistemine de olumsuz bakıldığını ve 'derslerin kolay geçildiği, çok esnek olduğu' yönünde eleştiriler alındığını ancak şu anda tüm dünyanın bu sisteme yönelmiş olduğunu ifade etti.
68 FARKLI ÜLKEDEN 6 BİN CİVARINDA ÖĞRENCİ...
Şu anda 6 bine yakın öğrenci, 8 fakülte ve 20 civarında bölümle faaliyetlerine devam eden GAÜ'nün 68 farklı ülkeden öğrenciye sahip olduğunu belirten GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Asım Vehbi, bu yıl sağlık bilimleri ve hukuk fakültelerinin de açıldığı bilgisini paylaştı. 100'e yakın bölümle büyüyen GAÜ'ye gelen öğrencilerin ise %75'i Türkiye'den geliyor... İran, Nijerya, Kazakistan ve Kırgızistan'ın üçüncü ülkeler arasında başı çektiğini söyleyen Vehbi, KKTC vatandaşı öğrencilerin oranının %10 civarında olduğunu belirtti. Vehbi, GAÜ'nün aynı zamanda 24 farklı ülkeden öğretim görevlileriyle akademik kadrosunu geliştirmeyi sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.
1200 KİŞİLİK YURT İMKANI
Üniversitedeki yurt imkanları ve sosyal etkinlik alanları hakkında bilgi veren Asım Vehbi, 2005 yılına kadar yurt inşa edilmediğini ifade etti. Girne bölgesine ekonomik katkı yaratmak ve şehir-kampüs hayatının iç içe olması amacıyla yurt inşaatına uzun bir dönem başlanmadığını ifade eden Vehbi, gelişen süreçte öğrenci sayısının artmasıyla öğrencilerin ev bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ve bu nedenle yurt inşası projesinin devreye girdiğini ifade etti.

Zeytinlik'te GAÜ'ye ait olan arazide 200 kişilik bir kız yurduyla projenin başladığını aktaran Vehbi, şu anda 1200 kişilik yurt imkanı sağlanmış olduğunu söyledi. Vehbi, "Yurtlar, beş yıldızlı durumdadır. Her yıl iki bine yakın öğrenci geliyor. Yüksek lisans, doktora öğrencileri veya bazı yabancı öğrenciler yurt istemiyor. Yeni öğrencilerimizi yurtlara yönlendirmeye çalışıyoruz" dedi.

ÖĞRENCİLERİN %40'I BURSLU
GAÜ'nün ciddi burs imkanları sağladığının altını çizen Vehbi, akademik seviyeyi yükseltmek amacıyla ÖSYM ile gelen öğrencilere notlarına göre tam veya yarım burs verildiğini ifade etti. KKTC vatandaşı öğrenciler için burs sıralama sınavı yapıldığı bilgisini de veren Vehbi, öğrencilerin %40'ının burslu bir şekilde eğitimlerine devam ettiklerini vurguladı.
GAÜ'DE BURSLAR 7 YIL BOYUNCA HİÇBİR ŞEKİLDE KESİLMİYOR
Özellikle Türkiye kamuoyunda 'burs veriyorlar, sonra kesiyorlar' şeklinde bir imaj oluştuğunu ve bunun kendilerini çok rahatsız ettiğini de sözlerine ekleyen Vehbi, 4 üzerinden 2 ortalamaya ulaşan öğrencinin bursunun kesilmediğini belirtti. 2 ortalamanın altına düşen öğrencinin bir sonraki dönem yine aynı ortalamayı yakalaması durumunda bursunu geri kazandığını da kaydeden Vehbi, bu yıl yeni bir uygulamaya imza attıklarını ve kamuoyunda burs konusunda oluşan olumsuz imajı silmek için 7 yıl boyunca bursların hiçbir şekilde kesilmeyeceğini belirtti.
İNDİRİM İMKANLARI...
Asker, şehit ve gazi çocuklarına indirimler yapıldığını ve kardeş indirimi uygulamasının da bulunduğunu ifade eden Vehbi, evli öğrenciler için de okul ücretlerinde indirimlere gidildiği bilgisini paylaştı. Basın, öğretmen, faal sporculara da indirimler yapıldığını söyleyen Vehbi, sporcu indiriminden yararlanmak için okulun sportif faaliyetlerine katkı koymanın tek şart olduğunu kaydetti.
GENİŞ SOSYAL YAŞAM ALANLARI...
GAÜ'nün üniversite-kent bütünleşmesini en iyi sağlayan üniversite olduğunu sözlerine ekleyen Vehbi, bununla birlikte kampüs içinde de her ihtiyacın karşılanabildiği bir yaşam alanının varlığına dikkat çekti. Vehbi, kampüs bünyesinde restoranlar, cafeler, kahve dükkanları, alışveriş alanları, turizm büroları, kütüphane, internet imkanı, spor alanları, yüzme havuzu ve tenis kortu başta olmak üzere birçok alanın öğrencilerin hizmetinde olduğunu söyledi. Vehbi, 100 bin metrekarelik kapalı alana kadar genişlemiş üniversite kampüsünde GAÜ bünyesinde 1200 kadar kreş, ilkokul ve lise öğrencisinin olduğunu da sözlerine ekledi.
CANTERBURY KAMPÜSÜ... YENİ BİR AÇILIM...
Dünyanın çeşitli bölgelerinden öğrencilere açık olduklarını ve bunu sağlayabilmek için ilk etapta fuarlara giderek GAÜ'nün tanıtımını yapmak yolunu seçtiklerini kaydeden Vehbi, çalışmaların yeterli gelmediğinin farkedilmesiyle çalışmaların yoğunlaştırıldığını söyledi.

"İngiltere'deki Canterbury kampüsü böyle doğdu... Orada bir bina alarak sürece başladık. Geçtiğimiz yıl ikinci bina da alındı... İngiltere'den denkliğimizi de elde ettik" diyen Vehbi, Canterbury sürecini şöyle anlattı:

"Ayrı bir İngiliz üniversitesi gibi kurulduk. Dünyanın her yerinden öğrenci çekmek istedik ve süreç; Brezilya'dan gelen öğrencilerle başladı. Altı bin öğrenci içinden herhangi benzer seviyede 10 kişilik bir grup, 1-2 dönemlerini Canterbury kampüsünde alabiliyor. Sürece en çok işletme ve mimarlık fakülteleri ilgi gösterdi ve tüm fakültelere yayılmaya başladı. Bu süreç, hazırlık okulumuz için de iyi oldu".

ÜÇ KITAYA YAYILMA HEDEFİNİN İKİNCİ AYAĞI SİNGAPUR KAMPÜSÜ...
Üç kıtaya yayılma hedefinin ikinci ayağının Singapur olduğunu söyleyen Asım Vehbi, bunun stratejik bir karar olduğunu belirtti. Dünya verilerine göre yabancı yatırımcıları en çok çeken ülkenin Singapur olduğunu vurgulayan Vehbi, Singapur'daki kampüsün kuruluşunun tamamlanarak gerekli lisanslarının alındığını ve işletme ile mimarlık fakülteleri ile Singapur sürecinin başladığını ifade etti.

"İşletme ve mimaride ileri olan Singapur kampüsü, pratik alanda deneyim kazanmak için önemli bir bölge" diyen Vehbi, Singapur kampüsüne uzakdoğudan çok sayıda öğrenci kazandırmayı hedeflediklerini aktardı. Vehbi, Singapur'daki öğrencilere de Kuzey Kıbrıs'ta öğrenim görme imkanı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

ABD'DE ÜNİVERSİTE... ONLINE SİSTEMLE EĞİTİM...
'Üç kıta' hedefinde üçüncü ayak olarak ABD'yi gördüklerini kaydeden Vehbi, tüm izin ve lisansların alınarak Virginia'da üniversitenin inşa edildiğini ve bu yıl eğitime başlanacağını ifade ederek online sistemle güney ve kuzey Amerika'daki öğrencilerle faaliyete başlanacağını duyurdu.
SON ADIM; İSTANBUL KAMPÜSÜ...
Son adımın İstanbul olarak belirlendiğini ve şu anda İstanbul'da birçok sertifika programı ve kursla sürece başlandığı bilgisini veren Vehbi, şöyle konuştu:

"İstanbul'daki binamızın açılışını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstanbul Valisi'yle yaptık. Orada bir vakıf üniversitesi kurulup üniversiteleşmek hedefindeyiz. Bu konuda bürokratik sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. 1-2 yıl içinde de Türkiye'de üniversiteleşmeye başlayacağız. YÖK'e başvuru yapıldı, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da gerekli izinler alındı. Yeni bölümlerden birisi de Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü olacak. 1 yıl Çince hazırlık, 4 yıl da fakülte eğitimi sağlanacak".

KARPAZ BÖLGESİNE EKO-KÖY VE YAŞAM KAMPÜSÜ...
Türkiye'den bazı üniversitelerin KKTC'de kampüs kurmasıyla Karpaz bölgesinden GAÜ'ye kampüs konusunda talep geldiğini anlatan Vehbi, "Girne Kampüsü tüm ihtiyaçları karşılıyor. Ancak çalışmalarımızı yaptık, hem bölge halkına katkı sağlamak hem de öğrencilerimizin bundan faydalanabilmesi için projelendirmemizi gerçekleştirdik. Karpaz bölgesinde bir eko-köy oluşuyor" dedi.
TÜRKÇE'NİN 'YASAK' OLDUĞU HAZIRLIK OKULU MODELİ VE KAMPI...

Vehbi, süreci şöyle anlattı:

"Binamızın temeli atıldı. İdari ve eğitim binasıyla başladık. Öğrencilerimizin 1-2 dönemlerini Karpaz'daki kampüste geçirmelerini isteyeceğiz. Hazırlık öğrencileri için Karpaz'da bir ortam yaratmak istedik. Türkçe'nin 'yasak' olacağı, sadece İngilizce bilen hocalardan oluşan bir model yaratacağız. Malta modeliyle hem yaz dönemini hem de tüm yılı kapsayan bir kampüs oluşturacağız. Karpaz bölgesinde Hava ve Denizcilik bölümlerinin pratik yapma imkanı da var... Araştırma merkezimizi taşıyacağız. Tüm bunların katkısıyla Karpaz Milli Parkı'nın çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi ve dünyaya tanıtılmasını sağlamakta katkı koyacağız. Bunu da Karpaz Belediyesi ile işbirliği içinde gerçekleştireceğiz".

GAÜ, BİR AİLE...
Son olarak GAÜ'nün sağladığı imkanları aktardı. GAÜ'nün en önemli özelliklerinden birinin tüm dünyada geçerli bir diploma olduğuna dikkat çeken Vehbi, dünyanın farklı yerlerindeki kampüslerde eğitim alma şansı veren GAÜ'nün bir aile olduğunu ifade etti. Vehbi, öğrencilerin; rektörden üst düzey yöneticilere kadar hiçbir bürokratik engelle karşılaşmadan rahatlıkla iletişim kurabildiğinin de altını çizerek, "En güvenlikli bölgede eğitim almak, dünyaya açılmak isteyen herkesin adresi GAÜ'dür" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.