TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

Erdoğan'dan 3. köprü çıkışı

Erdoğan'dan 3. köprü çıkışı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'a birkaç havaalanı daha yapılması gerektiğini, boğaza yapılacak 3. köprüye karşı çıkanların da konuya "ideolojik" yaklaştıklarını söyledi.

Yayın Tarihi: 28/09/09 15:24
okuma süresi: 5 dak.
Erdoğan'dan 3. köprü çıkışı
A- A A+

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'a birkaç havaalanı daha yapılması gerektiğini, boğaza yapılacak 3. köprüye karşı çıkanların da konuya "ideolojik" yaklaştıklarını söyledi.

"Hedef 2023" sloganıyla gerçekleştirilen 10. Ulaştırma Şurası Haliç Kongre Merkezinde başladı. Şuranın açılışında yaptığı konuşmada, ulaştırma politikaları denildiğinde artık sadece milli sınırlar içinde bir projeksiyondan değil, kaçınılmaz olarak daha büyük bir resimden, daha büyük bir projeksiyondan bahsedilmesi gerektiğine işaret etti.

Türkiye'nin, yolcuların sadece gelip geçtiği değil, her geçişlerinde bu topraklara bir şeyler kattıkları, daha çok da bu topraklardan etkilendikleri bir köprü olduğunu vurgularken, "Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan kesimler, özellikle de Avrupa içindeki kimi liderler 21. yüzyılın vizyonundan perspektifinden, ufkundan ve misyonundan bigane olarak Türkiye değerlendirmeleri yapıyorlar" eleştirisini yönelten Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

* Hava yolu ve deniz yolu ulaşımında Türkiye tarihinin en büyük atılımını gerçekleştiriyor. Bu ülkede uçağa binmek lükstü, bunu lüks olmaktan çıkardık. Artık benim vatandaşlarım uçağa binebiliyor.

* Göreve geldiğimizde Sabiha Gökçen Havaalanı çalışmıyordu, ne yazık ki orada hayvanlar otluyordu ama şimdi Sabiha Gökçen yetmiyor. 31 Ekimde yeni terminal binasının ve yeni haliyle Sabiha Gökçen'in çok daha farklı şekliyle açılışını yapacağız. Yetiyor mu, yetmiyor... İstanbulumuza bunun yanında daha birkaç hava alanı daha yapmamız gerekecek. Bu da şu anda hedeflerimiz arasında.

* Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz.

* İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var ama burada daha adı duyuldu hemen karşı çıkılıyor. Ne yapılacak, ne edilecek hiç farkında değiller.

* ABD'de bir nehrin üzerinde 500 metre arayla 3 tane köprü var. Bunlar olmazsa olmaz. Kimler buna karşı çıkıyor biliyor musunuz? Böyle her iki tarafı kapalı olanlar var ya tek istikamette bakanlar var ya işte onlar karşı çıkıyor. İdeolojik kilitlenme var bunlarda. Yolumuza, kararlı şekilde engelleri aşa aşa devam edeceğiz.

* Bağdat, Hicaz demiryolunu inşa etmiş, İstanbul'u o günün şartlarında çok uzak şehirlere bağlamış bir kültürün varisleriyiz. Cumhuriyetin ilk yıllarında da demiryolu inşası önemli bir hedef olarak belirlendi. Ne yazık ki bu vizyon devam ettirilmedi. Hükümetimiz döneminde karayolu ulaşımıyla birlikte demiryolu taşımacılığını da bir devlet politikası haline getirdik.

* Şu anda Türkiye Avrupa'da 6, dünyada 8. hızlı tren işletmecisi ülkelerden biri haline geldi, geliyor. Demiryoluyla yük taşımacılığında da büyük bir atılım içerisindeyiz. Şu anda ayda ortalama bin trenle yurtdışına yük taşımacılığı yapıyoruz"

* Şu anda 'Marmaray' adını verdiğimiz ve hızla çalışmaları sürdürülen tüp geçit projesiyle Asya ve Avrupa kıtaları deniz altından kesintisiz biçimde demiryoluyla birbirine bağlanmış oluyor. Marmaray projesi, dünyanın en önemli projelerinden biri olarak kayıtlardaki yerini alıyor. Üç milyar dolara mal olacak bu proje bittiğinde Boğaz'ın bir yakasından diğerine geçiş sadece 4 dakikaya düşecek. Her gün bir milyon yolcu bu alt geçitle bir kıtadan bir başka kıtaya taşınacak.

* Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin de yapımı hızla devam ediyor. Bu proje ve Marmaray tamamlandığında, Pekin'den Londra'ya kadar uzanan İpek Demiryolu hayali de gerçeğe dönüşecek. Bu da kıtaları bir birine bağlayan çok önemli bir medeniyet, barış projesidir. Bunun da merkezinde Türkiye'nin olmasından büyük bir gurur duyuyoruz.

A.A.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.