İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Bozer ne demek istedi?

Bozer ne demek istedi?

<P>Cumhuriyet Meclisi Başkanı Bozer,"Yeni dönemde Kıbrıs müzakerelerinde kritik noktalardaki kararlar önce parlamentoda alınsın sonra sunulsun "dedi. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Kıbrıs müzakerelerinde Kıbrıs Türkü'nün kaderinin belirleneceği bir döneme girildiğini, KKTC'nin en yetkili organı olan parlamentonun daha fazla bilgilendirilip, kritik noktalardaki kararlarda etkili olması gerektiğini belirtti. <BR>Meclis Başkanı olarak bu konuda talepkar olacağını kaydeden Hasan Bozer, "Kritik noktalardaki kararlar önce mecliste alınsın sonra sunulsun" dedi. </P>

Yayın Tarihi: 01/10/09 09:54
okuma süresi: 5 dak.
Bozer ne demek istedi?
A- A A+

TAK muhabirine, yarın başlayacak yeni yasama yılı ile ilgili hedeflerini ve düşüncelerini anlatan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, yarın törensel bir açılışla Cumhuriyet Meclisi'nin Yedinci Dönem İkinci Yasama Yılının başlayacağını ifade etti.
Yasa Gücünde Kararnamelerin meclisten 90 gün içerisinde geçmesi gerektiğine dikkat çeken Hasan Bozer, 7 Ekim'den itibaren süresi dolacak kararnameler bulunduğunu, bu haftanın çok kritik olduğunu, her halükarda meclisin çalışacağını ve kararnamelerin yasal düzen içerisinde geçeceğini söyledi.
Bozer, Cumhurbaşkanı'na vekalet ettiği dönemlerde seçilmiş bir milletvekili olarak görevlerini yapmada engel olup olmadığını öğrenmek için hukuki görüş istediğini de ifade etti.

Meclis iç tüzüğü değişecek
Önem verdikleri bir diğer hedeflerinin ise Meclis İç Tüzüğü'nün değiştirilmesi olduğunu dile getiren Bozer, "İç tüzük bizim anayasamız gibi. Mevcut haliyle çok geride kalmış durumda. Hiçbir ayrım yapmadan bütün partiler ve Cumhurbaşkanı da dahil kurumlar bundan şikayetçi. Şiddetle güncellemeye gerek var" dedi.
Süratle özel bir komite oluşturacaklarını anlatan Bozer, tüm siyasi partilerin katılımı ile ortak kararlar alarak iç tüzüğü değiştireceklerini, bunun acil bir ihtiyaç olduğunu ve süratle yapılacağını söyledi.
Bozer, Meclis İç Tüzüğünün yol haritasını tam olarak çizmediğini, eksikler olduğunu belirtti.

Konsensus sağlanırsa Anayasa değişikliği
Eğer partiler arasında bir konsensus sağlanabilmesi halinde iç tüzüğün ardından Anayasa değişikliğini de ele alabileceklerini belirten Bozer, daha önce bunun denendiğini ve başarısız olduğunu ancak kendilerinin de bir deneme yapmak istediklerini kaydetti.
En büyük sorunlarından birinin 26 milletvekili ile hükümet olduğuna da dikkat çeken Bozer, "Bu hassas bir rakam ve bir şekilde zorlamalar oluyor" diye konuştu.
Grevler, sendikal hareketler nedeniyle meclisin yeterince çalışamadığını anlatan Bozer, Meclis Başkanı olarak kendisinin de Cumhurbaşkanı'na vekalet etmesinin de 26 rakamını düşürmekte olduğunu kaydetti.
Bu konuda ihtiyaçtan doğan bir arayış içerisine girdiğini belirten Bozer, "Cumhurbaşkanı'na vekalet etsem de seçilmiş bir milletvekili olarak görevlerimi yapmamda engel olup olmadığını görmek için hukuki görüş istedim. Neticede oraya vekalet ediyorum. Seçilmiş milletvekiliyim. Bu konuda yasal sorun yoksa zamanı geldiğinde bunu değerlendireceğim. Tabii her şeyi hukuk içerisinde yapacağım" dedi.

Kıbrıs konusundaki kritik kararlar parlamentodan
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, bu dönem Kıbrıs müzakerelerinin yoğun devam ettiğine de işaret ederek bu konuda açılım yapmak istediklerini söyledi.
"Bizim ülkemizdeki yönetim sistemi parlamenter sistemdir. Yetkili organ parlamentodur" diyen Bozer, "Kaderimizin belirlendiği bu süreçte parlamentonun Kıbrıs konusunda daha sık toplanarak bilgilendirilmesi, hatta görüşme sürecinde karar alma noktası olursa bunun parlamento ile paylaşılması ve icabında karara dönüştürülmesi gibi bir beklentimiz de var. Kritik noktalardaki kararla önce mecliste alınsın sonra sunulsun" şeklinde konuştu. Bozer, Meclis Başkanı olarak parlamento adına bu konuda talepkar olacağını söyledi.

Asıl olan Meclisin çalışması
Asıl olanın meclisin çalışması olduğunu belirten Hasan Bozer, "Grevler eğer bu meclisin çalışmasını bozuyor, sabote ediyor ve görevlerini yapamaz duruma sokuyorsa, çaresi vardır" dedi.
Bozer, grev yapma kadar yasaklamanın da bir hak olduğunu ve hükümetin bunu yapabileceğini belirtti.
Kendisinin bu konuda talebi olmadan hükümetin kendi düşüncesini açıkladığını ifade eden Bozer, "Haftanın belli günlerinde, sadece yasaların görüşüldüğü günde grev koymak sanki organize bir iş yapılıyor gibi kanaat uyandırır" dedi.

Kararnameler için kritik hafta
Yasa Gücünde Kararnameler konusundaki bir soru üzerine, bu kararnamelerin Meclisten 90 gün içerisinde geçmesi gerektiğini belirten Bozer, "7 Ekim'den itibaren süresi dolan kararnameler var. Bu hafta çok kritik ve her halükarda Meclis çalışacak. Bu kararnameler yasal düzen içerisinde geçecek. Grev olursa hükümet yasaklayacak. 26 gerekiyorsa bu da bulunacak" şeklinde konuştu.
starkıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.