İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Eroğlu'nun Ankara temaslarının perde arkası

Eroğlu'nun Ankara temaslarının perde arkası

<P>"<STRONG>Çapraz oyda teknik çalışmaya devam</STRONG>" Başbakan Derviş Eroğlu'nun Ankara temaslarının detayları ortaya çıkmaya başladı. Başbakan Derviş Eroğlu dün akşam Başbakan Erdoğan'la görüşmesi sonrasında bugün de güne Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile kahvaltı yaparak başladı.</P>

Yayın Tarihi: 25/12/09 11:08
okuma süresi: 5 dak.
Eroğlu'nun Ankara temaslarının perde arkası
A- A A+
KIBRIS POSTASI ÖZEL HABER

Görüşmelerde ana konu Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın son Ankara ziyaretinde ele alınan ve yeni dönemde masada olması beklenen 9 maddelik açılımlar oldu.

Gerek Başbakan Erdoğan ve gerekse Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile yapılan toplantılarda Başbakan Derviş Eroğlu, bu 9 madde içerisinde zikredilen "çapraz oy önerisine" ilişkin olarak endişelerini bunun Kıbrıs Türk halkının haklarını 1960 sisteminden daha geriye götüreceğini anlattı.

Gerek Erdoğan, gerekse Davutoğlu ve ekibi ise, Eroğlu'nu dinledikten sonra, bu endişelerin giderilmesi ve paketin detaylandırılması için üzerinde ileri teknik çallışma yapılması konusunu vurguladıklar.

Türk hükümet kaynakları, görüşmelerde yönetim ve güç paylaşımı ve mülkiyet konularıyla birlikte garantiler konusunun da ele alındığını, gerek Başbakan Erdoğan, gerekse Başbakan Eroğlu'nun garantilerin ne bugün ne de yarın pazarlık konusu yapılamayacağını vurguladılar.

Kaynaklar Başbakan Eroğlu'nun görüşmelerde KKTC'nin genel ihtiyaçlarını başta Türkiye'nin mali desteği olmak üzere gündeme getirdiği ve bu konuda, "Tam desteğimiz devam edecek" sözünü aldığını belirttiler.

Bu arada görüşmelerde yurt dışı temsilciliklerinin açılmaya devam etmesi ve bu konuda Türkiye Cumhuriyeti'nin her türlü desteği vermesi de karara bağlandı.

Kıbrıs Postası'na bilgi veren Türk hükümet kaynakları, Erdoğan ve Davutoğlu'nun Eroğlu'nun görüşmelerde dile getirdiği endişelerini tamamıyla anladıklarını ve bu endişelerin giderilebilmesi,önümüzdeki dönemde atılması düşünülen adımlarla ilgili olarak daha derin, bu endişeleri izole edecek çalışmalar yapılmasını karara bağladıklarını belirttiler.

TALAT'A KIRGINLIK YOK

Bu arada Kıbrıs Postası'nın sorularını yanıtlayan Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Ankara toplantısının davetinin Başbakan Erdoğan tarafından hem Cumhubaşkanı Mehmet Ali Talat hem de Başbakan Derviş Eroğlu'na yapıldığını, ancak Cumhurbaşkanı Talat'ın çok kısa bir süre önce Ankara'da olması sebebiyle ziyarete katılmamasının herhangi bir şekilde Ankara'da rahatsızlık yaratmadığını söyledi.

Özügergin "Gerek Cumhurbaşkanı Sayın Mehmet Ali Talat, gerekse Başbakan Sayın Derviş Eroğlu ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve Başbakan Sayın Erdoğan'ın yoğun temaslar içerisinde olması gayet doğaldır. Sayın Talat'ın gelmemiş olması da herhangi bir şekilde melanet(sıkıntı) olarak algılanmamalıdır. Hiçbir şekilde bir kırgınlık söz konusu değildir.Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasındaki ilişkiler hiçbir şekilde protokoler ilişkiler değildir. Her zaman açık davet vardır. Gerek Sayın Cumhurbaşkanı Mehmat Ali Talat, gerekse Başbakan Sayın Eroğlu Ankara'ya istedikleri zaman gelebilirler. Burası onların kendi evidir davet gerekmez" diye konuştu.

KAVGAYA GEREK YOK

Öte yandan Kıbrıs Postası'na konuyla ilgili bilgi veren hükümet kaynakları ise Cumhurbaşkanı Talat'ın çok kısa bir süre önce Ankara'da olduğunu vurgulayarak, "İki haftada bir Sayın Talat'ın Ankara'ya gelmesi elbette gerekmiyor.Biz Sayın Talat ve KKTC yetkilileriyle devamlı olarak temas halindeyiz" dediler.

Kaynaklar Cumhurbaşkanı Talat'ın KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığı bir dönemde Cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Başbakan Eroğlu ile birlikte Ankara'da görünmek istememesinin anlayışla karşılandığını ancak siyasetin doğasında bulunan karşıtlıkların Kıbrıs Türk liderlerinin adada bir savaşına dönüşmesinin de kimseye bir yarar getirmeyeceğini vurguladılar.

Kaynaklar siyasi çekişmelerin demokrasinin doğası gereği olduğunu ve sağlıklı demokrasilerin tez anti tez üzerinde kurulduğunu,, görüş farklılıklarının ve hatta siyasi çatlakların sağlıklı bir demokrasi için gerekli olduğunu, ancak çatlakların büyütülmemesi ve savaşa dönüştürülmemesi gerektiğini kaydettileri.

Ayni kaynaklar Ankara'nın Kıbrıs Türk milli birliğini her halukarda muhakkak korunması gereken bir değerde gördüğünü, görüşme sürecinde bazı menfi gelişmeler olsa bile onların birlik içinde olunması durumunda izole edilebileceğini, ancak birliğin olmadığı bir ortamda en sağlıklı politikaların bile savunulmasında zaafiyet çıkabileceğini kaydettiler.

KIBRIS POSTASI ÖZEL HABER

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.