İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Ekonominin Yol Haritası

Ekonominin Yol Haritası

Ekonomist Mehmet Saydam,"Ekonominin Yol Haritası" başlıklı yazısında "19 Nisan seçimleri öncesinde ve sonrasında birçok ekonomi uzmanı, "Ekonomi'nin Acil Müdahaleye İhtiyacı Var!" uyarılarında bulunmuştur. Farklı birçok konuda olması gerekeni ve nasıl yapılacağını kamuoyuna anlatan uzmanların hiçbir uyarısı – eleştirisi ve önerisi ilgili Hükümet tarafından dikkate alınmamıştır. Mevcut iktidarın son sekiz ayda ortaya koyamadığı Ekonomi Yol Haritası bir yana yeniden düzenlemeye çalıştığı birçok Mali düzenlemelerdeki hatalar da, Bakanlıkların altında çalışmakta olan Bürokratların mesleki bilgi ve öngörülerinin ne kadar yetersiz olduğunu açıkça belgelemiştir" diye yazdı. Saydam'ın yazısının tam metni şöyle:

Yayın Tarihi: 27/12/09 01:11
okuma süresi: 4 dak.
Ekonominin Yol Haritası
A- A A+

Ekonominin Yol Haritası
19 Nisan seçimleri öncesinde ve sonrasında birçok ekonomi uzmanı, "Ekonomi'nin Acil Müdahaleye İhtiyacı Var!" uyarılarında bulunmuştur. Farklı birçok konuda olması gerekeni ve nasıl yapılacağını kamuoyuna anlatan uzmanların hiçbir uyarısı – eleştirisi ve önerisi ilgili Hükümet tarafından dikkate alınmamıştır. Mevcut iktidarın son sekiz ayda ortaya koyamadığı Ekonomi Yol Haritası bir yana yeniden düzenlemeye çalıştığı birçok Mali düzenlemelerdeki hatalar da, Bakanlıkların altında çalışmakta olan Bürokratların mesleki bilgi ve öngörülerinin ne kadar yetersiz olduğunu açıkça belgelemiştir. Bürokratların yetersizliği; Serbest Bölge Yasa tasarısından, yeniden düzenlenen KDV oranlarından, son yapılan Kamu Alacakları Tahsili Kararnamesinden ve benzeri birçok kararnamedeki hatalardan görülmektedir.

Ekonominin Yol Haritası ile ilgili henüz hiçbir veri ortaya koyamayan Bürokratlarımız ve dolayısı ile Hükümetimize, 2010 yılına ve sonrasına yönelik olarak acil hazırlaması ve uygulamaya koyması gereken "Ekonominin Yol Haritası" nın temeli aşağıda bir kez daha belirtilmiştir.

1. NÜFUS politikaları oluşturulmalı ve kayıt dışı nüfus kayıt altına alınmalıdır.

2. KAYIT DIŞI EKONOMİ için acil ve kesin önlemler alınmalıdır.

3. Türk Malı harici gayrimenkullerin ekonomiye katılımı için Devlet GAYRİMENKUL SİGORTA FONU kurulmalı ve Bankaların bu malları ipotek alarak ekonomiye kaynak aktarması sağlanmalıdır.

4. MALİ POLİTİKALAR, genel ekonominin hedeflerine uygun olarak yeniden düzenlenmeli ve genel vergi yükü düşürülerek adil ve rekabetçi bir vergi sistemi oluşturulmalıdır.

5. Başta inşaat sektöründe talep görmeyen 10 bin konut olmak üzere, adada üretimi yapılmakta olan tüm ürünlerimizin 70 milyonluk TÜRKİYE PİYASALARI na pazarlanabilmesi adına acil ve özel çalışmalar başlatılmalı ve iki ülke arasında yeni bir ithalat-ihracat rejimi oluşturulmalıdır.

6. MESLEKİ EĞİTİM seferberliği başlatılmalı ve piyasaların ihtiyaç duyduğu yetişmiş yerel işgücü (öncelikli olarak turizm sektörüne ara eleman) sağlanmalıdır. Ayrıca, bu eğitimi alan vatandaşlarımızı çalıştıran işletmelere belirli teşvikler verilmelidir.

7. Adil rekabet ortamının oluşabilmesi adına nüfus ve ekonominin kayıt altına alınması sonrası REKABET YASASI hayata geçirilmeli.

8. KIT'ler ÖZELLEŞTİRİLMELİ ve Bütçedeki olumsuz yansımaları ortadan kaldırılmalıdır.

9. Öncelikli olarak Finans Piyasalarının ihtiyaç duyduğu, genel olrarak da tüm piyasaların savunduğu İHTİSAS MAHKEMELERİ kurulmalıdır.

10. Devlet TASARRUF TEDBİRLERİ ne ait bir plan yaparak Bakanlar Kurulu Kararı olarak tüm ita amirliklerine ve bütçe kontrolörlerine göndermeli.

11. 2009 yılında 200 milyon gelir kaybına uğradığımız EĞİTİM SEKTÖRÜ'nde acil önlem ve planlar yapılmalıdır.

12. Ekonomiye YENİ KAYNAKLAR sağlanması adına, kısa zamanda sonuç verecek olan Ekonomik ve Mali düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

13. Devlet BÜROKRASİ si yeniden düzenlenmeli ve basitleştirilmelidir.

14. ZORUNLU DOĞAL AFFET SİGORTASI uygulamasına başlanmalı.

Öncelikli bu 14 madde ile ilgili olarak çalışmaların, Ekonomi Bakanlığı başkanlığında en kısa zamanda başlatılması gerekmektedir. Aksi takdirde 2010 yılı da KKTC için bir kayıp olacaktır. Bu kaybın ilk sinyalleri de maalesef 2010 yılı Bütçesinde açıkça görülmektedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.