İNGİLTERE
okuma süresi: 3 dak.

Gündem Başörtüsü

Gündem Başörtüsü

<P>İngiltere'nin başkenti Londra'da Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgelerden birinde bulunan Brick Lane Caddesi'nin giriş ve çıkışına başörtüsü simgeleri dikilmesi planı, tartışmalara neden oluyor. Bangladeşlilerin çoğunlukta olduğu, Londra'nın doğu semti Aldgate East'te bulunan Brick Lane Caddesi, sadece çevrede yaşayanların değil, turistlerin de uğrak yeri olma özelliği taşıyor. </P>

Yayın Tarihi: 08/03/10 19:03
okuma süresi: 3 dak.
Gündem Başörtüsü
A- A A+

İngilizcenin yanı sıra sokak adlarından restoran adlarına kadar birçok ismin Bengalce de yazılı olduğu caddede, bir de cami bulunuyor. Londra'nın en büyük camilerinden biri olan ve daha önce kilise ve sinagog olarak kullanılan 'Brick Lane Jamme Masjid' adlı cami, 1976 yılında açılmış. Caminin minaresi, 'çelikten yapılmış modern görüntüsüyle' birkaç yıl önce tartışmalara neden olmuştu.

Brick Lane'e yine çelikten yapılacak ve modern bir görüntü oluşturacak 'başörtüsünü simgeleyen büyük kemerler', Belediye Meclisinin 2012 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak Londra için önerdiği 1,85 milyon sterlinlik kültür projesi çerçevesinde planlanıyor.

Ancak Belediye Meclisinin önerisi, özellikle bölgede yaşayan halk ve esnaf tarafından hem fazla para harcanacak olması, hem de 'Müslüman kadınlara hakaret niteliği taşıyacağı' gerekçeleriyle eleştiriliyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan çoğunluğu Bangladeşli 'Brick Lane' sakinlerinin birçoğu, Belediye Meclisinin planına karşı çıktı.

Genellikle Brick Lane'deki camide ibadet ettiğini söyleyen yaşlı bir Bangladeşli, dine uygun olduğu sürece bu simgelerin olabileceğini söyledi.

Adını ve nereli olduğunu söylemek istemeyen bir kadın ise 'Neden buna 'başörtüsü kapıları' dendiğini bilmiyorum, çünkü gazetede gördüğüm kadarıyla çok çirkinler. Yapılmaması gerektiğini düşünüyorum, neden başörtüsünden bir simge yaratmaya çalıştıklarını da anlamıyorum. Belediye Meclisi bunları yapmadan önce halka danışmalı' diye konuştu.

Market sahibi bir Bangladeşli de çevrede Yahudilerin de yaşadığına dikkati çekerek, Yahudi toplumunun bu plana karşı olmasını anladığını söyledi.

Brick Lane çevresinde çalıştığını ifade eden bir diğer Bangladeşli, bu simgeler için harcanacak parayla bölge halkı, özellikle de gençler ve çocuklar için daha yararlı şeyler yapılabileceğini kaydetti. Kimi esnaf da tartışmalardan haberi olmadığını ifade ederek, konuyla ilgili görüşlerini paylaşmak istemedi.

İngiliz basınında çok sayıda haberle gündemde olan konuyla ilgili son olarak planı öneren 'Tower Hamlets Belediye Meclisinden' bir açıklama geldi.

Belediye Meclisi, kültürel bir planın parçası olan simgeler için harcanacak paranın kesinlikle israf olmadığını, tam tersine turistleri bu bölgeye çekmek ve 2012 Londra Olimpiyatları öncesinde şehrin kültürel zenginliğini yansıtmak istediğini belirtti. Halkın görüşünün de sorulduğunu ifade eden Belediye Meclisinin, söz konusu planı uygulayıp uygulamayacağına ilişkin kesin kararını bu ay alması bekleniyor.

StarKıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.