İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Ali Erel: "Tüzük, 2017'den önce uygulanamaz"

Ali Erel: "Tüzük, 2017'den önce uygulanamaz"

<P>Kıbrıs <STRONG>AB Derneği</STRONG> Başkanı <STRONG>Ali Erel</STRONG>, <STRONG>Avrupa Komisyonu</STRONG> tarafından hazırlanan <STRONG>Doğrudan Ticaret Tüzüğü</STRONG>'nün uygulamaya gireceğine ilişkin haberlerin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu, tüzüğün <STRONG>2017 Mart</STRONG> ayından önce uygulamaya girmesinin mümkün olmadığını savundu.</P>

Yayın Tarihi: 30/03/10 10:20
okuma süresi: 4 dak.
Ali Erel: "Tüzük, 2017'den önce uygulanamaz"
A- A A+

Kıbrıs AB Derneği Başkanı Ali Erel, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün uygulamaya gireceğine ilişkin haberlerin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu, tüzüğün 2017 Mart ayından önce uygulamaya girmesinin mümkün olmadığını savundu.

Yazılı açıklamasında, konuyla ilgili haberleri "spekülatif" olarak niteleyen Erel, "Lizbon Antlaşması neticesinde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin artık yalnız başına veya diğer Türk karşıtı üye ülkelerin herhangi bir engellemeye gidemeyeceğinin" de manüpülatif bir yorum olduğunu öne sürdü.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Temmuz 2004'te Avrupa Birliği Konseyine gönderilen "Doğrudan Ticaret Tüzüğü" önerisinin yeniden gündeme getirildiğine dikkat çeken Erel, şunları kaydetti:

"11 Aralık 2009 tarihinde AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyine 'süregelen kurumlararası karar mekanizması üzerindeki Lizbon Antlaşması'nın yürürlüğe girmesinin etkileri' başlıklı bir yazı göndermiştir. Bu yazı ile Komisyon, 1 Aralık 2009 tarihinde Lizbon Antlaşmasının yürürlüğe girmesi neticesinde geçmişte Komisyon tarafından sunulan önerilerin bazıları hakkında Avrupa Parlamentosu ve Konseyin birlikte karar vereceği ve Lizbon Antlaşmasının rafta beklemede olan öneriler üzerinde farklı etkileri olacağını ifade etmiş ve 1975 yılından itibaren raflarda birikmiş olan 500'ün üzerinde bekleyen öneriler listesini ve bunların yeni düzenlemeden nasıl etkileneceğini Parlamento ve Konseyin dikkatine getirmiştir. Beklemede olan önerilerin yasal dayanakları, Lisbon Antlaşması ile yeniden şekillenen madde numaraları ile değiştirilecek, bazı önerilerde 'ortak karar mekanizması' uygulanacak, bazı önerilerin yasal zeminleri, yeniden numaralandırmanın ötesinde kısmen değişecek ve bir kısım önerinin ise yasal zemini tamamen değişecektir.

İşte,'Doğrudan Ticaret Tüzüğü' nün Avrupa Parlamentosunun gündemine gelmiş olması bu bürokratik ihtiyaç neticesinde ortaya çıkmıştır. Altı yıldır rafta bekletilen Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Lizbon Antlaşması'nın getirdiği değişiklikler nedeniyle, Konsey ve Parlamentonun Ortak Karar Mekanizması çerçevesinde sınıflandırılmıştır. Yani önerinin şimdiye kadar rafta beklemesine neden olan Konsey Hukuk Bürosunun görüşünü değiştirecek yeni bir durum söz konusu olmadığı gibi, Lizbon Antlaşmasından sonra sadece Konseyin olumsuz görüşünün olumluya dönüşmesi yeterli olmayacak, ayrıca Parlamentonun da onayına gerek duyulacaktır.

Gerçekte, Lizbon ile değişen ağırlıklı oylama sistemi ikili çoğunluk gerektirmektedir. Lizbon'dan sonra en az 15 üye (%55) ülke onayı yanında, AB toplam nüfusunun en az %65 inin temsiliyeti aranacaktır. Ancak, bu uygulama Kasım 2014'e kadar yürürlüğe girmeyeceği gibi, Kasım 2014 ten Mart 2017'ye kadar da her üye ülke şimdiki ağırlıklı oylama sisteminin uygulanmasını talep edebilecektir. Yani bu değişikliğin Doğrudan Ticaret Tüzüğü için uygulama aşamasına gelmesi Mart 2017 den önce mümkün değildir."

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.