İyilik temalı “Ruh Sağlığı Haftası”

Yayın Tarihi: 24/05/20 10:32
okuma süresi: 5 dak.

Geçtiğimiz hafta İngiltere’de “Ruh Sağlığı Haftası idi”.

2000 yılından beri Ruh Sağlığı Kurumu (Mental Health Foundation) Mayıs sonlarında bu önemli konu üzerinde farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Ruh sağlığı sorunları toplumların en büyük tabularındandır. Hiçbir zaman hasıraltı edilmemesi gereken bir konu ama kahrolası tabularımız yüzünden her zaman hasıraltı ettiğimiz bir konu.

Toplum olarak ruh sağlığı sorunları ile yaşayan kişilere karşı genel yaklaşımımız zaman zaman utanç verici olabiliyor ne yazık ki.

Bu tür sorunlarla boğuşan kişiler için kullandığımız renkli tabirler var. Kişilerin sorunlarına sorun katan, onları daha çok çıkmaza yiten lanet tabirler bunlar.

“Keçileri kaçırdı, aklından zoru var, nananay, manyak, geldiler yine, deli”. Hepimiz kullanmışızdır bu kelimeleri. Bazen bilinç altı, bazen zalimce, kasıtlı.

Halbuki hepimiz yaşamımızın bir döneminde ruh sağlığı sorunlarından muztarip olmuşuzdur.

Örneğin depresyon bir ruh sağlığı sorunudur. İçimizden bir kişi yaşamında kısa süre de olsa depresyon geçirmediğini iddia edebilir mi? Sanmıyorum.

Her yıl Ruh Sağlığı Haftasının bir teması olur. Bu yıl tema “kindness”, yani “iyilik”.

İyilik sözü büyük beklentileri beraberinde getirebilir. Halbuki birine iyilik yapmak sadece onun gözlerinin içine bakıp gülümsemekten ibaret olabilir.

BBC televizyonunun çocuk kanalı olan CBBC de gösterilen videoda çocuklar iyilik kavramını çok güzel anlatıyorlar.  https://www.youtube.com/watch?v=Apxj-EMbXss

İyilik yapmanın sadece iyilik yaptığınız kişi için değil, kendiniz için olan yararları da bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bilimsel araştırmalara göre iyilik yapmak; bağışıklık sisteminize yardımcı olur, stresi azaltır, enerji verir, kalbinizi güçlendirir, ağrı ve sızılarınızı azaltır, yaşlanmayı geciktirir. Bu bilgilerin detaylarını yukarıdaki linkte bulabilirsiniz.

Bu yıl Ruh Sağlığı Haftası Koronavirüs krizini yaşadığımız aşırı stresli günlere rast geldi. Halen ruh sağlığı ile boğuşan kişilerin bu günlerdeki psikolojik durumlarını tahmin edebiliriz.

Sosyal ilişkilerden, aktivitelerden uzaklaşmak zorunda olmak muhakkak ki hepimizin ruh sağlığına olumsuz etkiler yapmaktadır.

Yalnız yaşayanlar, bilhassa yalnız yaşayan yaşlılar bu kriz esnasında daha da derin sorunlarla karşı karşıyadırlar. Onlara yardımcı olmak hepimizin borcu.

Ne mutlu ki Noel zamanında baş gösteren “iyilik sendromu”nu bu kriz döneminde de güçlü bir şekilde yaşıyoruz.

Kendi toplumumuzdan bahsedecek olursak o kadar kişi yardıma muhtaç kişilere yardım etmek için kollarını sıvadı ki, insanın göğsü haklı bir gururla kabarıyor.

Geçmiş yazılarımda toplum kuruluşlarımızın ve onların birlikte çalıştığı gönüllüler ordusunun faaliyetlerine değindim.

Krizden çıktıktan sonraki dönem sağlığımızı olumsuz olarak etkileyecek kritik bir dönem olacaktır. Krizin yarattığı ekonomik çöküntünün sosyal yaşamımızı, dolayısıyla sağlığımızı derinden etkileyeceği kesin.

“Ruh sağlığı olmazsa sağlık olmaz” sözünden yola çıkarak ruh sağlığımızın da bu dönemde aşırı olumsuz etkileneceği şüphesizdir.

O yüzden bu yılki Ruh Sağlığı Haftasının “iyilik” temasının kriz sonrasında da devam etmesini temenni ederim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları