Balina, bilgi ve cinsiyet eşitsizliği

Yayın Tarihi: 18/06/23 09:00
okuma süresi: 5 dak.

“Balinanın Bilgisi” sosyal sorumluluk projesi ile ilgili İstanbul tanıtımından sonra bir yazı yazıp proje hakkında detaylı bilgi vermiştim.  Bir yudum İstanbul ve 'Balinanın Bilgisi' (kibrispostasi.com)

Proje geçtiğimiz hafta Londra’da da birkaç mekanda tanıtıldı. Projenin gönüllü danışmanları arasında olduğumdan etkinliklerin organizesinde rol aldım. "Balinanın Bilgisi" projesi Londra'da çeşitli mekanlarda tanıtıldı (kibrispostasi.com)

Cinsiyet eşitliği sözüne karşıyım. Niye “kadın eşitsizliği” denilmiyor diye her zaman sorgularım. Kaç erkek cinsiyetleri yüzünden ayırımcılıkla karşılaştığını iddia edebilir?

Yaşadığım ülke Birleşik Krallık, cinsiyet eşitliği konusunda diğer ülkelerden çok ileri olduğunu iddia ediyor. Geçtiğimiz hafta bir gazetenin beşinci sayfasında ülkenin en büyük giyim mağazalarından birinde kadın işçilerin kazandığı zaferin haberini okudum. 2000 “Next” mağazası kadın çalışanı 5 yıllık eşit maaş mücadelesi sürecinde bir zafer kazanmışlar. Kadın işçilerin, aynı iş için erkeklerden 14 sterline kadar saat başı az maaş almalarının haksız olduğunu, çünkü kadınların eşit emek verdikleri mahkeme tarafından kabul edilmiş.

Asda, Tesco, Sainsbury’s, Morrisons ve Co-op gibi dev gıda sektörü mağazalarında da kadınlar aynı ilkel durumla karşı karşıyadırlar. “Next” kadın işçileri bir sonraki duruşmayı da kazanırlarsa onbinlerce kadın, erkeklerle eşit maaş hakkı kazanacak.

Moderatörlüğünü yaptığım Lordlar Kamarasındaki etkinlikte başka bir örnek verdim. Etkinliğin yapıldığı tarihi Parlemento binasında kadınların nasıl horlandığı, taciz edildiği, onlara karşı ayırımcılık yapıldığı konusundaki raporlara değindim. Toplantıya ev sahipliği yapan Barones Meral Hüseyin Ece de örneklerle söylediklerimi destekledi.

İngiltere ve Galler Barosundaki etkinliğe ev sahipliği yapan avukat Aynur Gökyıldız bize kadın avukatların, özellikle etnik azınlık kökenli olan avukatların karşılaştığı cinsiyetçilik ve ayırımcılık hakkında bilgi verdi.    

Amerika Birleşik Devletlerinde kadınların Yale, Princeton, Dartmouth gibi en prestijli (Ivy League) üniversitelerine sırasıyla 1968, 1969 ve 1972 gibi çok uzun bir süre olmayan zaman önce ilk kez kabul edildiğini biliyor musunuz? Trump’ın sadece birkaç hafta önce kadın tacizinden hüküm giydiğini hatırlatmaya gerek yok. Ama hala gelecek seçimlerde Republican Parti Cumhurbaşkanlığı adayı!

Değişik Batılı ülkelerden daha yığınlarca örnek verebilirim. Yani değerli okurlar kadın eşitsizliği konusunda “medeni” Batılı ülkelerin başkalarına öğreteceği pek bir ders yok.

Lordlar Kamarasındaki etkinlikte “Balinanın Bilgisi” filminin yönetmeninin neden erkek olduğu sorgulandı. Kadın yönetmen bulunması için çaba sarfedildi mi diye soruldu. Etkinlik sonrası katılımcılardan bir kadın bana bu tür bir etkinliğin bir erkek tarafından yönetilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Bu eleştirilere saygı duyarım. Devamlı karşılaştığımız bir eleştiridir bunlar. Ancak, kadın eşitsizliğini sadece kadınların aşacağını düşünmek çok naif olur. Kadınların kendilerini örgütlemeleri çok önemlidir. Bunda erkeklerin yönlendrici veya başka rolü olması düşünülemez. Ancak, kadına karşı ayrımcılığı, tacizi, şiddeti yaratan erkekler eğitilmezse, kadın, erkek birlikte çalışmazlarsa kadın eşitsizliği mücadelemizin başarılı olması mümkün değildir.

Başkanları Nilgün Yıldırım liderliğinde, İngiltere Kadın Platformu bu gerçeğin bilincinde olduğu için yaptıkları çalışmalarda erkeklerin de desteğini almaya, bizlerin de katılımımızı sağlamaya özen gösteriyorlar. Kadına karşı şiddet ile savaşmak için “Ağaç yaş iken eğilir” parolası ile Türk dili ve kültürü okulları öğrencilerine yönelik çalışmalar yapmayı planlayan “Uluslararası Ümit ve Gelecek” örgütü de bu alanda çok önemli çalışmalar yapmaktalar. Onlar da çalışmalarında erkeklerin de katkısını önemsiyorlar.

İngiltere Kadın Platformunun liderliğini yaptığı sosyal sorumluluk projesi “Balinanın Bilgisi” projesi geçtiğimiz hafta doğru adreslerde, doğru kişilerle bir seri temaslarda bulundu. Baro, Üniversite, Parlemento. Avukatlar, akademisyenler, siyasetçiler, toplum kuruluşları ve sanatçılar çok verimli birlikteliğin temelini attılar. Birleşik Krallıktan, Türkiye’den, Hollanda’dan katılıp etkinlikleri düzenleyen proje ekibini, ev sahipliği yapan değerli kişileri, katılımcıları kutlar, birlikte nice güzel çalışmalar dilerim.


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları