Boş yere heyecan yapmayın

Yayın Tarihi: 04/03/24 07:00
okuma süresi: 4 dak.

“Politis gazetesi “Kıbrıslı Türklere İlk 14 Vatandaşlık Verildi. Ebeveynlerinden Biri Kıbrıslı Türk Olan Karma Evlilik Çocuklarına” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, İçişleri Bakanlığı’nın, Kıbrıslı Türklerle karma evliliklerden olan çocuklara vatandaşlık verilmesinde ilk adımı attığını, ayrıca vatandaşlık kriterlerinin de belirlendiğini yazdı.

Gazete, tarihte ilk kez 3 Kıbrıslı Türk’ün Cenevre’de BM’ye, “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alamadıkları gerekçesiyle şikâyet dilekçesi verdiklerini, bu esnada ise Rum hükümetinin karma evliliklerden olan çocuklara ilk vatandaşlıkları vermeye başladığını belirtti.”

Haber özetle bu şekilde.

Peki, esas içeriği nedir?

Aslında, meselenin detayı, en önemli tarafı, yeni belirlenen kriterler kısmında.

Tabi ki pek çok kişi, bu gelişmeden dolayı, heyecanlandı.

Çünkü karma evliliklerden doğan KKTC vatandaşı insanlar, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı almak için mücadele veriyor.

Kamuoyu oluşturuldu, sivil toplum örgütü kuruldu, yargı süreçleri başlatıldı.

Bu bir hak, 1974 öncesi kuzeyde mülkü olan bir Kıbrıslı Rum’un, bu mülk üzerinde hala hak iddia etmesi ne kadar anlaşılırsa, karma evliliklerden Kuzey Kıbrıs’ta doğan herhangi birisinin de Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığını talep etmesi de anlaşılır ve uygulanır olmalıdır.

Yazının girişinde paylaştığım haber, KKTC de karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık hakları ile ilgili değil.

Haberin devamında bu anlaşılıyor, haberin devamına bakarsak, ilgili gelişme ile ne yapılmaya çalışıldığı ortaya çıkıyor.

“Kıbrıslı bir Türk’ün KKTC’ye yerleşmiş bir Türkiye vatandaşıyla yaptığı evliliklerde, Türk uyruklu ebeveyne “Kıbrıs vatandaşlığına” başvurma hakkı doğurması sebebiyle, karmaşık hale geldi.

Bu durum için de bir emniyet supabının olduğunu ifade eden gazete, bir Kıbrıslı Türk’le evlenen ve adaya sözde yasa dışı yollarla giren Türkiye veya üçüncü ülke vatandaşlarının “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığını alabilmeleri için ilk olarak “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne daimi ikametgâh başvurusu yapması, başvurunun onaylanmasının ardından da yedi yıl sürekli ve yasal şekilde Güney Kıbrıs’ta ikamet etmesi gerektiğini” vurguladı.

İçişleri Bakanlığı’nın karma evliliklerden olan çocuklara vatandaşlık verilmesi konusunda koyduğu yeni kriterlerin, sadece Kıbrıslı Türklerin karma evliliklerinden olan çocuklar için değil, “Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarında yasa dışı olarak” bulunan yabancılarla evlilik yapan Kıbrıslı Rumların çocukları için de geçerli olacağını ifade edildi.”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, söz konusu haber için sosyal medya hesabından bir yorum yaptı;

“Bu haber gerçeği yansıtıyorsa gerçekten inanılır gibi değil. Sn. Hristodulidis’in yönetimi dalga geçmekten vazgeçsin.

Belirlenen kriterler insan haklarına taban tabana zıt. AB de BM de bu açık insan hakları ihlali konusunda daha fazla sessiz kalamaz, kalmamalı.”

Kısaca, Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı almak için, önce daimi ikametgah başvurusu yapılacak, başvuru onaylanırsa yedi yıl güney Kıbrıs'ta ikamet edilecek.

Karma evlilikten doğan ve Kuzey Kıbrıs'ta ikamet eden insanların müracaatları ile bu uygulamanın ne ilgisi var?

Değişen bir durum yok, hatta zorlaştırma var.

Beklenti için de olan insanlar boş yere umutlandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları