“Devlet Üretme Çiftliği” et satış noktaları

Yayın Tarihi: 25/03/24 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Üretimle ilgili ana unsurlar, çiftçilik ve hayvancılık.

Bugün için, bu üretim alanlarını sürdürebilmek hem çok zor, hem çok maliyetli.

Girdi kaynakları pahalı, döviz, kriz dinlemez, bayram, tatil, gece, gündüz dinlemez, çok meşakkatlidir, üretmek.

Her fırsatta “üretmeliyiz” deniyor ya, bu iki ana üretim alanını korumaz, desteklemez, önü açmazsanız her konuda dışa bağımlı olursunuz.

Tarım bakanlığı, ülkedeki üretimin ana organizatörü.

Üretimden, tüketime giden uzun yolun, planlayıcısı, denetleyicisi ve destekleyicisi.

Üretimle beraber, vatandaşın, ucuz, kaliteli sağlıklı ürün tüketmesi, üreticinin, üretimden kopmaması, dış pazarlara açılması, üretirken, devletin, ülkenin de kazanması, bunlar bir çark, biri durup, biri çalışsa olmaz, ortak denge şart.

Bu dengenin temelinde, üretici ile tüketicinin en üst düzeyde fayda görmesi olmazsa, olmazdır.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, sektörün içinden gelen, sorun ve sıkıntıları iyi bilen birisi.

Daha önceleri, üretimin içinde yer almış, çiftçiler birliği başkanlığı yapmış, bugün de üretimin planlayıcısı durumunda.

Bunların bilincinde olarak, konularla ilgi adımlar atıyor ve bunları şöyle özetliyor;

“Bu sektörün içinden gelen birisi olarak, göreve geldikten sonra ilk iş olarak bütçe artırımı yapmaya gayret ettik. Önemli oranda da bütçemizi artırdık. Yeterli mi, elbette değil. Ama imkânlar dâhilinde bunu yapabildik.

Tam hasat dönemine yakın bir süreçte yeşillenme hastalığını taşıyan vektör böceğinin görülmesi üzerine, üçüncü ülkelerle ilgili karantina kuralları çerçevesinde bir takım sıkıntıların yaşandık. Şu ana kadar narenciyede vektör böceğin yaydığı hastalığı görmedik. Bu tehlikeyi %80 baskıladık. Ancak bu mücadeleyi, Rum tarafı ile eş zamanlı yapmamız gerek. Yoksa bir anlamı kalmaz, maalesef şuan için beklenen düzeyde bir işbirliğimiz yok.

Transit geçişlerle, Irak ve Azerbaycan’a satışlarımız devam ediyor. Ve bu satışlar kendi sağlık sertifikalarımızla yapılıyor. Narenciyede bir rekolte fazlası var. Bir miktar istemesekte dalında kalacak. Ama bu noktada üretici tazmin edilecek.

Maalesef ülkemizde yeterli soğuk hava deposu yok. Hükümetimizin hedefi bu yıl içinde Güzelyurt bölgesinde çok büyük bir soğuk hava deposu yapmak. Ürünümüzü korumak, pazar bulmak.

Et fiyatları değişken. Hayvan popülasyonu az, insan nüfusu fazla. Bir açık oluşuyor. Hiçbir zaman et tek fiyat olmadı. Hayvanlarımızı, mezbahalarımızı denetliyoruz. Lütfen çağrı yapıyorum, vatandaşımız etini kasaplardan alsın. Göreceksiniz fiyatlar aşağıya inecek. Fiyatı belirleyen kasaplardır. Kasaplarda kendi içinde bir fiyat konsensüsü sağlamalıdır. Lefkoşa da bile, dört- beş çeşit fiyat var. En iyi denetçi vatandaştır. Kasaplarda fiyatlar daha uygun, market içi kasaplarda ise fiyatlar daha fazladır.”

Bakan Hüseyin Çavuş, et konusunda bir çalışma ve hedefinden de bahsetti.

Devlet üretme çiftliği aracılığı ile ülkenin merkez yerlerinde, halka doğrudan et satış noktaları oluşturmak.

Hatta Lefkoşa, Bandabuliya da, bazı kasap dükkânlarını araştırmış.

Mağusa da bir yer bulunmuş ve beş büyük ilçe de aynı uygulamayı hayata geçirmek istiyor.

Devlet aracılığı ile doğrudan tüketiciye et ulaşması, et fiyatlarının tartışıldığı bugünlerde, bu uygulama hayata geçse, vatandaş akın eder bu kesin.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları