Domuz gribine dikkat!

Yayın Tarihi: 24/01/19 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Domuz gribine dikkat!

Ülkemizi bir süreden beridir etkisi altına alan oldukça ağır bir gribal enfeksiyon var. Ağır gribal enfeksiyonlar genellikle küçük çocuklarda ve yaşlılarda ağır seyredebilen bir durum iken son 10 gündür birçok yetişkini de hastanelik etmiş bulunuyor.

Ülke olarak belli zamanlarda Kuş Gribi ve Domuz Gribi gibi salgınlarla karşı karşıya kaldık. Bu denli ağır seyreden ve birçok insanı kötü etkileyen son günlerdeki virüsün domuz gribi olup olmadığını öğrenmek için Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr Bülent Dizdarlı'yı aradım.

Dr Dizdarlı son derece başarılı bir başhekim olması yanında kendini Kıbrıs Türk Toplumuna sevdirmeyi başarmış çok değerli bir doktor aynı zamanda.

Biz gazetecilerle de oldukça iyi ilişkilere sahip.

Sözü çok uzatmadan soruyu sordum; "Domuz gribiyle karşı karşıya mıyız?"

Dr. Dizdarlı "Normal mevsimsel gribin arasında domuz gribi de çıkabilir bu gayet doğal ve normaldir ancak şu ana kadar bizim hastanemize domuz gribi tanısı almış hasta yoktur. İnsanların İnfluenza A gribi tanısı alması domuz gribi geçiriyorlar anlamına gelmez. Domuz gribi salgını çıkarsa tedavi edecek ilaçlarımızda mevcuttur. Sağlık Bakanımız Filiz Besim'in talimatı üzerine ülke genelindeki özel hastanelerde herhangi bir domuz gribi vakası olması halinde de gerekli ilaçların Devlet hastanesi tarafından verilmesi söylenmiştir. Hastane olarak bir özel hastaneye iki ilaç da vermiş bulunuyoruz. Şu an birçok vatandaşın etkilendiği virüs bir salgın boyutunda değil, normal sayılar çerçevesinde yaşıyoruz bunu. Her yıl tekrarlanan virüsler. Özellikle yaşlı insanlarımızın daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bu tür virüsler bağışıklık sistemi zayıf insanları çok kötü etkileyebiliyor ve başka organlarımızı da hasta edebiliyor. Örneğin sizin bağışıklığınız güçlü ise yatağa düşmeden atlatabildiğiniz gibi eşinizin bağışıklığı düşükse kötü etkileyebiliyor. Özellikle küçük çocuklarda da tehlikeler yaratıyor. Panik yapacak bir durum yok ancak hastalığın bronşlara inmesi halinde daha ağır bir seyir alabiliyor"..

Yazının başlığını atarken bir panik yaratmak ya da gündem olmak derdinde değilim. Ülkemizde yaşadığımız gribal enfeksiyonun içerisinde domuz gribinin de olup olmadığını öğrenmek istedim ve Başhekim Dr Dizdarlı bunu doğruladı.

Tabii yeri gelmişken şunu söylemek lazım; eğer şu sıralar gripseniz ille ki domuz gribi değilsiniz çünkü şu an ülkemizde öğrendiğime göre üç tür grip virüsü var, bunlardan bir tanesi Domuz Gribi.

Çocuk doktorları dolup taştı

Öte yandan birçok ailenin çocuklarının ağır grip şikayetleriyle çocuk doktorlarının kliniklerini doldurduğunu biliyoruz. Bazı doktor dostlarımla yaptığım konuşmalarda şu an birçok çocuğun domuz gribine yakalandığını da öğrendim. Domuz gribinin farklı kodları olduğu ve insana bulaştıktan sonra her zaman aynı kötü seyir tablosu çizmediğini de öğrendim.

Örneğin siz geçtiğimiz yıl domuz gribine yakalanmışsanız buna bağışıklık sağlamış olmanız beklenir ancak bu yıl farklı kod bir virüsle karşı karşıya kalmışsanız domuz gribi sizi yine etkileyebiliyor.

Aslında tüm mesele bağışıklık sisteminizin ne kadar güçlü olup olmadığı. Örneğin yaşlı iseniz, bir bağışıklık hastalığınız varsa, kanser iseniz hep bunlar sizi oldukça tehlikeli bir tablonun eşiğine getirebiliyor. Bu nedenle ateş, kırıklık gibi gribin belirgin özelliklerini hissetmeye başlamışsanız kendi kendinizin doktoru olmak yerine hemen bir doktora başvurmanız çok önemli.

Sağlık bakanlığı bir açıklama yapmalı

Sağlık Bakanı Dr Filiz Besim bu konularda görevini iyi yapan bir siyasi. Ben kendisine güveniyorum ancak Bakan Besim şu an ülkeyi kırıp geçiren grip ile ilgili net bir açıklama yapıp halkı uyarması gerekiyor. Neredeyse ülkenin hemen hemen hepsinin hasta olduğunu ve belli risk faktörlerinin ötesinde sağlıklı yetişkinlerin bile hastanelik olduğunu göz önünde bulundurursak belli ki orta yerde bir salgından bahsedebiliriz ya da ağır bir grip virüsüyle karşı karşıya olduğumuzun.

Domuz gribinin belirtileri nelerdir?

Domuz gribinin belirtileri, mevsimsel grip belirtilerinden farklı değildir. Ateş, burun akıntısı ya da öksürük gibi Solunum yolları bulguları, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk en sık görülen yakınmalardır. Seyrek olarak ishal ve kusma da görülebilir. Altta kronik hastalıklar gibi başka hastalıkları olan kişiler, mevsimsel gripte olduğu gibi domuz gribi için de risk grubu oluşturmakta ve hastalık bu kişilerde daha ağır seyretmektedir.

Çocuklarda ve yetişkinlerde domuz gribi belirtileri farklılık gösterir mi?

Genelde yoktur; ancak küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku hali olarak görülebilir.

Acil müdahale gerektiren domuz gribi belirtileri

Yetişkinlerde zor nefes almak veya nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma belirtilerinde acil müdahalede bulunmak gerekir. Çocuklarda müdahale gerektiren domuz gribi belirtileri ise hızlı veya zor nefes alma vücutta solgunluk ya da morarma, beslenememe, uyarılara cevapta azalma, uykuya meyil, huzursuzluk, ateşle beraber döküntü görülmesi

Domuz gribi ile mevsimsel grip arasındaki en belirgin fark nedir?

Aralarında belirgin bir fark yoktur. İkisi de benzer virüsler ile gelişmektedir.

Domuz gribinden korunma yolları

Hasta görünen, ateşli ve öksürüğü olan kişiler ile yakın temas etmek zorundaysanız (1 metre kadar yakınına gelinecekse) maske takın ve temastan sonra ellerinizi sabunlu su ile yıkayın. Ellerinizi sık sık su ve sabun ile yıkayın. Özellikle öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda mutlaka yıkayın. Yıkama olanağı yok ise alkol bazlı el dezenfektanları kullanın.

Soğuk algınlığı yaşayanlar ne tür önlemler almalı?

Kendinizde soğuk algınlığı belirtileri hissettiğinizde hastalığınız ile ilgili ailenizi ve iş yerinizi mutlaka bilgilendirin. Mümkün ise bulaştırma riskini en aza indirmek için evde kalın ve kalabalıktan, okuldan, işten uzak durun. İstirahat edin ve bol sıvı alıp, var olan yakınmalarınıza yönelik tedavi uygulayın. Boğaz ağrısı için pastil, yüksek ateş, baş ve genel vücut ağrısı için ateş düşürücü, ağrı kesici alabilirsiniz.

****************

Günün Sözü

Diş ağrısı çekenler dişleri sağlam olanları; yoksulluk çekenler de parası çok olanları mutlu sanırlar.

Bernard Shaw

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.