Yüksek lisans programları memur dolu…

Yayın Tarihi: 16/02/24 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Geçtiğimiz gün kaleme aldığım sahte diploma ile ilgili yazımdan dolayı ülkemizin tanınan psikiyatristlerinden biri beni aradı ve “yahu Gökhan yazını okudum beni arayanlar oldu ben miyim diye” bende kimin olduğunu söyledim ve hocamız bana “tahmin ettim kimi yazdığını “dedi ve isim de verdi. Şimdi isme girmeyeceğim ama gerekirse isimde yazarım gizlisi saklısı yok bu işin. Tabii sahte diploma işinin boyutu büyük. YÖDAK sağlam bir araştırma yaparsa patır patır bu iş dökülür. Neden mi? Bakınız dostlar; eğer devlete işe girdiyseniz ve yüksek lisans ya da doktoranız varsa aldığınız maaş ona göre artar. Bu nedenle onlarca müdür, şube amiri ne yazık ki bu sahte diploma işinin içinde yer alıyor. Bazı üniversiteler çok kolay yüksek lisans diploması veriyor dahası bazı küçük üniversitelerden para karşılığı ne yazık ki bu diplomalar alınıyor ve maaş artışını devlete yaptırıyorlar. Sahte reçete skandalı gerçekten de bu sahte diploma işinin yanında çocuk oyuncağı kalır. Şöyle küçük üniversiteleri bir yoklayın yüksek lisans programları memurlarla doludur. Alabildiğine yüksek lisansa yazılan memurlar göreceksiniz. Kolay yoldan diploma sahibi olup maaşlarını artırıyorlar. Üniversiteler denetleniyor mu sorusu ortaya çıkıyor. Çoğu küçük üniversitenin YÖK’ten onayı bile yok ve birçok bölümün verdiği diploma YÖK tarafından tanınmıyor bile. Ama bu yüksek lisans programlarına başvuran onlarca hatta yüzlerce memurun böyle bir gailesi yok çünkü aldıkları diplomalar YÖDAK tarafından Kabul ediliyor. YÖDAK’a ciddi görevler düşüyor. Her üniversitenin diploma veriş şeklinin araştırılması gerekiyor. YÖDAK’ın bunu araştıracak kapasitesi var mı o da ayrı bir konu. Hükümet üniversitelerin diploma veriş şekillerini araştırabilmesi için YÖDAK’a destek vermesi gerekiyor. Ciddi bir araştırma komitesinin kurulması ve üniversitelerin özellikle küçük üniversitelerin diploma tarihlendirme şekillerinin araştırılması gerekiyor. Bu işte çok tatlı para var. Büyük üniversiteler bu işlere girmiyor ve oldukça zorlu koşullarda yüksek lisans programları uyguluyorlar ancak küçük üniversiteler yani tabela üniversitelerinin kriterleri çok düşük olmakla beraber kolay yoldan diploma dağıtabiliyorlar.

Kimse doktoraya başvurmuyor neden çünkü doktora işi zor. Dört sene sürüyor ve ciddi yayınların yapılması zorunluluğu var ancak maaşına artış almak isteyen memurlar küçük üniversitelerin yüksek lisans programlarına başvuruyorlar ve kolay yoldan diploma sahibi olabiliyorlar. Konu çok derin olmakla birlikte çok ciddidir dostlar. Güzelyurt’taki Üniversitenin araştırılmasıyla bitecek kapatılacak bir durum yoktur ortada. YÖDAK sadece Toplum Bilimleri Üniversitesi’ni araştırmamalı tüm tabela üniversitelerini araştırmalı. Nasıl ki sahte reçete skandalında hem doktorlar hem eczacılar bu sahte reçeteleri kimin yaptığını biliyorlarsaydı akademik dünyada da hangi üniversitelerin kolay diploma verdikleri biliniyor bu nedenle YÖDAK’ın işi zor olmayacaktır. Sadece YÖDAK’ın ciddi bir araştırma komitesi kurması ve şüpheli üniversiteleri denetlemesi gerekecektir.

Umarım konunun üstünü kapatmazlar ve geniş çapta bir tarama ekibi kurup bu işin üstüne giderler. Çok büyük paralar dönüyor bu işte çok tatlı paralar kazanıyor küçük üniversiteler. Kolay yoldan diploma sahibi olmak ve maaşlarını artırmak isteyen yüzlerce memur bu yollara başvuruyor. Devlet bu işe adam akıllı el atmalıdır. Mesele bu kadar basit kapatılmamalı.

******************

Günün Sözü

“Hayatı ıskalama lüksün yok senin. Onun varsa, bırak o lüksü sonuna kadar yaşasın.”

Nazım Hikmet


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.