CTP’de kontenjan sancısı…

Yayın Tarihi: 25/09/26 07:35
okuma süresi: 5 dak.

Ağır ağır partiler bir yandan milletvekili aday adaylarını belirlemeye çalışırken öte yandan belediye meclis üyesi adayları, belediye başkan adayları hazırlıklarını sürdürüyor. Yaptığı anketlerde tek başına iktidar gelebileceklerini iddia eden CTP Yönetimi kontenjan konusunda birtakım sıkıntılar ve deyim yerindeyse mini krizler yaşıyor.

CTP’nin kontenjan adayları konusunda öncelikli tartışma Girne’de yaşanıyor. Malum duymuşsunuzdur yeni seçim sistemine göre Mağusa’dan bir vekil Girne’ye kaymış durumda. Yanılmıyorsam Girne’deki vekil aday sayısı 11’den 12’ye yükseldi. CTP’nin Girne’deki birinci sıra adayı CTP Genel Sekreteri Mehmet Kişi’ye verilmiş durumda. Kişi’nin Genel Sekreter seçilmesi halen parti içinde hazmedilmese de kardeşimiz Mehme’in seçilme ihtimali yüksek görülüyor çünkü birinci sıradan aday olmuş durumda.

Bu bir sıkıntı değil daha doğrusu çok büyük bir sıkıntı değil, Kişi’den rahatsız olan bazı otorite CTP’nin bazı eski tüfekleri duyduğuma göre Kişi’nin yüzüne beraber kendisini keseceklerini söylemiş. Çok iyi yerden duydum ama ne kadar doğrudur bilemem. Gelelim kontenjan adaylıklarına CTP birinci sırayı Genel Sekterine verdikten sonra 3’üncü ve 4’ncü sırayı da kontenjana ayırmış durumda. Bu durum CTP’li Girneli vekiller arasında rahatsızlık yaratmış durumda diye duydum dahası CTP’nin Girne tabanında da rahatsızlık yaratmış durumda. Genel sekreterlik makamıyla birlikte 3 adaylık kontenjana ayrılmış oldu. Hal böyle olunca da Fikri Toros ile Fazilet Özdenefe 5’inci sıra için yarışacak. Dr Ceyhun Birinci’nin ise aday olmayacağı yönünde güçlü bilgiler var. Ceyhun beyi severim keşke aday olsa; Ceyhun Bey gibi değerli bir siyasetçinin mecliste olması gerekir diye düşünüyorum.

Jale Rogers’ı de severim. Jale hanımda önceleri 4’üncü sıradan kontenjan adayı olacaktı ama sonradan 3’üncü sıra olmasına karar verilmiş. Bununla ilgili CTP tabanında ciddi rahatsızlıklar olduğunu da söylemem lazım. Bu konuyla ilgili bazı tartışmalar çıktığını da duydum. Jale hanım son derece değerli biridir, kendisi için kolay bir seçim süreci olmayacak, umarım başarılı olur. Jale hanımda Mecliste olması gereken siyasilerden biridir.

GAZİMAĞUSA KURTLAR SOFRASI

Gazimağusa’da da durumlar gergin. Ayşegül Baybars kontenjan adayı olarak 4’üncü sıradan aday oluyor. Karma oy kalkmasa Ayşegül hanımın seçilmesi sıkıntısı kesinlikle yok ama Ayşegül hanımı da Mağusa’da sevenlerin sayısı az değil. CTP’nin yüksek vekil çıkaracağını göz önünde bulundurursak Baybars’ın da seçilme şansı var diyebiliriz. Tabii sıralamalar diğer vekiller arasında yapılacak aday sıralama seçiminden sonra belli olacak. Bakalım ilk sırayı kim kazanacak. Mağusa’da da malum Erkut Şahali, Asım Akansoy ve Teberrüken Uluçay’ın başı çeken adaylar arasında. Yanılmıyorsam her üç vekilin de son adaylık dönemleri olacak. Eper çekişme de Gazimağusa’da yaşanacak.

CTP ANKETİNE GÖRE %45

CTP içindeki dostlarımızdan elde ettiğimiz bilgilere göre 6 Aralıkta gerçekleşecek seçimde CTP’nin %45 gibi ciddi bir oy alarak tek başına iktidar olacağı verisi var. çok yazmışımdır yine yazmakta beis görmem hayatım boyunca anketlere hiçbir zaman inanmadım. Hele hele 500 kişilik bir anket yapan bir şirket var ki sonuçlarının çok sağlıksız ve doğruluktan uzak olduğuna inananlardanım. Evet CTP’ye bir ilginin olduğunu hepimiz biliyoruz ama UBP’de durumu toparladı ve yükselme trendine girdi. Bu nedenle CTP’nin tek başına iktidar olması söz konusu değil.

KÜÇÜK PARTİLER NE YAPACAK?

Buradaki asıl sorulması gereken soru küçük partilerin ne yapacağı ile ilgili. Barajı kaç parti geçecek. Bazı iddialara göre Meclise 3 parti girecek ancak bazı iddialara göre ise az vekil çıkarsalar da 5-6 partili bir meclis olacağı da söyleniyor. Bazı partilerin brajı geçse bile 2-3 vekilden ötesini çıkaramayacağı yönünde. Bunlardan biri TDP ve DP. Her iki partinin de baraj sorunu olduğu iddia ediliyor. Ancak bu partiler ve Halkın Partisi de YDP’de barajı geçer ve iyi sayıda bir vekil çıkarabilirlerse yine 3 partili bir koalisyon kurulabilir. 

Sonuç olarak önümüzde iki Aydan fazla bir süre var. köprülerin altından daha çok sular akacak. Bakalım neler olacak göreceğiz.

******************

Günün sözü

"Belki sıkıca sarılabileceğimiz bir sevgilimiz olmadı, belki yalnızız; ama bilinsin ki adam gibi sevdiğimizdendir yalnızlığımız."

Aziz Nesin


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları