8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Kadının ekonomideki yeri
Kadın istihdamı ve işgücüne katılım oranı ülke ekonomisi için son derece önemlidir. Bir ülkenin gelişmiş ülke olarak kabul edilmesinin önemli göstergelerinden biri, kadınların ekonomik hayata erkeklerle eşit oranda katılıp katılmadığıdır.
Aşağıdaki tablo, KKTC’de 2018-2021 dönemi için, kadınların çalışma hayatındaki yeri ile ilgili verileri göstermektedir.
|
Kaynak: KKTC İstatistik Kurumu
Yeri gelmişken söyleyelim, Mart 2023'de hala daha 2022 istihdam verilerini göremedik.
4 yıl içerisinde kadının iş gücüne katılım oranı %18, istihdam oranı %17 azaldı, işsizlik oranı ise %22 arttı. Veriler, kadınların çalışma hayatındaki etkisinin azaldığını göstermektedir.
Dünya Bankası verilerine göre, dünyada kadın işgücüne katılım oranı 1990-2020 arasında % 51.02’den %46.91’e düştü. Ülkemiz %34.20 ile dünya ortalamasının altındadır. Dünya Bankası ülkemiz verilerine yer vermiş olsaydı, KKTC 151. sırada yer alacaktı. İlk sırada %83 ile Okyanusya ülkesi Solomon Adaları, ikinci sırada Doğu Afrika ülkesi Ruanda ve üçüncü sırada Madagaskar yer almaktadır. Güney Kıbrıs %57 ile 63, Türkiye ise %32 ile 157. sırada yer almaktadır.
Kadının ekonomik hayatta daha fazla yer alması, ülkede gelir dağılımındaki adaleti ve ülke tasarruf oranını artırmaktadır.
KKTC adına yüksek ve sürdürülebilir ekonomik büyüme oranların yakalamak için kadın katılım oranını artışı sağlamamız gerekmektedir. Bu sebep ile artışı sağlayan kaynakların incelenmesi ve kadınların işgücüne katılımında engel teşkil eden faktörlerin belirlenmesi ülke ekonomisi için son derece önem arz etmektedir.
Kadın işgücüne katılım oranının artırılması için hangi politikalar uygulanabilir?
- Sosyo-ekonomik programlar hazırlanırken, ekonomik desteklerde kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması.
- Eğitim planlanmasında kadınlar için pozitif ayrımcılık.
- Kadın çalışma hayatında en önemli engel olarak görülen hamilelik ve emzirme dönemleri için gelişmiş ülkelerde uygulanan politikaların incelenip uygulanması.
- Kobigem’in pozitif ayrımcılık uygulaması.
- Açıklanan devlet destekli kredilerde kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanması.
- Orta vadede, sosyal devlet gereği okul öncesi çocukların bakımı için devlet katkısının olması.
- Bütçe hazırlanması sürecinde toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi dikkate alınarak kamu bütçesi oluşturulmalıdır.
- Üniversiteler adası olan ülkemizde kadının ekonomik hayatta yer alabilmesi için eğitim programları düzenlenmesi.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir anma günüdür, kutlama günü değildir.
Kadının ekonomideki yeri ile gelişmişlik seviyesi arasında pozitif ve güçlü bir ilişki vardır.
Karar vericiler, kadının ülke ekonomisi içerisinde nasıl daha fazla yer alabileceği üzerine sözde değil özde adımlar atmalıdırlar.

Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.